Живот по Споразуму

ЗЕЛЕНЕ СТРАНЕ

Пише Мара Кнежевић Керн
Према ТАФТА споразуму – крв је уместо за лек проглашена за робу, институција добровољног давања крви се укида, с образложењем да су такве акције скупе, а у потрази за јефтинијом варијантом дошло се на идеју куповине крви од сиротиње

Угледне дипломате из Уније инсистирају на предностима интерконтиненталног трговинског уговора ТАФТА – образлажући их чињеницом да он руши границе, шири видике и укида предрасуде о националној и личној безбедности. Истовремено, у Француској постоји забринутост због раста утицаја приватних корпорација на политику земље…

 

ПРЕТЊА НАРОДИМА ЕВРОПЕ  Белгијски стручњак за међународну политику, доктор политичких наука и активиста, Раул Марк Женар, објавио је књигу „Велико трансатлантско тржиште: претња народима Европе“, у којој открива детаље овог још тајног уговора (садржај доступан само на енглеском). Он указује на димензије које поприма овај Споразум, скрећући пажњу на случај компаније „Пацифик рим“, стациониране у Канади, која тврди да јој ТАФТА даје право да експлоатише злато у Ел Салвадору, иако је у овој држави на снази забрана даљег отварања рудника у циљу заштите пијаће воде. Уколико Србија улети у ту мрежу, нека компанија заинтересована за посао с никлом могла би да тужи Емира Кустурицу за угрожавање права на приступ Мокрој гори. Извесно је да ће велике фирме утицати на политику влада, како на ону која се тиче здравља (препоруке против пушења…) тако и висине зарада, што ће спровести постављањем корпоративних инсајдера за преговарачки сто. Списак од 605 великих пословних инсајдера (процурио 2012.) нуди увид у размере овог утицаја, од Америчког бироа за пољопривреду до Института за нуклеарну енергију. Не ради се само о слободној трговини – Споразум је трик којим се држава присиљава да следи каприце корпорација, укључујући ослобађање од било какве одговорности везане за заштиту природе. Уговор предвиђа и увођење међународних стандарда за примену силе према незадовољним грађанима, синдикатима, НВО и социјалним покретима. На удару су, пре свега, одлуке локалне самоуправе о социјалним питањима, здравству, храни, животном окружењу… Ако се интерес становништва не поклапа са интересима неке трансатлантске компаније, ТАФТА даје могућност компанији да уз помоћ приватне арбитраже заустави све активности које јој угрожавају профит.  Женар упозорава Французе да ће овај Споразум урушити темеље државе грађене на принципима братства, једнакости и слободе.

 

[restrictedarea]

 

КРВАВИ БАРОНИ Француска је 2007. била упозорена од стране америчког амбасадора да ће се у случају одбијања увоза „Монсантовог“ ГМ кукуруза суочити са правим трговинским ратом: (military styled trade war). Скидање вела са омамљујућег Споразума открива правила игре по којима је чак и људско тело класификовано као роба за широку потрошњу. Француски кардиолог Ели Ари, аутор књиге „Мондиjализација: пропаст Запада“, упозорава на застрашујуће кораке владе, спремне да на основу обавеза према ТАФТА протоколима, укине „монопол“ француског Завода за трансфузију на прикупљање, контролу и дистрибуцију крви. С обзиром да је крв уместо за лек проглашена за робу, укида се институција добровољног давања крви, последњи реликт прошлости задржан у Француској и Србији, док је у 70 одсто земаља „развијеног“ света овај обичај одавно укинут. Пошто трансатлантске вредности искључују појмове хуманост и безбедност, не чуди званично образложење да су акције прикупљања крви од добровољних давалаца скупе. У потрази за јефтинијом варијантом дошло се на идеју куповине крви од сиротиње. У предлогу здравственог закона се налази клаузула да ће крв моћи да продају „само они са најнижим приходима“. Хармонизација са ТАФТА је довела до увођења конкуренције на француско тржиште, како државни Завод за трансфузију не би имао монопол на располагање крвљу. Мултинационални „крвави барони“ већ нуде 50 евра за једнократну дозу исисане крви.

 

ТРГОВИНА БЕЗ ГРАНИЦА Др Ели Ари упозорава да ће се захваљујући новом систему прикупљања крви (затвори, свратишта за бескућнике, азиланти…) драстично угрозити безбедност становништва, јер је код социјално најугроженије категорије најчешћа појава наркоманије, сиде, хепатитиса, а оболели ће, притиснути невољом, прикривати право здравствено стање. Познато је да ни најбогатије земље на свету не могу приуштити контролу сваког даваоца.
Европски клијенти више не морају ићи у Индију и Мексико да би од сиромашних куповали бубреге и рожњаче, уз помоћ лекара – посредника у „трговини без граница“. Што је систем нехуманији, то се више апелује на хуманост, па не чуди што ће се на тржишту Србије – захваљујући предузимљивим предлагачима из Министарства здравља – ускоро наћи и материце, изнајмљене да опслуже богате нероткиње и ЛГБТ партнере, а није далеко дан кад ће се „мајке носиље“ изнајмљивати зарад личног комфора.

Др Ели Ари каже да је криза здравственог система у Француској започела 1991. након скандала везаног за трансфузију зараженом крвљу. Том приликом се неколико стотина болесника заразило АИДС-ом и хепатитисом Ц, а заражена крв је давана од 1980. до 1990. До трагедије је дошло због неадекватне контроле давалаца, уз свеопшту смутњу насталу увођењем нових тестова из Америке како би Институт „Пастер“ добио конкуренцију и на том пољу.  Директор Истраживачког центра ЦНРС, Филип Фрогел, разоткрива позадину овог скандала, указујући на улогу лобиста приликом одабира тестова за контролу крви. Иако је Пастеров завод имао квалитетне тестове, уз признање СТО и Црвеног крста да су „поузданији од тестова америчке компаније Абот“, Американци су добили право да конкуришу „Пастеру“ у Француској преузевши половину тржишта. При томе су бројним марифетлуцима онемогућили „Пастер“ да уђе на америчко тржиште.

„Аботови“ тестови су, због своје мањкавости, 1985. довели до првог преношења вируса сиде путем трансфузије, да би се тек након откривања скандала обелоданило да су ови тестови „скоро неупотребљиви“, зато што дају лажне позитивне и лажне негативне налазе.

 

ОПАСНО ПРЕЋУТКИВАЊЕ ЧИЊЕНИЦА У светлу трансфера здравственог сектора у сектор за продају услуга, и бизнис с вакцинама добија нову димензију. Медијска обрада кампање вакцинације подразумева увођење тираније политички коректног мишљења, уз претње „забраном бављења лекарском праксом“ свима који се усуде да јавно поставе питања о безбедности увезене робе. Да се ништа не препушта случају, показује клаузула Споразума под ставком „антидржавни тероризам“, чиме се омогућава проглашавање скептичних родитеља за терористе, уз санкционисање понашања одузимањем деце. Читава операција се спроводи под глобалним слоганом „Ми штитимо имунитет врсте“. Уз апеловање на поверење.

Неповерење према фармацеутским производима није исто што и негирање улоге медицине у побољшању квалитета живота, о чему сведочи и Покрет лекара за смањивање броја вакцина, чије су активности уперене ка разбијању фаме о поверењу. Ова група лекара скреће пажњу на актуелне препоруке америчког Центра за контролу болести везане за вакцину против грипа, које су, благо речено, нестручне. У препоруци за вакцинацију стоји да би „све особе старије од шест месеци требало редовно да се вакцинишу против сезонског грипа“, што укључује и све труднице, болесне, старе, изнемогле, неухрањене, шећераше, оболеле од сиде, канцера, као и све особе са ослабљеним имунитетом. Покрет лекара за смањење броја вакцина указује на опасно прећуткивање података да ови производи могу изазвати гушење, Гијен-Бареов синдром, па и смрт. Од конзумената се прикрива и чињеница (уписана у декларацију, која се вакцинисанима не даје на увид) да роба „није тестирана на особама са ослабљеним имунитетом“. На питање због чега се изненада на глобалном нивоу јавља дилема око безбедности појединих вакцина, канадски истраживач Ендрју Маршал даје могући одговор у есеју „Нова еугеника и нарастање глобалне диктатуре науке“: „Човечанство се нашло пред првим глобалним политичким буђењем, први пут у људској историји целокупна људска заједница почиње да преиспитује владајуће догме, подстакнута на акцију сумњом. Ништа у историји није представљало тако монументалну опасност за елите и успостављену структуру моћи.“

 

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *