Печат недеље

ЦИА ЗА МУЧЕЊЕ КОРИСТИ И ЕЛЕКТРИЧНЕ СТОЛИЦЕ

execution_alternatives-01be9Разговори с двојицом бивших заточеника, које је ЦИА више од десет година држала у тајном затвору и мучила, указују да су им, поред осталог, претили и импровизованом електричном столицом. Заточеници Рудха ел Наџар (51) и Лотфи ел Араби ел Гериси (52) описали су активистима „Хјуман рајтс воча“ металну справу која је имала жице са штипаљкама предвиђене за прсте и шлем повезан за жице. „Видео сам електричну кутију, столицу. Рекли су ’овде ћемо те мучити’“, изјавио је Ел Гериси и додао да је био приморан да седне на столицу, али да нису пустили струју. Оба сведока су Тунишани и ослобођени су и враћени у своју земљу прошле године. Нису оптужени за било какав злочин, а влада САД их није обештетила било за мучење, било за заточеништво без оптужбе које је трајало 13 година. Описано злостављање одиграло се у објекту „Салт Пит“, некадашњој фабрици цигли претвореној у логор, недалеко од Кабула, у Авганистану. Обојица су ухапшена у Пакистану, у размаку од шест месеци. Ел Наџар је наводно био телохранитељ Осаме бин Ладена, што је он негирао и за шта никада нису изнети никакви докази. Ел Гериси је рекао да су га иследитељи оптуживали да је члан Ал Каиде или да има везе с тероризмом, што је он негирао.

kolumbijaКОЛУМБИЈЦИ ОДБАЦИЛИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ

У драматичном заокрету Колумбијци су тесном већином одбацили историјски мировни споразум који су власти постигле с побуњеничком групом ФАРК. На изненадном референдуму одржаном у недељу 50,24 одсто Колумбијаца било је против мира с марксистичким устаницима из ФАРК-а. Споразум су прошле недеље постигли председник Колумбије Хуан Мануел Сантос и лидер ФАРК-а Родриго Лондоно после четири године преговарања. Да би исти ступио на снагу, неопходно је било да добије подршку јавности путем референдума. Неочекивано „не“ изречено већином од само педесетак хиљада гласова у односу на 13 милиона гласача, ставило је тачку на могућност да се после 52 године грађанског рата постигне праведан мир, пошто побуњеници ФАРК-а, који су пристали да положе оружје, сада одбијају наставак преговора. Негативан резултат референдума је изненадио јер су претходне анкете указивале да ће грађани дефинитивно рећи „да“ окончању рата. Колумбијске власти процењују да је у сукобу живот изгубило око 260.000 људи, док их је око 45.000 нестало, а скоро седам милиона расељено.

ВЕЋИНА ТЕРОРИСТА У ЕВРОПУ СТИГЛА С ИЗБЕГЛИЦАМА

Serbia Migrant MarchВећина терориста Исламске државе који су директно умешани у нападе у Паризу и Бриселу користили су тзв. балканску руту прерушени у избеглице како би се докопали Европе, саопштио је шеф мађарске обавештајне службе Жолт Боднар. Анализа пресретнутих телефонских разговора указала је да је седам од девет нападача умешаних у терористичке нападе у Паризу у новембру 2015. у ЕУ ушла прошле године преко Мађарске. Седморица су били део веће, четрнаесточлане терористичке ћелије која је ову земљу искористила као одскочну даску за своје крваве акције у Европи. Мађарска обавештајна служба је установила да је Салах Абдеслам, један од организатора напада на Брисел и Париз, четири пута боравио у њиховој држави у периоду од августа до октобра 2015. како би помогао најмање деветорици терориста повезаних с нападима у Паризу и Бриселу да уђу у Европу.

Чије су гусле?

photos-pages-other-gusleНегирање Министарства културе и информисања Србије да су тачне тврдње појединих медија како су Албанци затражили уписивање певања уз гусле на листу Унеска као своје културно наслеђе уместо да стави тачку на целу причу, отворило је полемику на тему зашто то још увек није учинила Србија. Тим поводом јавности се писмом обратио и председник Савеза гуслара Србије Слободан Драшковић апелујући на наше институције да „је гусларско певање, уз елементе већ уписане на листу Унеска – славу и коло – засигурно један од најрепрезентативнијих елемената на националној листи НКН“, те да не би требало да „нека друга држава из окружења номинује (и упише) овај елемент пре нас, без обзира на (теоријску) могућност да и ми то накнадно учинимо“. Драшковић је навео да је био дубоко разочаран због информације коју је недавно добио из Центра за нематеријално културно наслеђе да Национални комитет има у виду неки други елемент.
Но оно што се није нашло у овом писму, а што је српској јавности вероватно мало познатo, јесте чињеница да се на Харварду налази 13.000 гусларских извођења народних песама. Ту информацију изнео је у књизи „Нога филолога“ хрватски класични филолог Невен Јовановић. Наиме, како би западној цивилизацији приближио Хомера, професор са Харварда Милман Пери је, уз помоћ средстава неколико америчких научних установа, 1934. снимао гусларе а подручја Херцеговине и Рашке области.
До тада, усмена књижевност, па и Хомерови епови, проучавали су се искључиво у писаној форми. Пери је омогућио свом настављачу Алберту Лорду да на основу снимљеног материјала направи компарацију између великог Хомера и малих гуслара из Гацког и Новог Пазара.
Није ли чињеница да пут упознавања духа Хомеровог дела иде преко гатачких гусала довољан разлог да се гусле кандидују и нађу на листи Унеска. Да се не би десило, на шта Драшковић упозорава, да их „нека друга држава из окружења номинује“.

Завршена манифестација „Радост Европе“

radost-evropeГала концертом „Свечани сусрет деце Европе“ званично је завршен 47. Међународни фестивал „Радост Европе“. Малишани из 19 земаља, кроз игру и плес, приказали су богат сценски наступ представљајући своја културна наслеђа на традиционалан и модеран начин.
На овогодишњој четвородневној манифестацији учествовало је преко 800 деце, која су за време трајања фестивала уживала у бројним представама, концертима и спортско-рекреативним активностима. Тема овогодишњег сусрета била је јубилеј 160 година од рођења Николе Тесле, а идеја је била да се код најмлађих, кроз различите програме и активности, популарише дело чувеног научника и изузетан допринос који је дао свету науке.
„Радост Европе“ је највећа и најстарија међународна манифестација дечјег стваралаштва, а настала је поводом Светског дана детета. Оснивач и покровитељ манифестације је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд. Компанија НИС је традиционално већ осам година пријатељ ове манифестације. Под слоганом „Будућност на делу“, компанија на овај начин промовише развој културних вредности са стратешким фокусом афирмације деце и младих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *