Почињу преговори Вучић-Дачић уз посредовање ЕУ

Брисел, 4. 8. 2013. године (Бе92) Затегнутост односа између Србије и Србије довела је до нових преговора који ће се водити у Бриселу уз посредовање Европске уније. Још није одлучено ко ће бити модератор тих преговора, али се претпоставља да би то могла да буде Џоан Блејк, досадашња координаторка Одбора за правосуђе земаља западног Балкана, а нарочито Србије.
Дачић и Вучић у првој рунди преговора требало би да се договоре да ли Србија уопште као држава треба још да постоји. Пошто око овог питања постоји начелна сагласност, очекује се да ће ова рунда протећи глатко. И Вучић и Дачић већ су изразили своје слагање да би владом требало да управљају страни држављани, да се сва државна имовина распрода до краја године, да се уступи управљање задругама, стручњацима из Европске уније и Америке, те да се располагање ресурсима енергије и воде препусти Француској, Немачкој и Естонији. Међутим, до блокаде преговора могло би да дође већ у другој рунди преговора кад на тапету буде постављено питање да ли би Ивица Дачић требало да обавља и функцију премијера и министра унутрашњих послова. Европска унија нуди неколико решења за ово питање. Прво је да функцију премијера преузме Александар Вучић, на шта Дачић вероватно не би пристао. Друга је да Вучић преузме министарско место, али да заузврат вицепремијерско уступи Штефану Филеу који је већ виђен у Влади Србије. Сумња се да на ово Вучић не би пристао због могућности да изгуби огромно поверење које је стекао у народу, о чему је известила више него меродавна агенција „Фактор плус“. Трећа и највероватнија могућност је да и премијерско и вицепремијерско место преузму инострани експерти чиме би и Вучић и Дачић били ослобођени највећег дела одговорности, па би самим тим могли да пристану јер тиме престаје и потреба за новим изборима.
У трећој рунди преговора разговараће се о мење осетљивим питањима као што је укидање српског парламента, здравствене заштите, школовања и слично.
Циљ ових преговора је, како је истакала Џоан Блејк, координаторка Одбора за правосуђе земаља западног Балкана, а нарочито Србије, да Србија постане чланица велике европске породице.

„Партизан“ и „Црвена звезда“ да се помире и уједине

Београд, 5. 8. 2013. године (Зета) Премијер Ивица Дачић предложио је данас да „вечити ривали“ „Звезда“ и „Партизан“ потпишу уговор о међусобном ненападању и склопе савез о уједињењу.
„Не разумем зашто ‚Звезда‘ и ‚Партизан‘ траже помоћ од државе кад могу фино да се организују, сакупе све материјалне и људске ресурсе на једно место, продају их и наступају као један тим“, рекао је Дачић пред одлазак на преговоре са премијером Косова Хашимом Тачијем и додао да нема много времена јер већ касни на авион.
Ови популарни београдски клубови који се налазе пред банкротом по овом предлогу требало би да збију своје редове тако што ће се помирење најпре одиграти на нивоу навијача. Бројне навијачке групе и једног и другог тима најавиле су да још увек за тако нешто нису спремне због још увек свежих ожиљака од скоро окончаних сукоба, али да би уз мало воље могли да започну процес помирења и међусобног уједињења крајем септембра, за кад се предвиђа да ће ступити на снагу Уредба о забрани учешћа српских клубова у иностранству.
Највероватније је да ће све започети у најмасовнијем спорту – фудбалу, заменом страна света, севера и југа. „То је за почетак најреалнија солуција“, изјавио је за наш медиј Милош Радисављевић Кими, један од вођа навијачке скупине „Алкатраз“.


Један коментар

  1. JANJICARI SU VLADALI I DALJE VLADAJU SRBIJOM…SRBIJA JE LEGLO IZDAJNIKA-PRODANIH…SAMO BOG I MAJKA ROSSIJA MOZE DA NAS SPASE…AMIN BOZE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.