Pakao se vraća u svoje redovno stanje

Opaska Klausa Švaba o današnjem „civilizacijskom kvaru“ samo je nagovestila niz šokova i paradoksa za koje su zaslužni ostali učesnici ovogodišnjeg „ekonomskog“ panela u švajcarskom zimovalištu, od Ukrajinca Zelenskog, do Argentinca Milea

Ovogodišnje okupljanje tradicionalno je otvorio osnivač Svetskog ekonomskog foruma (SEF) Klaus Švab ističući „da je naš svet sve više međusobno povezan, ali da je paradoksalno i više podeljen nego ikad“. U pozdravnom obraćanju Švab je priznao da je nešto danas u svetu „pokvareno“, poručivši „da moramo ponovo da izgradimo poverenje u našu budućnost i sposobnost da prevaziđemo izazove, ali i da izgradimo poverenje jedni u druge“. A koliko je ozbiljan „civilizacijski kvar“ današnjice demonstrirao je Vladimir Zelenski, predsednik ratne Ukrajine, od početka do kraja Davosa. Ostaće zapamćen kao (zasad) prvi i jedini „lider“ koji je za govornicom Davosa prokleo lidera druge zemlje (Rusije) obećavši trajni pakao i njemu, njegovoj porodici, čak unucima: „Ukrajinski narod nikada neće oprostiti Putinu svoje patnje, kao ni onima koji su sponzorisali ovaj terorizam, koji su oduzeli živote našem narodu, našoj deci. On neće mirno počivati ni na ovom, ni na onom svetu. Ni njegova deca, ni njegovi unuci…“I nije to jedino od Zelenskog. Opsovao je i bivšeg i verovatno budućeg predsednika Amerike Donalda Trampa dok je „samo“ omalovažio kineskog premijera Li Ćijanga sa kojim je tražio a nije „dobio“ sastanak. 
Kada je u pitanju Tramp (koji je bio nenajavljena hit tema Davosa), nakon vesti o njegovoj velikoj pobedi u Ajovi, gde je obećao da će, ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru, rešiti rat u Ukrajini „vrlo brzo“ budući da poznaje ruskog predsednika Vladimira Putina i Zelenskog, kijevskom vladaru je „izletela“ psovka. (Izveštač „Njujork tajmsa“ koji je tada bio uz njega nije precizirao kakva.)
Putin „neće stati, ali pitanje je šta će SAD i Tramp uraditi posle ove tačke, jer će u ovom slučaju to značiti da je Evropa izgubila najkorisniju i najjaču vojsku u Evropi a mi (Kijev) Ukrajinu“, komentarisao je Trampa Zelenski. 
Delegacija Kine je prošla nešto bolje. Njih je „vladar sunca“ od Kijeva samo izgrdio na dan završetka samita. Pošto su Kinezi odbili susret sa „ratnicima istoka“, Zelenski je počeo da laže, navodeći da nije ni planirao sastanak s kineskim premijerom. Vladimir, zvani „taj koji donosi odluke“, zbog ovoga je zaradio more tvitova: „Pretpostavljam da kineski premijer Li Ćijang nije dovoljno važan da bi se sreo sa tipom koji može da svira klavir svojim penisom“…? 
Zaustavite poljoprivredu – gora je od genocida

Jojo Mehta objasnila je u Davosu (bez ironije ili stida) da je najveći zločin na planeti obrađivati zemlju, ribariti za hranu i još gore „zarađivati novac“‘ na taj način jer je dobavljanje hrane u rangu sa masovnim ubistvima ili genocidom.
Ova osnivačica „Stop Ecocide“, objašnjavala je svojim ultrabogatim istomišljenicima u Davosu savršenim engleskim naglaskom više klase da: „Imamo tu kulturnu, veoma ukorenjenu naviku da ne shvatamo nanošenje štete prirodi ozbiljno kao što uzimamo štetu učinjenu ljudima ili imovini.“ Ona se založila da se na poljoprivredu i ribarenje gleda kao na nanošenje „masovne štete i uništavanje prirode“ i da se to pravno prizna kao „teško krivično delo“. „S ljudskim pravima, masovna ubistva i genocid su teški zločini, ali ne postoji ekvivalent u ekološkom prostoru“, objasnila je. U ime koje fabrike za vrenje crva ili za proizvodnju sintetičkog mesa je govorila, zasad je nepoznato. 

PROSJAČKI FIJASKO Ukrajinski predsednik u Davosu je doživeo možda najveći fijasko od kada se nalazi na čelu kijevskog sindikata tražilaca pomoći. Naime, prema portalu foruma, on nije ni trebalo da dođe u Švajcarsku već je trebalo da se obrati putem video-linka. Međutim, pošto je dan uoči zvaničnog otvaranja foruma propao „Samit o ukrajinskom planu mira u 10 tačaka“, u organizaciji švajcarske vlade, pojavio se na dan svečanog otvaranja. Govoreći o „slavnoj“ propasti ukrajinskog „Samita 83“ o miru, ministar inostranih poslova zemlje domaćina Ignasio Kasis rekao je da je skup ipak pomogao da se razjasne određene tačke za buduće diskusije, ali da je evidentno da nijedna zaraćena strana nije voljna da napravi teritorijalne ustupke. 
Plan Zelenskog u 10 tačaka zahteva potpuno rusko povlačenje s teritorije koju su zauzeli od februara 2022. godine, i da Rusija odustane od Krima, odnosno da pristane da pošalje građane tribunalu za ratne zločine, plus da plati reparacije Ukrajini. Ovakva „Formula mira“ Zelenskog dobila je podršku SAD i drugih zapadnih zemalja .
Ukrajinski predsednik navodno je planirao da se sastane sa izvršnim direktorom „Džej-Pi Morgana“ Džejmijem Dajmonom kako bi potražio nove načine finansiranja svojih planova za obnovu. Da li se možda naljutio i na njega posle Dajmonove „podrške Trampu i pokretu ‘Napravimo Ameriku ponovo velikom’ (MAGA)“, nije objavljeno. Oko „ukrajinskih para“ poznato je samo da je MMF odbio da restrukturira dugove Kijeva. Dakle, zapadni partneri ne nameravaju da otpišu dugove i zahtevaće vraćanje novca koji je opredeljen za njegovu podršku. 
Finansiranje Ukrajine od strane MMF-a ipak je druga priča. Na primer, program Fonda, osmišljen za četiri godine, doneće Ukrajini nešto više od 15 milijardi dolara, ali će za isti period Kijev morati da plati 12 milijardi dolara kamata MMF-u. Da li je to konačno samoubistvo za državu, i da li će dug morati da plate teritorijom ostaje da se vidi. 
Prema insajderskim informacijama iz vrha EU, jedan od uslova za nastavak finansijske pomoći Kijevu biće proširenje asortimana izvoza toksičnog i nuklearnog otpada koji će se izvoziti iz zapadnih zemalja (pre svega Francuske, ali i SAD, Nemačke, Velike Britanije) i zakopavati u Ukrajini. Na tome posebno insistiraju Francuzi jer više ne mogu da koriste svoja stara groblja u Maliju, Nigeru i Burkini Faso. Na kraju „hrabri predsednik, pobednik i oslobodilac“, koji je dočekan fanfarama, ispraćen je kući „saundtrakom“ iz Benija Hila.

Pakao Kolonja

Kolonja, živopisno predgrađe Ženeve, u istoriju je ušlo zahvaljujući tri dana kišovitog i olujnog juna 1816, kada su se u tamošnjoj vili Đodati „svili“ Lord Bajron, njegov lekar Džon Polidori, Meri Šeli (tada sa svega 18 godina) sa svojim ljubavnikom, slavnim vremešnim pesnikom Persijem Biši Šelijem. Noći su bile posebno jezive. Praštali su gromovi, vetar je zavijao kroz prozore luksuzne vile. Četvorka je mučne dane i noći prekraćivala pripovedajući najstrašnije priče koje su im pale um. U kući na obali Ženevskog jezera za tri dana jeze rođena su znamenita dela gotičkog horor žanra: „Frankenštajn“ od Meri Šeli i „Vampir“, prva moderna vampirska priča od Polidorija. Brent Stoker sa „Drakulom“ je došao kasnije a pre njega Onore de Balzak je jezivu vilu Đodati uvrstio u svoje delo. 
Kolonju je 1971. za potrebe novog vremena „rebrendirao“ Klaus Švab. Podjednako jezivi i večiti šef SEF-a registrovao je NVO Svetski ekonomski forum – najmoćniji „nevladini“ forum na svetu upravo u slavnoj Kolonji. Na ovom mestu bi pristajala rečenica: Ko veruje u slučajnost, ne veruje u Bogu. To, naravno, ima veze i s jednim od češćih tvitova koji se uredno pojavljuje uoči svakog januarskog sastanka u Davosu: „Pakao je prazan i đavoli su svi ovde“ (Vilijam Šekspir, „Oluja“, 1623). 

KONTROLA I RIZICI SLOBODE Ursula fon der Lajen, „najmoćnija žena Evrope“, zaslužila je da se nađe odmah ispod Zelenskog. Za nju najveća briga za naredne dve godine nisu ratni sukobi, genocid u Gazi ili klima, to su dezinformacije, izjavila je, dodajući da „granica između onlajn i oflajn postaje sve tanja i tanja, a ovo je još važnije u eri generativne AI“. Pozvala je na razvoj „novog globalnog okvira za rizike od veštačke inteligencije“ i zavetovala se da će „podsticati globalnu saradnju“ kako bi se sprečilo širenje dezinformacija (informacije za koje ne žele da ih znate). 
Predsednica Evropske komisije obratila se elitama na SEF-u na otvaranju, pozivajući na sveobuhvatnu globalističku kontrolu nad protokom svih informacija u digitalnom dobu.
Nemica je bila zabrinuta za 2024 – „najveću izbornu godinu u istoriji“ u kojoj „sloboda dolazi s rizicima“. „Uvek će biti onih koji pokušavaju da iskoriste našu otvorenost, kako iznutra, tako i spolja. Uvek će biti pokušaja da nas skrenu s puta. Na primer, dezinformacijama“, rekla je. Takođe, reklamirala je Zakon o digitalnim uslugama EU, koji pod maskom sprečavanja „govora mržnje“ uspostavlja kontrolu nad svim informacijama na platformama društvenih medija. „Zakonom o digitalnim uslugama definisali smo odgovornost velikih internet-platformi za sadržaj koji promovišu i propagiraju“, pohvalila se Fon der Lajenova, koja beše i prvi tehnokrata koji je u Alpima otvorio lov na Ilona Maska i njegovu mrežu Iks, s obzirom na to da već imaju sve druge velike platforme u svojim džepovima.
Fon der Lajenovoj su na panelu o „globalnoj gulagizaciji“ planete „tercirali“ gosti sa prestižnih univerziteta u SAD. Profesorka istorije sa Harvarda Naomi Oreskes i predsednica švajcarskih univerziteta Lusijana Vakaro horski su kukale koliko je Iks opasan i problematičan. Oreskesova je izjavila: „Dugo sam bila na Tviteru, a sada je postalo toliko toksično mesto da sam zaključila da nije vredno truda. I kao što ste rekli, to je iscrpljujuće.“
Vakarova je dodala da je „politika vlasnika problematična“, te zaključila „da će jednog dana doći trenutak kodeksa ponašanja na ovom mestu“.
Kada su u pitanju dezinformacije, ispostavilo se da je panel o najavljenoj pojavi novog misterioznog virusa iks (koji bi mogao odneti preko 20 odsto čovečanstva) povezan sa mrežom Iks Ilona Maska. Čulo se i da je za Svetsku zdravstvenu organizaciju podjednako opasan i najavljeni virus „infodemija“ (koja se najviše širi Iksom) neodgovornog milijardera Maska. 

Ursulino lice globalizma 

Džems Hauard Kunstler, poznati antiglobalistički dokumentarista, tokom Davosa na svom portalu dao je najbolje i najtačnije objašnjenje zašto je dokazano korumpirani tehnokrata Ursula fon Der Lajen najvažnije lice globalizma danas: „Recite mi ima li lepšeg babinog lica od ovoga u celom Zapadnom carstvu? Zar se čini da zrači eonima sveukupne mudrosti, majčinske ljubaznosti, izdašne nege, brige i lečenja, pa čak i nagoveštaja zabave u dečjem vrtiću… Ona je ispravljena suština tevtonske lepote, plodnosti, vitalnosti i vrline…, osmeh pun ljubavi životvornika koji miluje čovečanstvo poput prolećnog zefira koji lebdi borovim Švarcvaldom u junsko jutro?“

PARTIBREJKERI DAVOSA Mask nije bio jedini „partibrejker“ Davosa. Predsednik Argentine Havijer Milei upozorio je: „Zapadni svet je u opasnosti od kolektivističkih eksperimenata kao što su različitost, jednakost i inkluzija (DEI)“, te pozvao svet da odbaci socijalizam i umesto toga prihvati „kapitalizam slobodnog preduzeća“. Kevin Roberts, predsednik konzervativnog trusta mozgova „Heritadž fondacije“, otvoreno je poručio davoskim globalistima „vi ste deo problema, vi niste rešenje“. O prvim koracima nove Trampove administracije rekao je: „Biću iskren, dnevni red koji svaki član (buduće republikanske) administracije treba da ima je da sastavi listu svega što je ikada predloženo na (SEF) i da se tome protivi.“ 
Pojava Hoseina Amira Abdolahijana, šefa iranske diplomatije na Alpima, bila je šok. Kritikovao je Vašington rekavši da je podrška SAD Izraelu koren nesigurnosti na Bliskom istoku. „SAD ne bi trebalo, kao što ni Bajden ne bi trebalo da vezuju svoju sudbinu za sudbinu Netanijahua“, rekao je on. „Potpuna saradnja Bajdena i Bele kuće sa nasilnicima poput Netanijahua u Izraelu je koren nesigurnosti u regionu.“ Ministar spoljnih poslova Irana, koji je govorio posle Entonija Blinkena, mrtav hladan je „opisao“ odluku Teherana da bombarduje Irak i Pakistan u vreme samita rečima „ne tolerišemo prisustvo terorista u Pakistanu i prisustvo cionista u Erbilu. Smatramo da je bezbednost Iraka i Pakistana deo bezbednosti Irana“. 
Davoske političko-finansijske alhemičare možda je najviše prestravio glavni direktor „Džej-Pi Morgana“ Džejmi Dajmon, koji je za Si-En-Bi-Si rekao da ljudi glasaju za Donalda Trampa jer je u pravu. Ova najnovija politička ezoterija finansijske oligarhije implicira mogući zaključak da „bankari menjaju političkog favorita“.

Egzorcizam na paganski način: Amazonski domorodac Putana Javanavi

Od „salta“ plutokratskih vladara planete nešto manje egzotično izgledala je samo ceremonija „egzorcizma“ žene s perima na glavi, u indijanskoj nošnji, i licem obojenim u crveno – izvodila je šamanski ritual uz bajalicu koju je razduvavala u šake. Nastupila je nakon panela SZO, kada je obelodanjeno da nam se sprema pomenuta smrtonosna bolest iks. 
Reč je, kako piše na sajtu SEF, o Putani Javanavi, domorodačkom vođi i supruzi poglavice Nikivake Javane. Ona je jedna od prvih žena u amazonskom plemenu Javanava koja je primila najvišu duhovnu inicijaciju od starijih. 
Reklo bi se, i 2024. u Davosu ništa o slobodi govora. Na prošlogodišnjem skupu SEF-a Vera Jourova, koja nosi neverovatno orvelovsku titulu potpredsednika Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, isto tako je komentarisala Maskov „apsolutizam slobode govora“ koji ne odgovara novim onlajn-propisima EU.
„Naša poruka je jasna: imamo pravila koja se moraju poštovati, inače će biti sankcija“, izjavila je Jourova, dodajući da je vreme Divljeg zapada prošlo, „mi smo zaštitnici i slobode govora“. Naravno, i ove godine u Davosu Jourova se sastala i sa čelnicima kompanije Meta i Jutjuba kako bi se uverila da igraju po pravilima. 
U nastupu u Davosu, generalni direktor SZO je pozvao na globalnu saradnju koja će biti potrebna tokom sledeće pandemije tvrdeći da nacionalni interesi ometaju poštovanje zdravstvene agende sveta. U sesiji „Bolest iks“ Tedros Adhanom Gebrejesus je naveo da ukoliko želimo da budemo bolje pripremljeni i da bismo razumeli bolest iks, Sporazum o pandemiji SZO treba da bude usvojen na globalnom nivou.
„Ovde se radi o zajedničkom neprijatelju“, nastavio je , „bez zajedničkog odgovora suočićemo se sa istim problemom kao i kod kovida“. Objasnio je da je mogući „pad zakona“ u maju u UN ove godine i da zemlje članice i dalje pregovaraju kako da ga primene. Zapretio je da je kovid bila „prva bolest iks, i da bi se mogla ponoviti“.
Novinar Avi Jemini je nakon ovog predavanja pitao Eritrejca za mišljenje o globalnim zatvaranjima i mandatima za vakcinaciju. Ovaj je ostao nem. Nije imao komentar ni na tvrdnje holandskog virusologa Gerta van den Boša od pre mesec dana koji je upozorio da svet može očekivati skoru krizu od 30 do 40 odsto smrtnosti u visokovakcinisanim zemljama s pojavom nove varijante kovida budući da su imuni sistemi vakcinisanih mRNA vakcinama oštećeni. 

Dosledni i uvređeni Erdogan 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zabranio je zvaničnicima svoje zemlje da prisustvuju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu zbog stava organizatora o izraelskom ratu protiv Palestinaca u Gazi, izvestio je Blumberg neposredno pre otvaranja Samita. Naime, predsednik SEF-a Klaus Švab nazvao je Hamas „terorističkom organizacijom“, dok ga je Erdogan u više navrata opisao kao „političku stranku koja je pobedila na prošlim izborima“ i „oslobodilačku organizaciju“. Blumberg prenosi da odluka Erdogana da povuče najviše turske zvaničnike sa samita komplikuje napore Turske da se ponovo poveže s globalnim investitorima nakon što su ih godine nekonvencionalne politike oterale.

SVEMOĆNA AI Sem Altman, šef „Open AI“, oko čijeg razumevanja i programiranja naše budućnosti i dalje traje rat „običnih“ i „veštačkih“ futurista, očekivao se u Davosu kao zvezda „Panela nad panelima“. Amerikanac jevrejskih korena koji je u međuvremenu stekao nadimak „softi Juval Harari“ trebalo je da objasni kako će raditi opšta veštačka inteligencija ili superinteligencija kao neminovnost koja će naslediti ChatGPT ili tzv. prividnu inteligenciju. 
Međutim, prema Altamnu i njegovim tehničarima, njihov tim je nadohvat stvaranja AI programa toliko moćnih da mogu da dupliraju sve aspekte ljudske spoznaje i sami programiraju, čineći ljudsko programiranje nepotrebnim. Tvrdi se da će takvi sistemi biti u stanju da izleče većinu ljudskih bolesti i da izvrše druga korisna čuda, ali takođe će, upozoravaju klevetnici, eliminisati većinu ljudskih poslova i možda će, na kraju, odlučiti da potpuno eliminišu ljude. 
U Davosu su se posle panela o AI razvile dve veoma različite vizije budućnosti. Na „Selesfors“ ručku koji je vodio Mark Beniof, suosnivač „Selesforsa“, Altman je zamoljen da opiše implikacije inteligencije zasnovane na silicijumu. Dao je detaljan odgovor, ali se nije dotakao razvoja opšte veštačke inteligencije. 
„Mislim da će ovo biti najmoćnije oruđe koje su ljudi do sada stvorili. A ono što će nam omogućiti je da stvaramo, zamišljamo stvari … Mislim da nikada nismo videli ništa slično, iako je uvek primamljivo reći: Ovaj put je drugačije.“ Altman je zapretio da će napustiti zemlje EU ako mu se ne svidi njihova ChatGPT regulativa i ako se bude razlikovala od one u Vašingtonu. 
Odmah posle Altmanovog nastupa svaku njegovu reč je osporio muzičar Vil Aj Em, koji je zajedno s kolegom Stingom i antropologom Džejn Gudol učestvovao u istoj panel-diskusiji. Vrlo brzo „proizvodi će imati samosvest i biti pametniji od ljudi koji konzumiraju proizvod“, rekao je Vil Aj Em nastavivši: „To je nehumano, kako možemo da imamo svet u kome su stvari inteligentnije od ljudi. Dakle, to je ono na čemu radim sa našom fondacijom i svake godine otkrivam da je prikupljanje novca za AI lakše nego prikupljanje novca za HI, to jest za ljudsku inteligenciju. Iz nekog razloga, izgleda da ljudima nije važno da usavršavaju ljude.“
Entoni Blinken imao je i peh da ostane nasukan u Davosu jer mu se pokvario boing-737, što je inače postala uobičajena vest kada se govori o američkom „probuđenom“ DEI plus ESG avio-kosmičkom gigantu. Ni to za kvarove aviona svetskih lidera nije bilo ništa novo. Prošlog septembra kanadski premijer Trudo zaglavio je u Indiji posle samita Grupe 20 u Nju Delhiju nakon mehaničkog kvara na njegovom avionu. Još 2018. kvar je imao i avion tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel. Kvarova je jednostavno previše u ovom svetu kao i „elite“ u Davosu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *