Печат недеље

Поповић и Пушков – Велики потенцијал за унапређење сарадње

Председник Српске народне партије Ненад Поповић састао се у Београду са Алексејем Пушковим, председником Спољнополитичког одбора Државне думе Руске Федерације.
Током радног ручка Поповић и Пушков сложили су се у оцени да постоји велики потенцијал за унапређење политичке и економске сарадње Србије и Русије. Председник СНП упознао је Пушкова са иницијативом „Не санкцијама Русији“ коју широм Србије спроводе активисти Српске народне партије. Такође, Поповић је Пушкова упознао са радом прве регионалне Канцеларије за сарадњу са Русијом општине Чајетина, чији је задатак промоција извозних и туристичких потенцијала Златиборског округа на руском тржишту.
Председник СНП изразио је захвалност Пушкову на принципијелној подршци Русије у вези са питањем заштите националних интереса Србије на Косову и Метохији и у Републици Српској.
Пушков је изразио наду да ће две земље у будућности наставити да развијају најбоље односе, те да Србија неће подлећи притисцима да уведе санкције Русији.

Руси упали у НАТО базу

Двојица руских држављана ухапшени су 10. јуна пошто су успели да се ушуњају у најбољу и највећу војну базу НАТО у балтичким земљама, скину америчку заставу са јарбола и замене је заставом у боји Георгијевске ленте. Да понижење буде веће, они су у базу Адаги упали у тренутку када НАТО у региону спроводи обимне војне вежбе под називом „Удар сабље 2015“. Како је рекао представник литванске организације „Друга Русија“, националбољшевик Владимир Линдерман, њих двојица не само да су имали времена да америчку заставу замене заставом са бојама које Русима симболизују победу већ су успели да се прошетају парадном стазом све до зграде штаба базе пре него што су ухапшени.

Албанско дивљање у „алпинистичком стилу“

Храм Христа Спаса, недовршена црква у центру Приштине, за разлику од Срба којих готово да више нема у овом граду, преживела je погром у којем је до темеља срушено, спаљено и оскрнављено 150 православних манастира и цркава. Она се опет, по ко зна који пут за свога постојања, нашла на мети Албанаца. Након што су је претворили у јавни нужник, исцртали графитима, осмислили њену пренамену у меморијални музеј, сада је, како извештава косовски портал „Indeksonline“, послужила младима да се у „алпинистичком стилу“ пењу на њу.
Реагујући на саопштење министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића, који је скрнављење Храма Христа Спаса оценио скандалозним, овај портал поручује да је он „изграђен у време ‚Милошевићеве репресије‘“, црква „стоји ту празна“, унутра се окупљају „конзументи наркотика“, била је пребивалиште бескућницима, али младима је било „веома атрактивно“ да се у „алпинистичком стилу“ пењу на њу.
„Не верујем да би се у Приштини са оваквим одушевљењем поздравили ти исти или неки други пењачи који би у Звечану могли да демонстрирају вештину пењања на Кулу Исе Бољетинца или скок удаљ прескачући гробно место“, одговорио је заменик косовског премијера Бранимир Стојановић.

„Европа нација и слобода“ у ЕУ парламенту

Лидери француског „Националног фронта“ Марин ле Пен и холандске Партије за слободу Герт Вилдерс објавили су да су формирали посланичку групу у Европском парламенту која ће под именом „Европа нација и слобода“ окупљати десничарске странке из седам земаља. Посланичком групом ће председавати Ле Пенова и, у име Вилдерса који није члан ЕП, Марсел де Граф. Ле Пенова је рекла да ће група бити „снажна, убедљива, кохерентна и амбициозна“, те да ће се „свом снагом борити за одбрану народа“. Вилдерс је са своје стране оценио да дан оснивања ове групе представља „почетак ослобађања“ те да они представљају „глас европског отпора“. Поред „Националног фронта“ и Партије за слободу, групу чине и посланици из аустријске Слободарске партије, белгијског „Фламанског интереса“ и италијанске „Северне лиге“. Поред њих, у групи ће бити и Британка Џенис Аткинсон која је напустила УКИП Најџела Фараџа као и два посланика пољског Конгреса нове деснице. Са свега 37 чланова, ова група ће бити мања од постојеће евроскептичне групе посланика „Европа за слободу и директну демократију“ коју предводе британски УКИП и италијански „Покрет пет звездица“ и она има 46 посланика.

Свастика и антисемитизам

Старо ратно савезништво и афинитети хрватских усташа и муслиманске СС Ханџар дивизије преживели су тест времена. У Хрватској ових дана нацистичка свастика, у Босни и Херцеговини пратећи изливи антисемитизма. А све то у оквиру квалификација за Европско првенство у фудбалу 2016. године.
Терен стадиона „Пољуд“ у Сплиту, на утакмици Хрватске и Италије, „украсио“ је нацистички кукасти крст који су непознати починиоци неколико дана пре утакмице (одиграна 12. јуна) урезали у фудбалски терен. Сасвим интересантно објашњење овог тешког инцидента, који Хрватима није први сличан (у Ливорну су се, рецимо, њихови навијачи постројили на трибини у облику истог симбола) и који би Србију скупо стајао када би се овде тако нешто догодило, пружио је хрватски сервис америчког радија „Слободна Европа“: „Све је јасније да је ово дјело непознатих навијача који су у рату с Хрватским ногометним савезом и желе смјену њиховог врха.“
А у Зеници, у БиХ, уочи њихове утакмице са Израелом, босански навијачи газили су и запалили заставу Израела и скандирали антисемитске поруке.
„То је криминал“, прокоментарисао је израелски амбасадор у Београду Јосеф Леви. „Израел поштује и Хрвате, и Србе, и Бошњаке. Тражимо исто и за нас. Навијачи могу да буду насилни, али ово што смо видели у Сплиту, у Зеници, јесте расистичка мржња. У Србији и Црној Гори то нисам видео, али у неким другим земљама региона – јесам… Они који су у Сплиту цртали кукасти крст и у Зеници газили израелску заставу – не познају своју историју. Неко томе мора да их научи.“

И Београд добија своју „Просвјету“

После Гацка, Билећe, Сарајева, Бањалуке, Беча и Париза, Oдбор СПКД „Просвјете“ регистрован је и у Београду са намером, како стоји у оснивачком документу, да настави традицију Мостарске „Просвјете“ основане 1902. у време Алексе Шантића и браће Ћоровић. Београдска „Просвјета“, наводи се у саопштењу, биће место окупљања и деловања српских интелектуалаца на сабирању и интеграцији српског народа расутог по различитим државама и континентима, а посебно на овим балканским просторима, са основном идејом очувања наше културе, традиције, језика, писма, историје и књижевности. Гост прве трибине, која ће се одржати 25. јуна у згради „Мадленијанума“, биће председник Републике Српске Милорад Додик.

„Великa Албанијa“ на Румији

Фотографија на којој група Албанаца са обележјима „Велике Албаније“ позира испред Цркве Свете Тројице на Румији, где се вијори застава Албаније, по речима барског пароха Јована Пламенца, порука је упућена „црногорској јавности да обилазак планине изнад Бара није био некакав излет, већ симболично освајање територије“.
„Да је Румија била у Црној Гори у Његошево време, верујем да би рекао да га сахране на њеном врху. Црква Свете Тројице на Румији је од тренутка своје обнове својеврсни идентификатор добра и зла у Црној Гори. Стога није ни чудо што је управо пред њеним дверима Црној Гори забоден прст у око“, рекао је Пламенац за лист „Дан“.
По његовом мишљењу, самим тим што се Црном Гором вијоре заставе Албаније показује се да немамо ни „д“ од државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *