Život po Sporazumu

ZELENE STRANE

Piše Mara Knežević Kern
Prema TAFTA sporazumu – krv je umesto za lek proglašena za robu, institucija dobrovoljnog davanja krvi se ukida, s obrazloženjem da su takve akcije skupe, a u potrazi za jeftinijom varijantom došlo se na ideju kupovine krvi od sirotinje

Ugledne diplomate iz Unije insistiraju na prednostima interkontinentalnog trgovinskog ugovora TAFTA – obrazlažući ih činjenicom da on ruši granice, širi vidike i ukida predrasude o nacionalnoj i ličnoj bezbednosti. Istovremeno, u Francuskoj postoji zabrinutost zbog rasta uticaja privatnih korporacija na politiku zemlje…

 

PRETNJA NARODIMA EVROPE  Belgijski stručnjak za međunarodnu politiku, doktor političkih nauka i aktivista, Raul Mark Ženar, objavio je knjigu „Veliko transatlantsko tržište: pretnja narodima Evrope“, u kojoj otkriva detalje ovog još tajnog ugovora (sadržaj dostupan samo na engleskom). On ukazuje na dimenzije koje poprima ovaj Sporazum, skrećući pažnju na slučaj kompanije „Pacifik rim“, stacionirane u Kanadi, koja tvrdi da joj TAFTA daje pravo da eksploatiše zlato u El Salvadoru, iako je u ovoj državi na snazi zabrana daljeg otvaranja rudnika u cilju zaštite pijaće vode. Ukoliko Srbija uleti u tu mrežu, neka kompanija zainteresovana za posao s niklom mogla bi da tuži Emira Kusturicu za ugrožavanje prava na pristup Mokroj gori. Izvesno je da će velike firme uticati na politiku vlada, kako na onu koja se tiče zdravlja (preporuke protiv pušenja…) tako i visine zarada, što će sprovesti postavljanjem korporativnih insajdera za pregovarački sto. Spisak od 605 velikih poslovnih insajdera (procurio 2012.) nudi uvid u razmere ovog uticaja, od Američkog biroa za poljoprivredu do Instituta za nuklearnu energiju. Ne radi se samo o slobodnoj trgovini – Sporazum je trik kojim se država prisiljava da sledi kaprice korporacija, uključujući oslobađanje od bilo kakve odgovornosti vezane za zaštitu prirode. Ugovor predviđa i uvođenje međunarodnih standarda za primenu sile prema nezadovoljnim građanima, sindikatima, NVO i socijalnim pokretima. Na udaru su, pre svega, odluke lokalne samouprave o socijalnim pitanjima, zdravstvu, hrani, životnom okruženju… Ako se interes stanovništva ne poklapa sa interesima neke transatlantske kompanije, TAFTA daje mogućnost kompaniji da uz pomoć privatne arbitraže zaustavi sve aktivnosti koje joj ugrožavaju profit.  Ženar upozorava Francuze da će ovaj Sporazum urušiti temelje države građene na principima bratstva, jednakosti i slobode.

 

[restrictedarea]

 

KRVAVI BARONI Francuska je 2007. bila upozorena od strane američkog ambasadora da će se u slučaju odbijanja uvoza „Monsantovog“ GM kukuruza suočiti sa pravim trgovinskim ratom: (military styled trade war). Skidanje vela sa omamljujućeg Sporazuma otkriva pravila igre po kojima je čak i ljudsko telo klasifikovano kao roba za široku potrošnju. Francuski kardiolog Eli Ari, autor knjige „Mondijalizacija: propast Zapada“, upozorava na zastrašujuće korake vlade, spremne da na osnovu obaveza prema TAFTA protokolima, ukine „monopol“ francuskog Zavoda za transfuziju na prikupljanje, kontrolu i distribuciju krvi. S obzirom da je krv umesto za lek proglašena za robu, ukida se institucija dobrovoljnog davanja krvi, poslednji relikt prošlosti zadržan u Francuskoj i Srbiji, dok je u 70 odsto zemalja „razvijenog“ sveta ovaj običaj odavno ukinut. Pošto transatlantske vrednosti isključuju pojmove humanost i bezbednost, ne čudi zvanično obrazloženje da su akcije prikupljanja krvi od dobrovoljnih davalaca skupe. U potrazi za jeftinijom varijantom došlo se na ideju kupovine krvi od sirotinje. U predlogu zdravstvenog zakona se nalazi klauzula da će krv moći da prodaju „samo oni sa najnižim prihodima“. Harmonizacija sa TAFTA je dovela do uvođenja konkurencije na francusko tržište, kako državni Zavod za transfuziju ne bi imao monopol na raspolaganje krvlju. Multinacionalni „krvavi baroni“ već nude 50 evra za jednokratnu dozu isisane krvi.

 

TRGOVINA BEZ GRANICA Dr Eli Ari upozorava da će se zahvaljujući novom sistemu prikupljanja krvi (zatvori, svratišta za beskućnike, azilanti…) drastično ugroziti bezbednost stanovništva, jer je kod socijalno najugroženije kategorije najčešća pojava narkomanije, side, hepatitisa, a oboleli će, pritisnuti nevoljom, prikrivati pravo zdravstveno stanje. Poznato je da ni najbogatije zemlje na svetu ne mogu priuštiti kontrolu svakog davaoca.
Evropski klijenti više ne moraju ići u Indiju i Meksiko da bi od siromašnih kupovali bubrege i rožnjače, uz pomoć lekara – posrednika u „trgovini bez granica“. Što je sistem nehumaniji, to se više apeluje na humanost, pa ne čudi što će se na tržištu Srbije – zahvaljujući preduzimljivim predlagačima iz Ministarstva zdravlja – uskoro naći i materice, iznajmljene da opsluže bogate nerotkinje i LGBT partnere, a nije daleko dan kad će se „majke nosilje“ iznajmljivati zarad ličnog komfora.

Dr Eli Ari kaže da je kriza zdravstvenog sistema u Francuskoj započela 1991. nakon skandala vezanog za transfuziju zaraženom krvlju. Tom prilikom se nekoliko stotina bolesnika zarazilo AIDS-om i hepatitisom C, a zaražena krv je davana od 1980. do 1990. Do tragedije je došlo zbog neadekvatne kontrole davalaca, uz sveopštu smutnju nastalu uvođenjem novih testova iz Amerike kako bi Institut „Paster“ dobio konkurenciju i na tom polju.  Direktor Istraživačkog centra CNRS, Filip Frogel, razotkriva pozadinu ovog skandala, ukazujući na ulogu lobista prilikom odabira testova za kontrolu krvi. Iako je Pasterov zavod imao kvalitetne testove, uz priznanje STO i Crvenog krsta da su „pouzdaniji od testova američke kompanije Abot“, Amerikanci su dobili pravo da konkurišu „Pasteru“ u Francuskoj preuzevši polovinu tržišta. Pri tome su brojnim marifetlucima onemogućili „Paster“ da uđe na američko tržište.

„Abotovi“ testovi su, zbog svoje manjkavosti, 1985. doveli do prvog prenošenja virusa side putem transfuzije, da bi se tek nakon otkrivanja skandala obelodanilo da su ovi testovi „skoro neupotrebljivi“, zato što daju lažne pozitivne i lažne negativne nalaze.

 

OPASNO PREĆUTKIVANJE ČINJENICA U svetlu transfera zdravstvenog sektora u sektor za prodaju usluga, i biznis s vakcinama dobija novu dimenziju. Medijska obrada kampanje vakcinacije podrazumeva uvođenje tiranije politički korektnog mišljenja, uz pretnje „zabranom bavljenja lekarskom praksom“ svima koji se usude da javno postave pitanja o bezbednosti uvezene robe. Da se ništa ne prepušta slučaju, pokazuje klauzula Sporazuma pod stavkom „antidržavni terorizam“, čime se omogućava proglašavanje skeptičnih roditelja za teroriste, uz sankcionisanje ponašanja oduzimanjem dece. Čitava operacija se sprovodi pod globalnim sloganom „Mi štitimo imunitet vrste“. Uz apelovanje na poverenje.

Nepoverenje prema farmaceutskim proizvodima nije isto što i negiranje uloge medicine u poboljšanju kvaliteta života, o čemu svedoči i Pokret lekara za smanjivanje broja vakcina, čije su aktivnosti uperene ka razbijanju fame o poverenju. Ova grupa lekara skreće pažnju na aktuelne preporuke američkog Centra za kontrolu bolesti vezane za vakcinu protiv gripa, koje su, blago rečeno, nestručne. U preporuci za vakcinaciju stoji da bi „sve osobe starije od šest meseci trebalo redovno da se vakcinišu protiv sezonskog gripa“, što uključuje i sve trudnice, bolesne, stare, iznemogle, neuhranjene, šećeraše, obolele od side, kancera, kao i sve osobe sa oslabljenim imunitetom. Pokret lekara za smanjenje broja vakcina ukazuje na opasno prećutkivanje podataka da ovi proizvodi mogu izazvati gušenje, Gijen-Bareov sindrom, pa i smrt. Od konzumenata se prikriva i činjenica (upisana u deklaraciju, koja se vakcinisanima ne daje na uvid) da roba „nije testirana na osobama sa oslabljenim imunitetom“. Na pitanje zbog čega se iznenada na globalnom nivou javlja dilema oko bezbednosti pojedinih vakcina, kanadski istraživač Endrju Maršal daje mogući odgovor u eseju „Nova eugenika i narastanje globalne diktature nauke“: „Čovečanstvo se našlo pred prvim globalnim političkim buđenjem, prvi put u ljudskoj istoriji celokupna ljudska zajednica počinje da preispituje vladajuće dogme, podstaknuta na akciju sumnjom. Ništa u istoriji nije predstavljalo tako monumentalnu opasnost za elite i uspostavljenu strukturu moći.“

 

[/restrictedarea]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *