ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

ЕКСПЛОЗИЈА У БЕЈРУТУ ТРЕЋА ПО СНАЗИ У ИСТОРИЈИ

Снажна експлозија, која је 4. августа потресла Бејрут, престоницу Либана, трећа је по снази у историји, одмах после експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију, рекао је Кристофер Базби, британски стручњак за ефекте јонизујућег зрачења и научни секретар Европског комитета за ризике радијације, реагујући на поређење са експлозијама из августа 1945. које је направио гувернер Бејрута Марван Абуд.
За такво поређење, наводи Базби, постоји и научна аргументација – у бејрутској луци експлодирало је више од 2.700 тона шалитре, хемијског једињења које има сличну експлозивну снагу као ТНТ. То значи да је експлозија 2.700 тона шалитре слична снази експлозије 2,7 килотона ТНТ. „Бомба у Хирошими имала је снагу између 10 и 12 килотона ТНТ. Према томе, експлозија у Либану имала је трећину снаге бомбе из Хирошиме“, навео је он, објашњавајући да се „печурка“ током експлозије у Бејруту појавила на сличан начин као што се то догађа код нуклеарних бомби. „Јак ударни талас направио је компресионо прстење у воденим испарењима, као што би то урадила и нуклеарна бомба када се детонира у близини водене површине“, изјавио је британски научник и додао да су се експлозије сличних хемијских једињења као у Бејруту догађале и у прошлости, али ниједна није била снажна као ова у Либану. „Једна се догодила у Тексасу, такође у луци, а друга у Немачкој двадесетих година 20. века у једном складишту. Међутим, ова у Бејруту је највећа после Хирошиме и Нагасакија“, закључио је.

У експлозији погинуло је најмање 150 људи, око 5.000 је повређено а разорен је велики део града. Уследили су протести у којима је погинуо један полицајац, а више стотина људи је повређено. Демонстранти су покушали да заузму владине зграде, али су их снаге безбедности избациле. 
Због ове експлозије и протеста цела Влада Либана поднела је оставку, а премијер Хасан Дијаб је рекао да је експлозија „резултат ендемске корупције која је већа од државе“. „Повлачим овај потез како бих могао да стојим заједно са својим народом и борим се за промене. Бог нека штити Либан“, рекао је Дијаб подносећи оставку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *