Dugi marš zagrebačkih huligana

Ekstremni navijači zagrebačkog Dinama, „Bed blu bojsi“ („Zli plavi dečki“), otputovali su u Atinu, iako im je UEFA zabranila ulazak na meč sa AEK-om, i tamo brutalno nasrnuli na simpatizere domaćeg kluba pri čemu je jedan mladi Grk ubijen

Još jedan sukob fudbalskih navijača imao je tragičan epilog. U surovom napadu ekstremnih fanova Dinama iz Zagreba, zloglasnih „Bed blu bojsa“, na simpatizere atinskog AEK-a, u grčkoj prestonici, ubijen je 29-godišnji Mihalis Kacuris, nekoliko desetina aktera tog brutalnog obračuna završilo je u bolnici, kao i jedna 13-godišnja devojčica, kolateralna šteta krvavog meteža u kom se slučajno našla, a čiji su akteri, prema navodima grčkih medija, koristili noževe, palice, kamenje i molotovljeve koktele.
Policija je uhapsila više od stotinu huligana, uglavnom mladih Hrvata, a Evropska fudbalska federacija (UEFA) je, osuđujući nemili događaj, odložila meč između AEK-a i Dinama, koji je trebalo da se odigra u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Ubrzo su se, oglasili i zvaničnici dva kluba koji su se, uprkos međusobnim optužbama za nepreduzimanja potrebnih mera da se nasilje izbegne, složili u proceni da je za sukob navijača veoma odgovorna grčka policija. Takvo viđenje potvrdila je i odluka o smeni sedam visokih policijskih funkcionera, ali i gnev domaće javnosti koja je zatražila ostavku ministra za zaštitu građana. Grčka opozicija je odmah taj gnev pokušala da usmeri prema celoj vladi premijera Kirjakosa Micotakisa, formiranoj ovoga leta, za koju smatra da nije bila na visini zadatka ni prilikom serije nedavnih požara širom zemlje.

OGORČENJE PREMA POLICIJI – Javno tužilaštvo je podiglo optužnicu za 11 krivičnih dela od kojih su ključna: pripadništvo kriminalnoj organizaciji, ubistvo bez predumišljaja, izazivanje eksplozije i posedovanje eksplozivnog materijala, nanošenje teških telesnih povreda, narušavanje javnog reda, i posedovanje oružja. Utvrđivanje pune istine o onome što se dogodilo blizu stadiona AEK-a u atinskloj opštini Nova Filadelfija, sigurno će potrajati, a ono što je već evidentno je veliki propust grčke policije da spreči, po svemu sudeći planirano, nasilje navijača Dinama.
Postoje pismeni i detaljni dokazi da su policije Hrvatske i Crne Gore blagovremeno obavestile grčke kolege da je oko 150 hrvatskih navijača-huligana krenulo ka Atini, iako je UEFA odlučila da oba meča između AEK-a i Dinama budu odigrana bez prisustva simpatizera gostujućih timova. Na osnovu toga, lako je bilo pretpostaviti da će „Bed blu bojsi“ biti spremni da, zbog nemogućnosti da uđu na stadion, uđu u fizički obračun sa navijačima AEK-a, i tako potvrde svoj imidž zloglasne grupe, poznate u Evropi, koji izgrađuju godinama.
Grčka policija je, navodno, diskretno pratila autobus i automobile sa navijačima Dinama od ulaska u zemlju, ali ih je izgubila iz vida (!) kad su, u Atini, izašli iz vozila. Atinski mediji pišu da je policija zakasnila i sa intervencijom kod tuče navijača, tokom koje je oštećeno više lokala i vozila, i da je efikasnija bila tek u potrazi za osumnjičenima, kad je cela zemlja, šokirana nasiljem navijača iz Hrvatske, bila u totalnoj blokadi. Uhapšeni „bojsi“ su privođeni uz drastične mere obezbeđenja jer ih je ogorčeni narod dočekivao uzvicima „fašisti“, „ubice“, „zločinci“…
Uprava Dinama osudila je sukob navijača i izrazila saučešće porodici ubijenog mladića, uz ocenu da bi nemili događaj izostao da je grčka policija svoj posao radila kako treba. Stav AEK-a je bio nešto drugačiji. „Odgovorni su i Dinamo i policija“, saopštila je uprava atinskog kluba. Zagrepčanima je zamereno što na sastanku predstavnika dva kluba u UEFA nisu rekli da se konvoj njihovih ekstremnih navijača uputio u Atinu. Pojedini grčki mediji su, u vezi s tim, ukazali i da Dinamo prećutkuje da su njegove najvatrenije pristalice tesno povezane sa hrvatskom ekstremnom desnicom i poznate po ispadima i izvan Hrvatske.

„NASILNIČKI TURIZAM“ – Na nameru „Bed blu bojsa“ da se sukobe sa navijačima AEK-a upućuje više činjenica, počev od izbora puta ka grčkoj prestonici. Rašireno je uverenje da su odabrali da do cilja idu preko Crne Gore i Albanije, a ne preko Srbije, zbog straha da bi u našoj zemlji njihov pohod mogao biti otkriven i osujećen. Objavljeni podatak iz policije da su koristili i ukradene automobile navodi na zaključak da sigurno nisu krenuli u nekakvu mirovnu ili humanitarnu misiju, nego u nešto za šta javnost ne treba da se zna. Simptomatično je i da su se „Bojsi“, odmah po dolasku u Atinu našli sa navijačima Panatinaikosa, sa kojima imaju „bratske odnose“ – a koji su ljuti protivnici navijača AEK-a – i da su odmah zajedno otišli do AEK-ovog stadiona. Sa njima je bio i jedan Albanac kod kog je policija, pri hapšenju, našla krvav nož.
Valja podsetiti da prošlonedeljno nasilje „Bojsima“ nije prvo u Atini. Pre nekoliko godina oni su, sa svojom „braćom“ iz Panatinaikosovog navijačkog korpusa imali „rat“ sa simpatizerima Olimpijakosa kojima su „pomagale“ „Delije“, navijači naše Crvene zvezde. U opisu tog vandalizma Grci su koristili termin „nasilnički turizam“, nastao među fudbalskim vandalima, kojim se označava želja navijačkih grupa da, izvan svoje zemlje, pokazuju moć i „osvajaju teren“. Po svemu sudeći, odlazak Dinamovih navijača u Atinu može se podvesti pod ovu vrstu turizma, bar zasad, naravno, nepostojeću.
Zanimanje za rasplet ovog nemilog slučaja je vrlo izraženo u Grčkoj i Hrvatskoj, gde postoje dosta oprečna mišljenja o onome šta se dogodilo, zatim o odgovornosti nadležnih i očekivanom sudskom procesu što će, nema sumnje, učiniti da on bude dug pa, verovatno, i turbulentan. Ovu tezu, uz ostalo, pojačava sadržaj pisma koje su roditelji uhapšenih „Bojsova“ uputili vladi i predsedniku Hrvatske, u kome navode da se ne može očekivati pravedno suđenje njihovoj deci u Atini i traže od svoje države da to spreči.
Po njihovom sudu „Grke ne zanimaju nikakva demokratska prava, plan im je da ih (navijače) razbacuju po grčkim zatvorima“. Oni su, takođe, uvereni da je protiv Dinamovih navijača u Grčkoj pokrenuta prava hajka, pri čemu se, kako su napisali, ne vodi računa da se, većinom, radi o mladićima od 18, 19 i 20 godina. Ozlojeđeni Grci, pak, u ogromnoj većini smatraju da je krivica „Bojsa“ neupitna i da im je neophodno izreći oštre kazne. Oni nisu ništa blaži ni prema domaćim huliganima koji su odavno veliki problem grčkog društva.
Do odlaska ovog broja „Pečata“ u štampu nije utvrđeno ko je ubio 29-godišnjeg Mihalisa Kacurasa. Mediji su o tome imali vrlo oprečne informacije: jedni su tvrdili da je to učinio hrvatski tinejdžer, kome je i ime navedeno, dok je za druge ubica navijač Panatinaikosa, „sa debelim policijskim dosijeom“, koji je došao da podrži „Bojse“ u obračunu sa navijačima AEK-a.
Policija o ovom ubistvu sprema obimne forenzičke i druge izveštaje i već, navodno, poseduje DNK materijal ubice nađen kod ubijenog koji bi mogao da razreši glavnu enigmu. Na usporavanje procesa sigurno će uticati angažman hrvatskih advokata, koji će braniti optužene, jer će oni, na sve načine, pokušavati da dokažu nevinost ili minimalnu krivicu njihovih branjenika.
Atinski „skandal“ zabrinuo je i UEFA koja nikako da se izbori sa nasiljem na fudbalskim stadionima i oko njih, iako je već donela niz oštrih mera. Rukovodstvo AEK-a je od evropske Kuće fudbala zatražilo da Dinamo izbaci iz takmičenja pod njenim rukovodstvom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *