Počinju pregovori Vučić-Dačić uz posredovanje EU

Brisel, 4. 8. 2013. godine (Be92) Zategnutost odnosa između Srbije i Srbije dovela je do novih pregovora koji će se voditi u Briselu uz posredovanje Evropske unije. Još nije odlučeno ko će biti moderator tih pregovora, ali se pretpostavlja da bi to mogla da bude Džoan Blejk, dosadašnja koordinatorka Odbora za pravosuđe zemalja zapadnog Balkana, a naročito Srbije.
Dačić i Vučić u prvoj rundi pregovora trebalo bi da se dogovore da li Srbija uopšte kao država treba još da postoji. Pošto oko ovog pitanja postoji načelna saglasnost, očekuje se da će ova runda proteći glatko. I Vučić i Dačić već su izrazili svoje slaganje da bi vladom trebalo da upravljaju strani državljani, da se sva državna imovina rasproda do kraja godine, da se ustupi upravljanje zadrugama, stručnjacima iz Evropske unije i Amerike, te da se raspolaganje resursima energije i vode prepusti Francuskoj, Nemačkoj i Estoniji. Međutim, do blokade pregovora moglo bi da dođe već u drugoj rundi pregovora kad na tapetu bude postavljeno pitanje da li bi Ivica Dačić trebalo da obavlja i funkciju premijera i ministra unutrašnjih poslova. Evropska unija nudi nekoliko rešenja za ovo pitanje. Prvo je da funkciju premijera preuzme Aleksandar Vučić, na šta Dačić verovatno ne bi pristao. Druga je da Vučić preuzme ministarsko mesto, ali da zauzvrat vicepremijersko ustupi Štefanu Fileu koji je već viđen u Vladi Srbije. Sumnja se da na ovo Vučić ne bi pristao zbog mogućnosti da izgubi ogromno poverenje koje je stekao u narodu, o čemu je izvestila više nego merodavna agencija „Faktor plus“. Treća i najverovatnija mogućnost je da i premijersko i vicepremijersko mesto preuzmu inostrani eksperti čime bi i Vučić i Dačić bili oslobođeni najvećeg dela odgovornosti, pa bi samim tim mogli da pristanu jer time prestaje i potreba za novim izborima.
U trećoj rundi pregovora razgovaraće se o menje osetljivim pitanjima kao što je ukidanje srpskog parlamenta, zdravstvene zaštite, školovanja i slično.
Cilj ovih pregovora je, kako je istakala Džoan Blejk, koordinatorka Odbora za pravosuđe zemalja zapadnog Balkana, a naročito Srbije, da Srbija postane članica velike evropske porodice.

„Partizan“ i „Crvena zvezda“ da se pomire i ujedine

Beograd, 5. 8. 2013. godine (Zeta) Premijer Ivica Dačić predložio je danas da „večiti rivali“ „Zvezda“ i „Partizan“ potpišu ugovor o međusobnom nenapadanju i sklope savez o ujedinjenju.
„Ne razumem zašto ‚Zvezda‘ i ‚Partizan‘ traže pomoć od države kad mogu fino da se organizuju, sakupe sve materijalne i ljudske resurse na jedno mesto, prodaju ih i nastupaju kao jedan tim“, rekao je Dačić pred odlazak na pregovore sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i dodao da nema mnogo vremena jer već kasni na avion.
Ovi popularni beogradski klubovi koji se nalaze pred bankrotom po ovom predlogu trebalo bi da zbiju svoje redove tako što će se pomirenje najpre odigrati na nivou navijača. Brojne navijačke grupe i jednog i drugog tima najavile su da još uvek za tako nešto nisu spremne zbog još uvek svežih ožiljaka od skoro okončanih sukoba, ali da bi uz malo volje mogli da započnu proces pomirenja i međusobnog ujedinjenja krajem septembra, za kad se predviđa da će stupiti na snagu Uredba o zabrani učešća srpskih klubova u inostranstvu.
Najverovatnije je da će sve započeti u najmasovnijem sportu – fudbalu, zamenom strana sveta, severa i juga. „To je za početak najrealnija solucija“, izjavio je za naš medij Miloš Radisavljević Kimi, jedan od vođa navijačke skupine „Alkatraz“.

Jedan komentar

  1. JANJICARI SU VLADALI I DALJE VLADAJU SRBIJOM…SRBIJA JE LEGLO IZDAJNIKA-PRODANIH…SAMO BOG I MAJKA ROSSIJA MOZE DA NAS SPASE…AMIN BOZE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *