Печат недеље

(Бес)помоћна полиција

Зашто се одустало од формирања помоћне полиције?

Актуелна власт попустила је под притиском (дела) јавности и одустала од формирања помоћне полиције, повукавши владину Уредбу (од 29. децембра прошле године) о служби у помоћној полицији.
Одлука о повлачењу ове уредбе, објаснио је ово попуштање министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, уследила је због негативне атмосфере која је око ове формације створена у јавности, мислећи при том на оптужбе опозиционих странака да је реч о стварању „партијске полиције“ Српске напредне странке, о „запошљавању послушничке страначке војске“, „напредњачким одредима батинаша у предизборном периоду“, „легализацији ’фантомки’“…
Упркос овим озбиљним и бомбастичним оптужбама, тешко је одупрети се утиску да је ова афера креирана вештачки, уз много буке ни око чега. Спорна владина уредба од 29. децембра, наиме, не представља ништа ново нити иновативно, већ су њоме само додатно прецизирана решења садржана у уредбама о формирању помоћне полиције од 29. марта 2006. и 17. децембра 2009. године, попут онога да „укупан број припадника помоћне полиције не може прелазити 15 одсто укупног броја систематизованих радних места униформисаних овлашћених службених лица“ – претходне уредбе нису утврђивале горњу границу, што ће рећи да је повучена уредба заправо рестриктивнија – старосна граница спуштена је са 60 на 50 година живота, наведено је и да се припадници помоћне полиције „по правилу ангажују (…) на територији (на којој) имају пребивалиште“ а само „изузетно (…) и ван (тог) подручја“, опет, за разлику од претходних уредби које нису садржавале такву врсту правила већ су, у том погледу, биле сасвим неодређене.
У јавности су се појавиле и критике због тога што (повучена) уредба пружа могућност да помоћни полицајци постану сви који имају завршену четворогодишњу средњу школу, међутим, истина је да су и претходне уредбе садржавале исту такву могућност, и све су – и најновија и претходне – утврђивале обавезу спровођења полицијске обуке кандидата за помоћне полицајце.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.