Почетна / БРОЈ 384 / Зелене стране – Јавна научна кућа

Зелене стране – Јавна научна кућа

Пише Мара Кнежевић Керн

Да ли је Хирошима била тек почетак нуклеарне игре с цивилима?

Током комеморијалних свечаности поводом годишњице трагедије јапанског народа, чија је земља пре седам деценија претворена у полигон за први нуклеарни експеримент in vivo, сем извињења јапанских политичара онима који су их бомбардовали, није се чула ни реч о деценијама развијаним нуклеарним пројектима уз помоћ све смртоноснијих и све „ефикаснијих“ технологија. Иако је генерал Ли Меј рекао Труману да бацање бомбе није неопходно, Труман је наредио да „то ипак уради“, с обзиром да је у војним и политичким круговима преовладало мишљење да „ако већ одлучимо да убијамо људе, није важно којим ће се оружјем то обавити. Важно је само да то обавимо што ефикасније и брже“.

 

ГРАДОВИ ЗА ШАКУ ДОЛАРА

У исцрпној анализи злочиначког карактера нуклеарног пројекта „Менхетн“, у извођењу научника из Ливермор лабораторије за развој нуклеарног наоружања, научница Лорин Море, и сама учесник и сведок збивања о којима је реч, посебно је забринута због правца у којем се ова технологија даље усавршава. Медији се и данас понашају на сличан начин као после нуклеарног геноцида над јапанским народом, о чему сведочи вест објављена у „Њујорк тајмсу“ (13. септембра 1945.) да „никакви трагови  радиоактивности нису детектовани у рушевинама Хирошиме“.

Лорен Морет је потражила одговор на питање: због чега је бомба бачена баш на Катедралу Свете Марије, највећу хришћанску цркву у источној Азији, у округу с 12.000 хришћана, од којих је удар преживело само 3.500 људи? После три дана – 15. августа 1945. (на Дан Успења Богородице којој је катедрала била посвећена) – цар Хирохито је објавио капитулацију Јапана.

Узимајући у обзир да се хришћанство, пре Другог светског рата, као ватра ширило Азијом, она открива везу лондонских финансијских магната са избором епицентра, имајући у виду традиционалну окренутост хришћана Совјетској Русији, Немачкој и САД (тадашње три највеће хришћанске државе).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *