Vreme stvaranja nove reprezentacije

Piše Marko Marković

Pošto najverovatnije nećemo ići na evropski šampionat valja oformiti izabrani tim, da bi smo nastupili na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine

Izgubili smo, u Beogradu, u susretima sa Slovenijom i Estonijom pet bodova (1:1 i 1:3), pa se ne vidi realna mogućnost da to nadoknadimo!
Naravno, ako postoji i najmanja šansa, sve će se učiniti da se iskoristi. Ali, činjenice su nepobitne – izgledi da odemo na prvenstvo kontinenta u Poljskoj i Ukrajini su minimalni. Ili bolje rečeno – NIKAKVI!
Stoga je potrebna mudrost i dugoročno planiranje. Odnosno kako doći do moćnog sastava, koji nas ne bi doveo u ovakvu situaciju, u eliminatornim borbama za Mondijal, čiji je domaćin Brazil za četiri godine?
Doskorašnji selektor Radomir Antić, oformio je krug kandidata za nacionalni tim i ti igrači bili su zajedno skoro pune tri godine!
Otišli smo, bez teškoća u Južnu Afriku i tamo prošli, kako smo prošli!
Jasno je svima – jedna sjajna generacija silazi sa scene. Šteta je da takvi asovi, koji su perjanice Mančester junajteda, Intera, Liverpula, Čelzija, Borusije i drugih GIGANATA evropskog fudbala, nisu dostigli najveće visine u dresu reprezentacije Srbije.
Polako, ali sigurno, mnogo njih ulazi u životno doba, kada treba razmišljati i o kraju karijere. Ako ne one klupske, onda sigurno – reprezentativne!
U istoriji najpopularnijeg sporta, na ovim prostorima kada upitate bilo koga – KOJI JE NAJBOLJI SASTAV SVIH VREMENA, odgovoriće kao iz topa:
Beara – Stanković, Crnković – Čajkovski, Horvat, Boškov – Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek, Zebec.
Ta idealna postava, imala je blještave trenutke na Olimpijskim igrama u Finskoj, 1952. godine. Stigli smo do finala, gde nas je savladao čuveni mađarski tim sa 2:0.
Tadašnji kormilar Aleksandar Tirnanić, umešno je uvodio jednog po jednog asa, da bi došao do te moćne postave. Bobek i Mitić kao i Beara, Stanković, Čajkovski su još na prethodnim Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine, kada smo takođe osvojili srebrno odličje, imali obezbeđena mesta u reprezentaciji. Polako su se priključivali Vukas, Zebec, Boškov, Ognjanov, Crnković i tako se kompletirala ekipa, čiji su dometi bili neslućeni.
Naravno, stručnjaci su tačno procenjivali mogućnosti svakog pojedinca. Konkurencija je bila žestoka za svako mesto, za njih je konkurisalo bar dva podjednaka kandidata!
Upravo, to formiranje olimpijske reprezentacije trebalo bi i sada da posluži kao putokaz kako doći do novog jakog sastava za kvalifikacione mečeve, za učešće na šampionatu sveta u Brazilu.
Vladimir Petrović – Pižon, ima ugovor do kraja eliminatornih borbi za start na prvenstvu kontinenta. Praktično do kraja 2012. godine.
Zar nije uputno već sada, da se ne bi gubilo vreme doneti odluku – ili da on ostane tu, gde je, do završetka borbi za nastup na Mondijalu u Južnoj Americi, ili odmah potražiti drugo rešenje?
Tek, predstojećih šest utakmica, koliko je ostalo, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, praktično, ništa ne znače. No, mogu i te kako dobro da dođu, da se lansiraju novi igrači i među njima potraži najjači sastav za SP 2014. godine u Brazilu.
Recimo, iz sadašnjeg kruga kandidata, teško da će moći da se računa na Vidića, Ivanovića, Lukovića, Stankovića, Milijaša, Jovanovića, Žigića, Lazovića.
Biće tada ovi majstori fudbala u tridesetim godinama, pa i stariji, zasićeni dugom i profesionalno nimalo lakom karijerom. Stoga treba, blagovremeno, već sada, početi sa traženjem zamena.
Selektor, bez obzira na to ko  bude – moći će da računa na Tošića, Kačara, Petrovića, Krasića, Obradovića, Kuzmanovića, Subotića, Kolarova.
Priključuje im se nova garda: štoper Rajković, zatim izuzetno daroviti, sada član Fiorentine – Ljajić. Blista u Holandiji mladi i nadareni Sulejmani.
„Materijal“ je tu! Ne oskudevamo u talentovanim igračima i nikada to nije predstavljalo problem.
Pitanje je samo, koliko će stručni štab, odnosno PRAVI SELEKTOR pronaći odgovarajuća rešenja.
Vremena ima i šteta bi bila – ne iskoristiti pravu šansu.
Stvoriti novu reprezentaciju, koja će, ne samo nastupiti na SP u Brazilu, već i tamo iskazati fudbalsko umeće i stići do realnih, očekivanih rezultata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *