Hitno potrebna nova bolest!

Piše Pavle Ćosić

Pariz, 21. septembra 2011. Izvor Be92 – Na juče završenom sastanku najvećih farmaceutskih kuća u Parizu, zaključeno je da što pre treba izmisliti novu smrtonosnu bolest kako bi ova industrija izašla iz krize.

Direktor jedne od najvećih firmi „Medika Inc“ Ronald Džejkobs, inače inicijator gripa tipa H1N1, prvobitno nazvanog „meksički“ pa zatim „svinjski“, najavio je da u njegovim laboratorijama već stoji spreman virus koji je mutacija „ptičjeg“ i „srnećeg“ gripa, ali da čeka dozvolu kolega da ga pusti u promet. Na jučerašnjem sastanku ovaj grip, koji je već dobio ime „H1N2 super“, nije dobio zeleno svetlo iz tri razloga. Prvo, u velikom broju zemalja, mediji su dosta pisali i još uvek pišu o H1N1 gripu, a neki su tvrdili čak i da se radilo o prevari. Drugi razlog je što vakcina za ovaj tip gripa nije dovoljno skupa pa nije izvesno da bi firme i države od nje mogle dovoljno da se obogate. Treći razlog je u tome što ovaj virus nije dovoljno opasan, jer iako mu naziv sugeriše suprotno, on je blaži čak i od gripa H1N1 i simptomi više podsećaju na običnu kijavicu pa je pitanje da li od njega iko može da umre.
Ovako kritična situacija u farmaceutskoj industriji nije zabeležena još od 1980. godine kad se napokon pojavio virus SIDE, zaključeno je na kraju sastanka, a učesnici samita su se obavezali da će platiti najbolje naučnike da nešto hitno preduzmu po tom pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *