ЕУ и САД упутили хуманитарну помоћ Ирану

Пише Павле Ћосић

Брисел, Вашингтон, 14. августа 2012. (Бе92) – Европска унија и Сједињене Америчке Државе решиле су да упркос санкцијама Ирану које су на снази већ годинама, упуте хуманитарну помоћ у ову земљу коју је погодио катастрофалан земљотрес у којем је погинуло најмање 400 људи, 3.800 повређено, а преко 20.000 људи остало без домова.
Заменик портпарола Европског Парламента Кристофер Лавоазије рекао је да се помоћ састоји у лековима, шаторима, ћебадима, одећи, обући и новцу (око 4.000 долара само са европске стране и још 3.000 са америчке) и истакао да су овим чином ЕУ и САД доказале своју пожртвовану улогу и хуманост јер су, упркос томе што се ради о земљи у којој влада диктаторски режим који прети цивилизованом свету хемијским и нуклеарним наоружањем, упутиле помоћ обичним људима а не, како је подвукао, криминалцима и убицама на власти.
Како би спречили да ова огромна средства не оду у погрешне руке, ЕУ и САД договорили су се да сву помоћ допреме директно у страдала подручја путем „сопствених канала“. Није јасно на које се то „сопствене канале“ тачно мисли, а Лавоазије је саопштио да је то детаљ који није толико битан: „Важно је само да се тим сиротим људима помогне!“, био је изричит Лавоазије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *