ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Упутство за улични рат

„Децентрализовани анархистички колектив“ повезан са Антифом, левичарском организацијом која стоји иза већине протеста у Америци, поделио је на твитеру упутства за понашање у околностима организованог насилног протеста.
Поред постова који се односе на кациге, гас-маске, заштитне наочаре пратиоци ове групе добили су и упутства како најбоље употребити пиштаљке, санирати повреде од полицијског оружја, те најбоље савете из праксе за заштиту од сузавца.
Заинтересовани могу преко симулатора протеста да тестирају своју способност борбе против власти у игри „Изабери своју авантуру“.
„Надамо се да ништа од овога неће бити потребно, надамо се да ће Трамп признати изборе, да ће Бајден и сви други политичари поднети оставке и да ћемо се одједном наћи у свету без капитализма“, стоји у објави.
Овакве објаве у сусрет новембарским изборима у САД упућују на опрез посебно ако се размотре могући исходи на које је недавно упозорио Џејмс Џорџ Џатрас, аналитичар, бивши амерички дипломата и спољнополитички саветник руководства републиканаца у Сенату. Он је рекао да је у оптицају неколико варијанти, од оспоравање резултата, вероватно уз обострано проглашење победе, зачињено „преласком из црвеног у плаво“, којим државе у којима током изборне ноћи победу објави Трамп бивају накнадно приписане Бајдену, до насилних грађанских сукоба, подстакнутих од стране силеџијских одреда које мобилишу и финансирају главешине корпоративног и фондацијског естаблишмента. У својој анализи Џатрас не искључује ни промену режима у стилу обојене револуције, инсцениране од група попут Сорошевог „Пројекта транзиционог интегритета“ а под руководством људи као што је „човек са секиром“ Норм Ајзен, с вероватном кулминацијом у виду војног удара који би уклонио Трампа и поставио Бајдена у Овалну канцеларију.

Гентлерове симпатије

„Почели су преговори између Израела и Косова, али такође између Израела и Србије. Биће потребно још неколико недеља да се постигне договор и уследиће отварање амбасаде Косова и Србије у Јерусалиму“, рекао је израелски амбасадор у Албанији Ноах Гал Гентлер у емисији ТВ Скан, преноси приштински портал Зери.
Упитан зашто је толико важно да Израел призна Косово, он је рекао да Израел има симпатије према албанском народу, те да ће му помоћи.
„Ми смо то чинили и без признања у прошлости, али са признањем ће бити лакше“, изјавио је Гентлер.

Македонци – штабни официри у Приштини

Као чланица НАТО-а, Северна Македонија учествовала је у мисији Кфора, па је први контингент од 44 припадника војске отпутовао на Косово и Метохију. Тиме је, како је навело Министарство одбране, Македонија као „земља мира, безбедности и стабилности на Балкану“ потврдила своје место у овој трансатлантској организацији. План је да се од следеће ротације повећа број војника у мисији Кфора на више од 60, а од лета наредне године, „заједно са нашим дугогодишњим партнером – америчком националном гардом Вермонта, ван успостављених ротација, допринесе за период од девет месеци са више од 100 припаднике војске“.
Министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска навела је на фејсбуку да ће 44 припадника војске из касарне у Тетову у наредних шест месеци радити као штабни официри у команди Кфора у Приштини и обезбеђивати регионални команду „Кфор-Запад“.

Сноуден затражио држављанство Русије

Едвард Сноуден, некадашњи сарадник ЦИА који је 2013. објавио информације о методама електронског надзора америчких обавештајних служби над планетом, одлучио је да затражи држављанство Русије.
„Након више година одвојености од наших родитеља, ја и супруга немамо никакву жељу да се одвојимо од сина. Зато у ери пандемије и затварања граница подносимо захтев за руско држављанство. Ако га добијемо, имаћемо двојно – америчко и руско“, написао је на твитеру.
Његов московски адвокат Анатолиј Кучерена изјавио је да Сноуден жури са тражењем руског држављанства – да би имао и руско и америчко – због скорог рођења сина који ће имати руске папире.

Срби пред судом у Тексасу

Специјални суд у Београду утврдио је да су испуњене све законске претпоставке за изручење Сједињеним Америчким Државама десеторо хакера из Србије које та држава потражује због рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи. Молба САД за изручење, речено је, у потпуности је у складу са одредбама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Уговором о изручењу између Републике Србије и САД. Суђење нашим грађанима пред судовима САД недавно је у јавности отворило питања да ли је заштита процесних права српских држављана како би им било обезбеђено фер суђење важнија од заштите економских интереса САД. Иако су мишљења различита, правници се у једном слажу – да је тешко и замислити да ће САД икада иједног свог грађанина испоручити српским судовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *