Почетна / Наша тема / Макрон, сувереност ЕУ и Русија

Макрон, сувереност ЕУ и Русија

Француски лидер заинтересован је за сарадњу с Москвом, жели да преузме иницијативу од популиста, обећавајући да ће уздићи ЕУ у ранг глобалне војне и политичке суперсиле, аутономне од САД

Несугласице унутар НАТО-а досегле су такав ниво да ће државе чланице, могуће, „морати да преиспитају сврсисходност постојања“ ове војне алијансе. Ово није оцена неког теоретичара завере чије се речи могу игнорисати већ председника Француске Емануела Макрона, изречене недавно у интервјуу лондонском листу „Економист“. Један од разлога за овако „оштру“ изјаву, како ју је окарактерисала немачка канцеларка Ангела Меркел, јесте и непоузданост америчких партнера, нагласио је француски лидер. Макрон позива, и то је можда и једна од најважнијих његових порука, на преиспитивање позиције Европске уније према Русији, јер од тога зависе „мир у Европи“ и њена „стратешка аутономија“. Није ни чудо што је представница руског МИП-а Марија Захарова оценила Макронове речи као „златне“, јер оне „истинито одражавају суштину онога што се дешава“.
Досипајући со на рану атлантистима, Макрон је још рекао да је НАТО у тешком стању. Илустровао је то дешавањима у Сирији, где је Турска започела војну операцију против Курда без договора са осталим НАТО чланицама, а чак су и САД повукле одатле своје снаге, остављајући регионалне савезнике на цедилу. Према његовим речима, све то показује да унутар алијансе постоје проблеми стратешке и политичке природе. „То са чиме се ми сада суочавамо јесте мождана смрт НАТО-а“, закључио је Макрон и додао да се Европљани налазе на „ивици провалије“ и више не могу да рачунају на војну заштиту САД. Стога, нагласио је, Европа мора да почне да размишља о себи као о самосталној геополитичкој сили, иначе неће контролисати своју судбину.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Mislim da ima tu i sujete oba lidera, „odlazeće“ Merkel i „dolazećeg“ Makrona. Izgleda da se Merkel ne miri lako sa ulogom „odlazećeg“, a Makronu se izgleda mnogo žuri. Makron neće ostati i dalje bez „odgovora“. Sve bi to bilo (za nas) manje interesantno da nema „Kosova“. Šta ta sujeta može doneti. Sumnjam da će dolazak „male Merkel“ (Anegret Kramp-Karenbauer) biti toliko efektan, da će se Makron smiriti, odstupiti. Primetno je da se kontakti sa Merkel proređuju, a Makron je u ofanzivi. Tramp je, izgleda, Merkel još ranije otpisao. Sve upućuje da bi trebalo biti oprezan, sačekati razvoj događaja i u punom kapacitetu, u vezi „Kosova“, obezbediti prisustvo, u razgovorima, Rusije i Kine. Jasno sa R1244 kao polaznom, stabilnom i nepromenljivom osnovom. Koliko smo srljati (iz interesa nekih iz vrha), toliko bi sada trebalo maksimalno zakočiti (iz nacionalnog interesa Srbije).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *