Печат недеље

Предизборно пребројавање

Десетак месеци уочи парламентарних избора у Србији – председник државе и Српске напредне странке Александар Вучић најавио је пре месец дана да ће бити одржани „у марту или априлу“ наредне године – агенција „Фактор плус“ спровела је истраживање јавног мњења које показује да владајућа странка и даље има подршку натполовичне већине опредељених бирача.
За СНС би гласало 53 одсто бирача, а за њим следе Савез за Србију с 11,1 одсто подршке, СПС са 9,9 одсто, СРС са 5,3 одсто и Покрет слободних грађана с подршком од 5,2 одсто.
За разлику од прошле анкете „Фактор плуса“, када су Српски патриотски савез (СПАС) Александра Шапића и Демократска странка Србије (ДСС) Милоша Јовановића посматрани као (потенцијална) коалиција и забележили рејтинг од 6,6 одсто, у новој анкети су ове две странке посматране раздвојено а резултат је, у збиру, испао безмало идентичан – 3,5 одсто за СПАС, 3 одсто за ДСС.
Напредњацима је, у односу на прошлу анкету, рејтинг опао за два одсто (за толико је у истом периоду порастао радикалима), а Владимир Пејић из „Фактор плуса“, преноси „Блиц“, објаснио је да су промене у односу на претходне анкете минималне: „СНС варира за неколико процената у последња три истраживања, али је увек преко 50 одсто. Остали су такође мало скочили или мало пали. Овог пута радили смо одвојено Шапићев СПАС и ДСС, и појединачно они показују одређену снагу. Савез за Србију је благо порастао (0,6 одсто), али то није озбиљан индикатор да бисмо могли да говоримо о тренду.“
На изборе би сигурно изашло 47 одсто бирача, уз 34 одсто који не би и 19 одсто неодлучних. Поређења ради, излазност је на претходним парламентарним изборима, одржаним 2016. године, износила 56,07 одсто.

 

ЗАБРАНА ЛИТУРГИЈЕ

Верници СПЦ у Црној Гори ускоро, судећи по најновијим догађајима и притисцима које трпе и клир и верујући народ Митрополије црногорско-приморске, неће смети да присуствују службама у манастирима и црквама а да пре тога не буду приведени на информативни разговор. Црногорска полиција наставља с притисцима на Србе уочи догађаја „интересантних“ службама безбедности, преноси „Барски портал“. Тако је један од вођа популарне групе „Србадија барска“ Ратко Ћипранић позван на информативни разговор у барски Центар безбедности само зато што је преко друштвене мреже фејсбук најавио своје присуство на литургији коју традиционално, деценијама служе свештеници Митрополије црногорско-приморске у Свачу код Владимира. Упркос захтевима албанске друштвено-политичке структуре из Улциња да се свештенству Митрополије црногорско-приморске забрани одржавање литургије на Свачу, служба је одслужена након што су своје присуство најавили и свештеници Албанске православне цркве.

 

 

СУСРЕТ У ВАТИКАНУ

Председник Русије Владимир Путин није први пут боравио у посети Ватикану, али је први пут са папом Франциском разговарао пред камерама – у директном преносу.
Разговор који је трајао око 50 минута тицао се ситуације у Сирији, Венецуели и у Украјини.
Председник РФ је папи Франциску поклонио икону „Свети Петар и Павле“, албум с радовима Микеланђела и копију филма „Грех“ Андреја Кончаловског о том великом уметнику и његовом животу. Папа је госту из Москве поклонио текст своје посланице младима и слику из 18. века са погледом на Ватикан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *