ДАН КАО НИЈЕДАН ДРУГИ

ВИДОВДАН КРОЗ ВЕКОВЕ

Од Боја на Косову (а могуће је и раније) Видовдан се врти око Србије, и Србија око Видовдана. Видовдан је постао симбол српских успона и падова, победа и пораза. Док једни овај дан, пре свега његову симболику проистеклу из косовског завета, виде као нераздвојни део свог идентитета, други га сматрају „опасним“ и нечим што треба елиминисати из српске свести

Мит није праисторија, то је ванвременска стварност која се понавља у историји – написао је немачки књижевник и филозоф Ернст Јингер у књизи „Шумски пролаз“, у којој се бави отпором независног мислиоца спрам моћи свеприсутне државе. Наша ванвременска стварност, коју бисмо у овом контексту могли назвати „Видовдански мит“, заиста се неуморно понавља кроз историју и, премда јој се форма мења, суштина остаје иста – увек је у питању тежак судбински тренутак који учесницима оставља избор између издаје и саможртвовања.

Иако се суштински разликују у тумачењу свега што нам је у нашој прошлости Видовдан донео, како у домену рационалног, тако и метафизички, представници „обе Србије“ не могу да игноришу чињеницу да у српској историји нема датума на који се случајно (ако верујете у коинциденције) или намерно догодило толико пресудних догађаја који су оставили дубок траг у српском националном бићу, као што је то случај са 28. јуном.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *