65 godina šampionata košarkaša

Piše Marko Marković

Od 1946. godine, pa sve do 1955. godine Zvezda je toliko dominirala, da je, čak samo takmičenje, bilo neinteresantno. Unapred se znalo – kome će pripasti titula

Pre, otprilike šest i po decenija, nekako, baš u ovo vreme u Subotici je održan MINI-TURNIR, kako bi se dobio prvi šampion Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.
U finalu su se sastale ekipe Jugoslovenske armije i Srbije.
Rezultat 21:18 za JA!
Po tadašnjim pravilima, loptu si mogao da ČUVAŠ koliko hoćeš, pa otuda dolaze i IMPRESIVNI ISHODI, kao što je, na primer, sa ukupno 59 pogodaka, računajući obe strane.
Ali, polako, košarka je postajala sve omiljeniji sport a kada se prenela na terene, među Kalemegdanskim zidinama, dobila je neslućenu dimenziju.
Svakako, poseban pečat razvoju tog, malo poznatog sporta dala je CRVENA ZVEZDA.
Njen učinak, u prvim nadmetanjima, za titulu prvaka, je ZAČUĐUJUĆI!
Od 1946. godine, pa sve do 1955. godine zaređala je 10 uzastopnih trijumfa i ako se sve sabere i oduzme, Beograđani su, na ukupno 122 utakmice doživeli samo 16 poraza.
PROLETER, iz Zrenjanina, predvođen Locijem, Munćanom, Katićem, Englerom, Radojčićem, prekinuo je dominaciju kluba sa Kalemegdana i, od tada, više nikada Crvena zvezda, u košarci, nije bila ono što je tada predstavljala.
Interesantno je, u pohodu na svih 10 šampionskih titula Jugoslavije, ekipu je pripremao i vodio Nebojša Popović. On je imao dvostruku ulogu – bio je šef stručnog štaba i igrač.
Iz tog sastava ponikli su kasnije veliki asovi i superzvezde: Gec, Kalember, Bora Stanković, Vasa Stojković, Mija Stefanović i lako je zaključiti da su baš oni i PIONIRI KOŠARKE u našoj zemlji.
Svako, na svoj način, po završetku karijere postali su sudije, članovi Međunarodnih foruma, istaknuti stručnjaci, izuzetno cenjena imena i van granica države.
Zvezda je, tada, pre 65 godina toliko dominirala, da je, čak samo takmičenje, bar što se tiče konačnog plasmana bilo NEINTERESANTNO. Unapred se znalo – KOME ĆE PRIPASTI TITULA!
Posle tog slavnog perioda – beogradski klub je zapao u zasenak drugih: Jugoplastike, Cibone, Zadra, Bosne, Olimpije, Partizana, itd.
Samo, u jednom trenutku, pošto je trener Bratislav Đorđević okupio, za tadašnje prilike, jaku družinu – plenila je PETORKA: Slavnić, Simonović, Kapičić, Vučinić, Živković.
„Pomagali su im“ Sarjanović, Rakočević, Lazarević i još neki, manje poznati igrači. Ali, glavni teret pao je na MOĆNU PETORKU koja bi dogurala, ko zna dokle, da je imala, bar iole adekvatne zamene.
Kada su, sa scene otišli ovi majstori, polako BROD JE POČEO DA TONE!
Takvo stanje, sa manje ili više retkih, lepih trenutaka nastavilo se i do danas!
Zvezda je u zapećku i na domaćoj i internacionalnoj sceni. I, utisak je – nikada nije delovala nemoćnije, nego baš sada!
U tek započetoj sezoni, u Jadranskoj ligi – katastrofalan bilans – šest kola, isto toliko poraza!
Poslednje mesto i blede partije, stalno je prisutan činilac. Sem praznih obećanja, koja pljušte iz Uprave i stručnog štaba, drugo se ništa, pozitivno ne menja!?
I pošto je, u sedmom kolu regionalnih takmičenja savladana, trenutno RAŠTIMOVANA Cibona, u Beogradu, a to je ostvareno, zahvaljujući tek dovedenim pojačanjima, i SAD – opet je sve po starom.
Uz -trijumf, u meču sa Zagrepčanima, sada se, PONOVO, naglašava, kao VELIKI USPEH – da je Zvezdi omogućeno da egzistira! Da nije otišla pod stečaj. Da i dalje postoji!
Oni, koji su privrženi klubu od njegovog postanka, ne napuštaju ga i u vremenima najveće krize i ne mogu da se pomire sa takvom istinom – da se neko zadovoljava i sa MINIMALNIM!
Armija navijača i, uopšte, ljubitelji sve omiljenije karike, traže i žele da ZVEZDA OPET BUDE ZVEZDA.
Može li to. I kada će se stvari vratiti na početak? Na taj period od pre šest i po decenija, kada su, pred naletima vihorne postave svi padali.
Utisak je, popularni pogon sa Kalemegdana daleko je od takvih mogućnosti.
A uzrok ovakvih posledica nije samo u nedostatku pravih i kvalitetnih igrača.
Dogodilo se, u popularnoj Zvezdi, da u Upravi sjaše MURTA, DA UZJAŠE KURTA!?
I, tako, evo, to se zbiva, malo je reći godinama.
U pitanju su i decenije…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *