Дуги марш загребачких хулигана

Екстремни навијачи загребачког Динама, „Бед блу бојси“ („Зли плави дечки“), отпутовали су у Атину, иако им је УЕФА забранила улазак на меч са АЕК-ом, и тамо брутално насрнули на симпатизере домаћег клуба при чему је један млади Грк убијен

Још један сукоб фудбалских навијача имао је трагичан епилог. У суровом нападу екстремних фанова Динама из Загреба, злогласних „Бед блу бојса“, на симпатизере атинског АЕК-а, у грчкој престоници, убијен је 29-годишњи Михалис Кацурис, неколико десетина актера тог бруталног обрачуна завршило је у болници, као и једна 13-годишња девојчица, колатерална штета крвавог метежа у ком се случајно нашла, а чији су актери, према наводима грчких медија, користили ножеве, палице, камење и молотовљеве коктеле.
Полиција је ухапсила више од стотину хулигана, углавном младих Хрвата, а Европска фудбалска федерација (УЕФА) је, осуђујући немили догађај, одложила меч између АЕК-а и Динама, који је требало да се одигра у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона. Убрзо су се, огласили и званичници два клуба који су се, упркос међусобним оптужбама за непредузимања потребних мера да се насиље избегне, сложили у процени да је за сукоб навијача веома одговорна грчка полиција. Такво виђење потврдила је и одлука о смени седам високих полицијских функционера, али и гнев домаће јавности која је затражила оставку министра за заштиту грађана. Грчка опозиција је одмах тај гнев покушала да усмери према целој влади премијера Кирјакоса Мицотакиса, формираној овога лета, за коју сматра да није била на висини задатка ни приликом серије недавних пожара широм земље.

ОГОРЧЕЊЕ ПРЕМА ПОЛИЦИЈИ – Јавно тужилаштво је подигло оптужницу за 11 кривичних дела од којих су кључна: припадништво криминалној организацији, убиство без предумишљаја, изазивање експлозије и поседовање експлозивног материјала, наношење тешких телесних повреда, нарушавање јавног реда, и поседовање оружја. Утврђивање пуне истине о ономе што се догодило близу стадиона АЕК-а у атинсклој општини Нова Филаделфија, сигурно ће потрајати, а оно што је већ евидентно је велики пропуст грчке полиције да спречи, по свему судећи планирано, насиље навијача Динама.
Постоје писмени и детаљни докази да су полиције Хрватске и Црне Горе благовремено обавестиле грчке колеге да је око 150 хрватских навијача-хулигана кренуло ка Атини, иако је УЕФА одлучила да оба меча између АЕК-а и Динама буду одиграна без присуства симпатизера гостујућих тимова. На основу тога, лако је било претпоставити да ће „Бед блу бојси“ бити спремни да, због немогућности да уђу на стадион, уђу у физички обрачун са навијачима АЕК-а, и тако потврде свој имиџ злогласне групе, познате у Европи, који изграђују годинама.
Грчка полиција је, наводно, дискретно пратила аутобус и аутомобиле са навијачима Динама од уласка у земљу, али их је изгубила из вида (!) кад су, у Атини, изашли из возила. Атински медији пишу да је полиција закаснила и са интервенцијом код туче навијача, током које је оштећено више локала и возила, и да је ефикаснија била тек у потрази за осумњиченима, кад је цела земља, шокирана насиљем навијача из Хрватске, била у тоталној блокади. Ухапшени „бојси“ су привођени уз драстичне мере обезбеђења јер их је огорчени народ дочекивао узвицима „фашисти“, „убице“, „злочинци“…
Управа Динама осудила је сукоб навијача и изразила саучешће породици убијеног младића, уз оцену да би немили догађај изостао да је грчка полиција свој посао радила како треба. Став АЕК-а је био нешто другачији. „Одговорни су и Динамо и полиција“, саопштила је управа атинског клуба. Загрепчанима је замерено што на састанку представника два клуба у УЕФА нису рекли да се конвој њихових екстремних навијача упутио у Атину. Поједини грчки медији су, у вези с тим, указали и да Динамо прећуткује да су његове најватреније присталице тесно повезане са хрватском екстремном десницом и познате по испадима и изван Хрватске.

„НАСИЛНИЧКИ ТУРИЗАМ“ – На намеру „Бед блу бојса“ да се сукобе са навијачима АЕК-а упућује више чињеница, почев од избора пута ка грчкој престоници. Раширено је уверење да су одабрали да до циља иду преко Црне Горе и Албаније, а не преко Србије, због страха да би у нашој земљи њихов поход могао бити откривен и осујећен. Објављени податак из полиције да су користили и украдене аутомобиле наводи на закључак да сигурно нису кренули у некакву мировну или хуманитарну мисију, него у нешто за шта јавност не треба да се зна. Симптоматично је и да су се „Бојси“, одмах по доласку у Атину нашли са навијачима Панатинаикоса, са којима имају „братске односе“ – а који су љути противници навијача АЕК-а – и да су одмах заједно отишли до АЕК-овог стадиона. Са њима је био и један Албанац код ког је полиција, при хапшењу, нашла крвав нож.
Ваља подсетити да прошлонедељно насиље „Бојсима“ није прво у Атини. Пре неколико година они су, са својом „браћом“ из Панатинаикосовог навијачког корпуса имали „рат“ са симпатизерима Олимпијакоса којима су „помагале“ „Делије“, навијачи наше Црвене звезде. У опису тог вандализма Грци су користили термин „насилнички туризам“, настао међу фудбалским вандалима, којим се означава жеља навијачких група да, изван своје земље, показују моћ и „освајају терен“. По свему судећи, одлазак Динамових навијача у Атину може се подвести под ову врсту туризма, бар засад, наравно, непостојећу.
Занимање за расплет овог немилог случаја је врло изражено у Грчкој и Хрватској, где постоје доста опречна мишљења о ономе шта се догодило, затим о одговорности надлежних и очекиваном судском процесу што ће, нема сумње, учинити да он буде дуг па, вероватно, и турбулентан. Ову тезу, уз остало, појачава садржај писма које су родитељи ухапшених „Бојсова“ упутили влади и председнику Хрватске, у коме наводе да се не може очекивати праведно суђење њиховој деци у Атини и траже од своје државе да то спречи.
По њиховом суду „Грке не занимају никаква демократска права, план им је да их (навијаче) разбацују по грчким затворима“. Они су, такође, уверени да је против Динамових навијача у Грчкој покренута права хајка, при чему се, како су написали, не води рачуна да се, већином, ради о младићима од 18, 19 и 20 година. Озлојеђени Грци, пак, у огромној већини сматрају да је кривица „Бојса“ неупитна и да им је неопходно изрећи оштре казне. Они нису ништа блажи ни према домаћим хулиганима који су одавно велики проблем грчког друштва.
До одласка овог броја „Печата“ у штампу није утврђено ко је убио 29-годишњег Михалиса Кацураса. Медији су о томе имали врло опречне информације: једни су тврдили да је то учинио хрватски тинејџер, коме је и име наведено, док је за друге убица навијач Панатинаикоса, „са дебелим полицијским досијеом“, који је дошао да подржи „Бојсе“ у обрачуну са навијачима АЕК-а.
Полиција о овом убиству спрема обимне форензичке и друге извештаје и већ, наводно, поседује ДНК материјал убице нађен код убијеног који би могао да разреши главну енигму. На успоравање процеса сигурно ће утицати ангажман хрватских адвоката, који ће бранити оптужене, јер ће они, на све начине, покушавати да докажу невиност или минималну кривицу њихових брањеника.
Атински „скандал“ забринуо је и УЕФА која никако да се избори са насиљем на фудбалским стадионима и око њих, иако је већ донела низ оштрих мера. Руководство АЕК-а је од европске Куће фудбала затражило да Динамо избаци из такмичења под њеним руководством.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *