PEČAT NEDELJE

Uputstvo za ulični rat

„Decentralizovani anarhistički kolektiv“ povezan sa Antifom, levičarskom organizacijom koja stoji iza većine protesta u Americi, podelio je na tviteru uputstva za ponašanje u okolnostima organizovanog nasilnog protesta.
Pored postova koji se odnose na kacige, gas-maske, zaštitne naočare pratioci ove grupe dobili su i uputstva kako najbolje upotrebiti pištaljke, sanirati povrede od policijskog oružja, te najbolje savete iz prakse za zaštitu od suzavca.
Zainteresovani mogu preko simulatora protesta da testiraju svoju sposobnost borbe protiv vlasti u igri „Izaberi svoju avanturu“.
„Nadamo se da ništa od ovoga neće biti potrebno, nadamo se da će Tramp priznati izbore, da će Bajden i svi drugi političari podneti ostavke i da ćemo se odjednom naći u svetu bez kapitalizma“, stoji u objavi.
Ovakve objave u susret novembarskim izborima u SAD upućuju na oprez posebno ako se razmotre mogući ishodi na koje je nedavno upozorio Džejms Džordž Džatras, analitičar, bivši američki diplomata i spoljnopolitički savetnik rukovodstva republikanaca u Senatu. On je rekao da je u opticaju nekoliko varijanti, od osporavanje rezultata, verovatno uz obostrano proglašenje pobede, začinjeno „prelaskom iz crvenog u plavo“, kojim države u kojima tokom izborne noći pobedu objavi Tramp bivaju naknadno pripisane Bajdenu, do nasilnih građanskih sukoba, podstaknutih od strane siledžijskih odreda koje mobilišu i finansiraju glavešine korporativnog i fondacijskog establišmenta. U svojoj analizi Džatras ne isključuje ni promenu režima u stilu obojene revolucije, inscenirane od grupa poput Soroševog „Projekta tranzicionog integriteta“ a pod rukovodstvom ljudi kao što je „čovek sa sekirom“ Norm Ajzen, s verovatnom kulminacijom u vidu vojnog udara koji bi uklonio Trampa i postavio Bajdena u Ovalnu kancelariju.

Gentlerove simpatije

„Počeli su pregovori između Izraela i Kosova, ali takođe između Izraela i Srbije. Biće potrebno još nekoliko nedelja da se postigne dogovor i uslediće otvaranje ambasade Kosova i Srbije u Jerusalimu“, rekao je izraelski ambasador u Albaniji Noah Gal Gentler u emisiji TV Skan, prenosi prištinski portal Zeri.
Upitan zašto je toliko važno da Izrael prizna Kosovo, on je rekao da Izrael ima simpatije prema albanskom narodu, te da će mu pomoći.
„Mi smo to činili i bez priznanja u prošlosti, ali sa priznanjem će biti lakše“, izjavio je Gentler.

Makedonci – štabni oficiri u Prištini

Kao članica NATO-a, Severna Makedonija učestvovala je u misiji Kfora, pa je prvi kontingent od 44 pripadnika vojske otputovao na Kosovo i Metohiju. Time je, kako je navelo Ministarstvo odbrane, Makedonija kao „zemlja mira, bezbednosti i stabilnosti na Balkanu“ potvrdila svoje mesto u ovoj transatlantskoj organizaciji. Plan je da se od sledeće rotacije poveća broj vojnika u misiji Kfora na više od 60, a od leta naredne godine, „zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom – američkom nacionalnom gardom Vermonta, van uspostavljenih rotacija, doprinese za period od devet meseci sa više od 100 pripadnike vojske“.
Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska navela je na fejsbuku da će 44 pripadnika vojske iz kasarne u Tetovu u narednih šest meseci raditi kao štabni oficiri u komandi Kfora u Prištini i obezbeđivati regionalni komandu „Kfor-Zapad“.

Snouden zatražio državljanstvo Rusije

Edvard Snouden, nekadašnji saradnik CIA koji je 2013. objavio informacije o metodama elektronskog nadzora američkih obaveštajnih službi nad planetom, odlučio je da zatraži državljanstvo Rusije.
„Nakon više godina odvojenosti od naših roditelja, ja i supruga nemamo nikakvu želju da se odvojimo od sina. Zato u eri pandemije i zatvaranja granica podnosimo zahtev za rusko državljanstvo. Ako ga dobijemo, imaćemo dvojno – američko i rusko“, napisao je na tviteru.
Njegov moskovski advokat Anatolij Kučerena izjavio je da Snouden žuri sa traženjem ruskog državljanstva – da bi imao i rusko i američko – zbog skorog rođenja sina koji će imati ruske papire.

Srbi pred sudom u Teksasu

Specijalni sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama desetoro hakera iz Srbije koje ta država potražuje zbog računarske prevare putem lažnih investicionih platformi. Molba SAD za izručenje, rečeno je, u potpunosti je u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o izručenju između Republike Srbije i SAD. Suđenje našim građanima pred sudovima SAD nedavno je u javnosti otvorilo pitanja da li je zaštita procesnih prava srpskih državljana kako bi im bilo obezbeđeno fer suđenje važnija od zaštite ekonomskih interesa SAD. Iako su mišljenja različita, pravnici se u jednom slažu – da je teško i zamisliti da će SAD ikada ijednog svog građanina isporučiti srpskim sudovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *