Пакао се враћа у своје редовно стање

Опаска Клауса Шваба о данашњем „цивилизацијском квару“ само је наговестила низ шокова и парадокса за које су заслужни остали учесници овогодишњег „економског“ панела у швајцарском зимовалишту, од Украјинца Зеленског, до Аргентинца Милеа

Oвогодишње окупљање традиционално је отворио оснивач Светског економског форума (СЕФ) Клаус Шваб истичући „да је наш свет све више међусобно повезан, али да је парадоксално и више подељен него икад“. У поздравном обраћању Шваб је признао да је нешто данас у свету „покварено“, поручивши „да морамо поново да изградимо поверење у нашу будућност и способност да превазиђемо изазове, али и да изградимо поверење једни у друге“. А колико је озбиљан „цивилизацијски квар“ данашњице демонстрирао је Владимир Зеленски, председник ратне Украјине, од почетка до краја Давоса. Остаће запамћен као (засад) први и једини „лидер“ који је за говорницом Давоса проклео лидера друге земље (Русије) обећавши трајни пакао и њему, његовој породици, чак унуцима: „Украјински народ никада неће опростити Путину своје патње, као ни онима који су спонзорисали овај тероризам, који су одузели животе нашем народу, нашој деци. Он неће мирно почивати ни на овом, ни на оном свету. Ни његова деца, ни његови унуци…“И није то једино од Зеленског. Опсовао је и бившег и вероватно будућег председника Америке Доналда Трампа док је „само“ омаловажио кинеског премијера Ли Ћијанга са којим је тражио а није „добио“ састанак. 
Када је у питању Трамп (који је био ненајављена хит тема Давоса), након вести о његовој великој победи у Ајови, где је обећао да ће, ако победи на председничким изборима у новембру, решити рат у Украјини „врло брзо“ будући да познаје руског председника Владимира Путина и Зеленског, кијевском владару је „излетела“ псовка. (Извештач „Њујорк тајмса“ који је тада био уз њега није прецизирао каква.)
Путин „неће стати, али питање је шта ће САД и Трамп урадити после ове тачке, јер ће у овом случају то значити да је Европа изгубила најкориснију и најјачу војску у Европи а ми (Кијев) Украјину“, коментарисао је Трампа Зеленски. 
Делегација Кине је прошла нешто боље. Њих је „владар сунца“ од Кијева само изгрдио на дан завршетка самита. Пошто су Кинези одбили сусрет са „ратницима истока“, Зеленски је почео да лаже, наводећи да није ни планирао састанак с кинеским премијером. Владимир, звани „тај који доноси одлуке“, због овога је зарадио море твитова: „Претпостављам да кинески премијер Ли Ћијанг није довољно важан да би се срео са типом који може да свира клавир својим пенисом“…? 

Зауставите пољопривреду – гора је од геноцида

Јојо Мехта објаснила је у Давосу (без ироније или стида) да је највећи злочин на планети обрађивати земљу, рибарити за храну и још горе „зарађивати новац“‘ на тај начин јер је добављање хране у рангу са масовним убиствима или геноцидом.
Ова оснивачица „Stop Ecocide“, објашњавала је својим ултрабогатим истомишљеницима у Давосу савршеним енглеским нагласком више класе да: „Имамо ту културну, веома укорењену навику да не схватамо наношење штете природи озбиљно као што узимамо штету учињену људима или имовини.“ Она се заложила да се на пољопривреду и рибарење гледа као на наношење „масовне штете и уништавање природе“ и да се то правно призна као „тешко кривично дело“. „С људским правима, масовна убиства и геноцид су тешки злочини, али не постоји еквивалент у еколошком простору“, објаснила је. У име које фабрике за врење црва или за производњу синтетичког меса је говорила, засад је непознато. 

ПРОСЈАЧКИ ФИЈАСКО Украјински председник у Давосу је доживео можда највећи фијаско од када се налази на челу кијевског синдиката тражилаца помоћи. Наиме, према порталу форума, он није ни требало да дође у Швајцарску већ је требало да се обрати путем видео-линка. Међутим, пошто је дан уочи званичног отварања форума пропао „Самит о украјинском плану мира у 10 тачака“, у организацији швајцарске владе, појавио се на дан свечаног отварања. Говорећи о „славној“ пропасти украјинског „Самита 83“ о миру, министар иностраних послова земље домаћина Игнасио Касис рекао је да је скуп ипак помогао да се разјасне одређене тачке за будуће дискусије, али да је евидентно да ниједна зараћена страна није вољна да направи територијалне уступке. 
План Зеленског у 10 тачака захтева потпуно руско повлачење с територије коју су заузели од фебруара 2022. године, и да Русија одустане од Крима, односно да пристане да пошаље грађане трибуналу за ратне злочине, плус да плати репарације Украјини. Оваква „Формула мира“ Зеленског добила је подршку САД и других западних земаља .
Украјински председник наводно је планирао да се састане са извршним директором „Џеј-Пи Моргана“ Џејмијем Дајмоном како би потражио нове начине финансирања својих планова за обнову. Да ли се можда наљутио и на њега после Дајмонове „подршке Трампу и покрету ‘Направимо Америку поново великом’ (МАГА)“, није објављено. Око „украјинских пара“ познато је само да је ММФ одбио да реструктурира дугове Кијева. Дакле, западни партнери не намеравају да отпишу дугове и захтеваће враћање новца који је опредељен за његову подршку. 
Финансирање Украјине од стране ММФ-а ипак је друга прича. На пример, програм Фонда, осмишљен за четири године, донеће Украјини нешто више од 15 милијарди долара, али ће за исти период Кијев морати да плати 12 милијарди долара камата ММФ-у. Да ли је то коначно самоубиство за државу, и да ли ће дуг морати да плате територијом остаје да се види. 
Према инсајдерским информацијама из врха ЕУ, један од услова за наставак финансијске помоћи Кијеву биће проширење асортимана извоза токсичног и нуклеарног отпада који ће се извозити из западних земаља (пре свега Француске, али и САД, Немачке, Велике Британије) и закопавати у Украјини. На томе посебно инсистирају Французи јер више не могу да користе своја стара гробља у Малију, Нигеру и Буркини Фасо. На крају „храбри председник, победник и ослободилац“, који је дочекан фанфарама, испраћен је кући „саундтраком“ из Бенија Хила.

Пакао Колоња

Колоња, живописно предграђе Женеве, у историју је ушло захваљујући три дана кишовитог и олујног јуна 1816, када су се у тамошњој вили Ђодати „свили“ Лорд Бајрон, његов лекар Џон Полидори, Мери Шели (тада са свега 18 година) са својим љубавником, славним времешним песником Персијем Биши Шелијем. Ноћи су биле посебно језиве. Праштали су громови, ветар је завијао кроз прозоре луксузне виле. Четворка је мучне дане и ноћи прекраћивала приповедајући најстрашније приче које су им пале ум. У кући на обали Женевског језера за три дана језе рођена су знаменита дела готичког хорор жанра: „Франкенштајн“ од Мери Шели и „Вампир“, прва модерна вампирска прича од Полидорија. Брент Стокер са „Дракулом“ је дошао касније а пре њега Оноре де Балзак је језиву вилу Ђодати уврстио у своје дело. 
Колоњу је 1971. за потребе новог времена „ребрендирао“ Клаус Шваб. Подједнако језиви и вечити шеф СЕФ-а регистровао је НВО Светски економски форум – најмоћнији „невладини“ форум на свету управо у славној Колоњи. На овом месту би пристајала реченица: Ко верује у случајност, не верује у Богу. То, наравно, има везе и с једним од чешћих твитова који се уредно појављује уочи сваког јануарског састанка у Давосу: „Пакао је празан и ђаволи су сви овде“ (Вилијам Шекспир, „Олуја“, 1623). 

КОНТРОЛА И РИЗИЦИ СЛОБОДЕ Урсула фон дер Лајен, „најмоћнија жена Европе“, заслужила је да се нађе одмах испод Зеленског. За њу највећа брига за наредне две године нису ратни сукоби, геноцид у Гази или клима, то су дезинформације, изјавила је, додајући да „граница између онлајн и офлајн постаје све тања и тања, а ово је још важније у ери генеративне АИ“. Позвала је на развој „новог глобалног оквира за ризике од вештачке интелигенције“ и заветовала се да ће „подстицати глобалну сарадњу“ како би се спречило ширење дезинформација (информације за које не желе да их знате). 
Председница Европске комисије обратила се елитама на СЕФ-у на отварању, позивајући на свеобухватну глобалистичку контролу над протоком свих информација у дигиталном добу.
Немица је била забринута за 2024 – „највећу изборну годину у историји“ у којој „слобода долази с ризицима“. „Увек ће бити оних који покушавају да искористе нашу отвореност, како изнутра, тако и споља. Увек ће бити покушаја да нас скрену с пута. На пример, дезинформацијама“, рекла је. Такође, рекламирала је Закон о дигиталним услугама ЕУ, који под маском спречавања „говора мржње“ успоставља контролу над свим информацијама на платформама друштвених медија. „Законом о дигиталним услугама дефинисали смо одговорност великих интернет-платформи за садржај који промовишу и пропагирају“, похвалила се Фон дер Лајенова, која беше и први технократа који је у Алпима отворио лов на Илона Маска и његову мрежу Икс, с обзиром на то да већ имају све друге велике платформе у својим џеповима.
Фон дер Лајеновој су на панелу о „глобалној гулагизацији“ планете „терцирали“ гости са престижних универзитета у САД. Професорка историје са Харварда Наоми Орескес и председница швајцарских универзитета Лусијана Вакаро хорски су кукале колико је Икс опасан и проблематичан. Орескесова је изјавила: „Дуго сам била на Твитеру, а сада је постало толико токсично место да сам закључила да није вредно труда. И као што сте рекли, то је исцрпљујуће.“
Вакарова је додала да је „политика власника проблематична“, те закључила „да ће једног дана доћи тренутак кодекса понашања на овом месту“.
Када су у питању дезинформације, испоставило се да је панел о најављеној појави новог мистериозног вируса икс (који би могао однети преко 20 одсто човечанства) повезан са мрежом Икс Илона Маска. Чуло се и да је за Светску здравствену организацију подједнако опасан и најављени вирус „инфодемија“ (која се највише шири Иксом) неодговорног милијардера Маска. 

Урсулино лице глобализма 

Џемс Хауард Кунстлер, познати антиглобалистички документариста, током Давоса на свом порталу дао је најбоље и најтачније објашњење зашто је доказано корумпирани технократа Урсула фон Дер Лајен најважније лице глобализма данас: „Реците ми има ли лепшег бабиног лица од овога у целом Западном царству? Зар се чини да зрачи еонима свеукупне мудрости, мајчинске љубазности, издашне неге, бриге и лечења, па чак и наговештаја забаве у дечјем вртићу… Она је исправљена суштина тевтонске лепоте, плодности, виталности и врлине…, осмех пун љубави животворника који милује човечанство попут пролећног зефира који лебди боровим Шварцвалдом у јунско јутро?“

ПАРТИБРЕЈКЕРИ ДАВОСА Маск није био једини „партибрејкер“ Давоса. Председник Аргентине Хавијер Милеи упозорио је: „Западни свет је у опасности од колективистичких експеримената као што су различитост, једнакост и инклузија (ДЕИ)“, те позвао свет да одбаци социјализам и уместо тога прихвати „капитализам слободног предузећа“. Кевин Робертс, председник конзервативног труста мозгова „Херитаџ фондације“, отворено је поручио давоским глобалистима „ви сте део проблема, ви нисте решење“. О првим корацима нове Трампове администрације рекао је: „Бићу искрен, дневни ред који сваки члан (будуће републиканске) администрације треба да има је да састави листу свега што је икада предложено на (СЕФ) и да се томе противи.“ 
Појава Хосеина Амира Абдолахијана, шефа иранске дипломатије на Алпима, била је шок. Критиковао је Вашингтон рекавши да је подршка САД Израелу корен несигурности на Блиском истоку. „САД не би требало, као што ни Бајден не би требало да везују своју судбину за судбину Нетанијахуа“, рекао је он. „Потпуна сарадња Бајдена и Беле куће са насилницима попут Нетанијахуа у Израелу је корен несигурности у региону.“ Министар спољних послова Ирана, који је говорио после Ентонија Блинкена, мртав хладан је „описао“ одлуку Техерана да бомбардује Ирак и Пакистан у време самита речима „не толеришемо присуство терориста у Пакистану и присуство циониста у Ербилу. Сматрамо да је безбедност Ирака и Пакистана део безбедности Ирана“. 
Давоске политичко-финансијске алхемичаре можда је највише престравио главни директор „Џеј-Пи Моргана“ Џејми Дајмон, који је за Си-Ен-Би-Си рекао да људи гласају за Доналда Трампа јер је у праву. Ова најновија политичка езотерија финансијске олигархије имплицира могући закључак да „банкари мењају политичког фаворита“.

Егзорцизам на пагански начин: Амазонски домородац Путана Јаванави

Од „салта“ плутократских владара планете нешто мање егзотично изгледала је само церемонија „егзорцизма“ жене с перима на глави, у индијанској ношњи, и лицем обојеним у црвено – изводила је шамански ритуал уз бајалицу коју је раздувавала у шаке. Наступила је након панела СЗО, када је обелодањено да нам се спрема поменута смртоносна болест икс. 
Реч је, како пише на сајту СЕФ, о Путани Јаванави, домородачком вођи и супрузи поглавице Никиваке Јаване. Она је једна од првих жена у амазонском племену Јаванава која је примила највишу духовну иницијацију од старијих. 
Рекло би се, и 2024. у Давосу ништа о слободи говора. На прошлогодишњем скупу СЕФ-а Вера Јоурова, која носи невероватно орвеловску титулу потпредседника Европске комисије за вредности и транспарентност, исто тако је коментарисала Масков „апсолутизам слободе говора“ који не одговара новим онлајн-прописима ЕУ.
„Наша порука је јасна: имамо правила која се морају поштовати, иначе ће бити санкција“, изјавила је Јоурова, додајући да је време Дивљег запада прошло, „ми смо заштитници и слободе говора“. Наравно, и ове године у Давосу Јоурова се састала и са челницима компаније Мета и Јутјуба како би се уверила да играју по правилима. 
У наступу у Давосу, генерални директор СЗО је позвао на глобалну сарадњу која ће бити потребна током следеће пандемије тврдећи да национални интереси ометају поштовање здравствене агенде света. У сесији „Болест икс“ Тедрос Адханом Гебрејесус је навео да уколико желимо да будемо боље припремљени и да бисмо разумели болест икс, Споразум о пандемији СЗО треба да буде усвојен на глобалном нивоу.
„Овде се ради о заједничком непријатељу“, наставио је , „без заједничког одговора суочићемо се са истим проблемом као и код ковида“. Објаснио је да је могући „пад закона“ у мају у УН ове године и да земље чланице и даље преговарају како да га примене. Запретио је да је ковид била „прва болест икс, и да би се могла поновити“.
Новинар Ави Јемини је након овог предавања питао Еритрејца за мишљење о глобалним затварањима и мандатима за вакцинацију. Овај је остао нем. Није имао коментар ни на тврдње холандског вирусолога Герта ван ден Боша од пре месец дана који је упозорио да свет може очекивати скору кризу од 30 до 40 одсто смртности у високовакцинисаним земљама с појавом нове варијанте ковида будући да су имуни системи вакцинисаних мРНА вакцинама оштећени. 

Доследни и увређени Ердоган 

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган забранио је званичницима своје земље да присуствују Светском економском форуму у Давосу због става организатора о израелском рату против Палестинаца у Гази, известио је Блумберг непосредно пре отварања Самита. Наиме, председник СЕФ-а Клаус Шваб назвао је Хамас „терористичком организацијом“, док га је Ердоган у више наврата описао као „политичку странку која је победила на прошлим изборима“ и „ослободилачку организацију“. Блумберг преноси да одлука Ердогана да повуче највише турске званичнике са самита компликује напоре Турске да се поново повеже с глобалним инвеститорима након што су их године неконвенционалне политике отерале.

СВЕМОЋНА АИ Сем Алтман, шеф „Oпен AИ“, око чијег разумевања и програмирања наше будућности и даље траје рат „обичних“ и „вештачких“ футуриста, очекивао се у Давосу као звезда „Панела над панелима“. Американац јеврејских корена који је у међувремену стекао надимак „софти Јувал Харари“ требало је да објасни како ће радити општа вештачка интелигенција или суперинтелигенција као неминовност која ће наследити ChatGPT или тзв. привидну интелигенцију. 
Међутим, према Алтамну и његовим техничарима, њихов тим је надохват стварања АИ програма толико моћних да могу да дуплирају све аспекте људске спознаје и сами програмирају, чинећи људско програмирање непотребним. Тврди се да ће такви системи бити у стању да излече већину људских болести и да изврше друга корисна чуда, али такође ће, упозоравају клеветници, елиминисати већину људских послова и можда ће, на крају, одлучити да потпуно елиминишу људе. 
У Давосу су се после панела о АИ развиле две веома различите визије будућности. На „Селесфорс“ ручку који је водио Марк Бениоф, суоснивач „Селесфорса“, Алтман је замољен да опише импликације интелигенције засноване на силицијуму. Дао је детаљан одговор, али се није дотакао развоја опште вештачке интелигенције. 
„Мислим да ће ово бити најмоћније оруђе које су људи до сада створили. А оно што ће нам омогућити је да стварамо, замишљамо ствари … Мислим да никада нисмо видели ништа слично, иако је увек примамљиво рећи: Овај пут је другачије.“ Алтман је запретио да ће напустити земље ЕУ ако му се не свиди њихова ChatGPT регулатива и ако се буде разликовала од оне у Вашингтону. 
Одмах после Алтмановог наступа сваку његову реч је оспорио музичар Вил Ај Ем, који је заједно с колегом Стингом и антропологом Џејн Гудол учествовао у истој панел-дискусији. Врло брзо „производи ће имати самосвест и бити паметнији од људи који конзумирају производ“, рекао је Вил Ај Ем наставивши: „То је нехумано, како можемо да имамо свет у коме су ствари интелигентније од људи. Дакле, то је оно на чему радим са нашом фондацијом и сваке године откривам да је прикупљање новца за АИ лакше него прикупљање новца за ХИ, то јест за људску интелигенцију. Из неког разлога, изгледа да људима није важно да усавршавају људе.“
Ентони Блинкен имао је и пех да остане насукан у Давосу јер му се покварио боинг-737, што је иначе постала уобичајена вест када се говори о америчком „пробуђеном“ ДЕИ плус ЕСГ авио-космичком гиганту. Ни то за кварове авиона светских лидера није било ништа ново. Прошлог септембра канадски премијер Трудо заглавио је у Индији после самита Групе 20 у Њу Делхију након механичког квара на његовом авиону. Још 2018. квар је имао и авион тадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел. Кварова је једноставно превише у овом свету као и „елите“ у Давосу. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *