Париска намештаљка

Као да навијачима београдске „Црвене звезде“ већ није довољно тешко пао убедљиви пораз од „Париз Сен Жермена“ (ПСЖ) у Лиги шампиона (6:1) у среду 3. октобра, из Париза сад стижу и вести о сумњи да је сусрет француског и српског шампиона био намештен тако да „Звезда“ изгуби с тачно пет голова разлике.
Угледни француски спортски лист „Екип“, наиме, прошлог петка открио је да се утакмица, њен резултат и актери налазе под истрагом француских власти због могућег намештања. Француске истражитеље, навео је лист, алармирала је УЕФА, која је пак информацију добила од неименованог, али, како се описује, „кредибилног“ доушника који ју је уочи утакмице упозорио шта се спрема.
Наводно, један од „високих функционера“ „Црвене звезде“ намеравао је да уплати чак пет милиона евра на опкладу да ће његов тим изгубити разликом од пет голова с којом је заиста и изгубио, да се у једној париској палати састао с председником ПСЖ-а Насером ел Келаифијем из Катара, а тврди се и да је зараду, која би се мерила десетинама милиона евра, одмах после меча требало да подигне у једном „париском тренди локалу“, но, на крају је остало непознато да ли је до тог састанка заиста и дошло будући да су француски истражитељи, како тврди „Екип“, дојаву добили прекасно да би преваранте ухватили на делу.
Не треба посебно наглашавати колико су озбиљне и оптужба и истрага која је овим поводом заиста покренута (то је чињеница око које нема сумње); због намештања резултата, примера ради, албански „Скендербег“ пролетос је кажњен десетогодишњом забраном наступа у европским такмичењима, тек нешто мање – осам година суспензије – добила је 2009. македонска „Победа“ из Прилепа…
Ипак, не треба унапред доносити закључке, уосталом, за сада је истрага само покренута и њене резултате тек треба сачекати; само покретање истраге не значи аутоматски и подизање оптужнице, а камоли осуђујући пресуду. Истовремено, потребно је указати и на неколико детаља који откривају нелогичности у „Екиповој“ причи.

Пре свега, треба напоменути да – за разлику од, рецимо, случаја „Скендербег“ – надлежни органи саопштавају да нису забележене никакве сумњиве уплате ни у Француској ни у свету; ово је званично саопштио „Арјел“, француско регулаторно тело за онлајн-игре, напомињући да „никакве аномалије“ нису забележене у Француској ни онлајн нити у „физичкој мрежи“ тамошњих кладионица, а „никакво упозорење није забележено ни од стране међународних партнера“.
Спомињу се могућности да свих пет милиона евра није уплаћено „у комаду“ него у низу малих појединачних уплата – али та би варијанта морала да подразумева (пре)велики број саучесника, уз то би и то представљало аномалију каква, видимо, није забележена – и/или да је новац уплаћен негде у Азији где је контрола засигурно мања па би, можда, тих пет милиона евра могло и да промакне. Иако већ и ово делује као прилично танана могућност – како би, забога, ма где на свету могла да се не примети уплата од пет милиона евра на овако специфичан резултат, о десетинама милиона потом исплаћених евра да и не говоримо – ова је азијска варијанта утолико мање вероватна када се укрсти са споменутом „Екиповом“ информацијом да је добит била (или је требало да буде) исплаћена у самом Паризу и то одмах после утакмице.
Најзад, сасвим је јасно и да, ако је намештања било, у њему никако није могла да учествује само „Црвена звезда“ јер се – то је можда и кључни део „Екипове“ информације – наводна опклада односила на тачно пет голова разлике а не, рецимо, на пет и више од пет голова. Да је ова друга варијанта у питању, фудбалери „Звезде“ могли су да пусте Нејмара, Мбапеа, Каванија и екипу да им дају голова колико год стигну за 90 минута, у онако пак прецизној варијанти – тачно пет голова више – питали би се много више фудбалери ПСЖ-а. Хоћемо да кажемо да, све и да су се сви фудбалери „Црвене звезде“ укључили у превару, нико здраве памети не би смео да ризикује ни пет хиљада, а камоли пет милиона евра, на опкладу да ће се ПСЖ зауставити на датих тачно пет голова више него „Звезда“. Да ли би ПСЖ и његови челници, а само вредност играча ПСЖ-а процењује се на преко 800 милиона евра, да ли би ризиковали деценијску суспензију из Европе због зараде од само неколико десетина милиона евра?
У сваком случају, и ПСЖ и „Црвена звезда“ оштро су оповргли сумњу да су учествовали у намештању резултата утакмице на париском стадиону „Парк принчева“. Да ли ће истрага на крају потврдити да су заиста неправедно оклеветани?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *