Само је лаж бесплатна

Пише Небојша Бакарец

Замислимо хипотетичку могућност да опозиција формира власт у Београду. Да би остварили своја обећања о „бесплатном“, био би им потребан троструко већи буџет

Изборна битка за Београд је беспоштедна. Београд је економски најразвијенији део Србије. Београђани су најзахтевнији, најинформисанији. Постоји једна појава која је карактеристична за ове изборе. Било је тога и раније, али не у овој мери. Ради се о празним обећањима, са нагласком на „бесплатно“. Ова појава је као епидемија, а тек смо на средини кампање. То је показатељ очаја опозиције, која на овај начин покушава да скрене пажњу грађана. Сваки дан неко из опозиције лансира ново обећање о нечему „бесплатном“. Опозиционе листе Ђилас, ДС, ДЈБ–Двери, ДСС и НДВБГ утркују се која ће грађанима понудити више „бесплатних“ услуга и садржаја.

 

ТРОСТРУКО ВЕЋИ БУЏЕТ Замислимо хипотетичку могућност да опозиција формира власт у Београду. Да би остварили своја обећања о „бесплатном“, био би им потребан троструко већи буџет. Не шалим се. Буџет града за 2018. износи 103 милијарде динара. Сва обећања о „бесплатном“ захтевају буџет од најмање 300 милијарди. Тог новца нема у Београду, нити у буџету Србије. Они који сеју илузије нису објаснили како ће то остварити. А готово сви су вршили власт, па би морали да поткрепе обећања. Када су странке жутог картела вршиле власт, бесплатно су једино опљачкале грађане. Неминовно је питати све оне који обећавају паралаже – због чега то нису остварили док су били на власти? Само су лаж и обећања бесплатни.

ШТА ЋЕ БИТИ „БЕСПЛАТНО“? Ђилас је обећао: „Убрзану изградњу обданишта, бесплатан боравак деце у обдаништима, бесплатне уџбенике за све основце, повећање плата од 15 одсто у секторима здравства, школства и безбедности, тринаесту пензију, субвенције и кредите за младе брачне парове (150 евра), радничко акционарство у градским предузећима, стопирање градње новог Савског моста, поништавање Уговора о депонији Винча, формирање креативног тима Београда и прављење стратегије за наредних 15 година.“ Ово последње је већ остварио. Од 2013. до данас надлежни органи су ухапсили 50 Ђиласових „креативаца“, под оптужбом да су оштетили Београд за 17 милиона евра, у девет афера. Тај Ђиласов „креативни тим“ је заиста направио стратегију – како да пљачка Београд у наредних 15 година.

Демократска странка је обећала: „Свим ђацима престонице бесплатне уџбенике, смањење пореза на имовину, и да ће очистити Савски насип од дивље градње.“

ДЈБ је обећао да ће: „Преполовити цену градског превоза у Београду, свој деци обезбедити уџбенике о трошку Београда, да ће сва деца ићи у вртиће о трошку градског буџета, да свако дете има право на бесплатне књиге, свеске, прибор, ужину, спортско и културно образовање, драмске секције, музику, плес, приступ компјутерима и интернету.“ ДЈБ мора да наведе како ће обезбедити новац за ових 12 обећања.

Двери су обећале: „Једна од првих мера биће формирање градског секретаријата за породицу, мораћемо да преиспитамо све што је до сада радила ова власт у граду Београду, укидање Бус Плуса, бесплатне вртиће и бесплатне уџбенике за основно и средње образовање.“

ДСС обећава: „Бесплатан градски превоз за све, да метро неће бити грађен, и забрану употребе пластичних кеса.“ ДСС је вршила власт у Београду од 2000. до 2008. и постављала је директора ГСП. Зашто тада није уведен бесплатан превоз? Од 2000. до 2014, ДСС и кандидат за градоначелника Александар Поповић били су за градњу метроа. Откуд сад супротaн став?

„Не да(ви)мо Београд“ обећава: „Поништавање Уговора о Београду на води и депонији Винча, рушење Београда на води, стопирање градње новог Савског моста, укидање Комуналне полиције, да ће путовање од куће до посла да траје најдуже 30 минута на територији целог Београда (Како? Ентерпрајзом?), да ће обезбедити бесплатан и адекватан смештај свима који га немају (!?), да ће ударити намет на станове који се дуго не користе, стопирати дуално образовање, бесплатне уџбеничке комплете за ђаке који се образују у јавним школама, да ће увести бесплатни превоз до школе, и измештање Зоолошког врта.“ Већина функционера НДВБГ нису родитељи. Само таквима може пасти на памет да ударе на нашу децу и укину им ЗОО врт. Не кажу основно, где би изместили ЗОО врт, нити одакле би обезбедили средства за то?

Листа „Шта радите бре – Бастаћ“ обећала је „увођење омбудсмана за кућне љубимце“. То је идеална функција за Сашу Јанковића или његовог пса!

Анита Митић и Ђорђо Жујовић из ЛДП обећали су легализацију марихуане. Изјавили су: „Марихуана није злочин, да ли ће ико у овом граду то рећи и желимо да се легализује…“ Обавестимо кандидате ЛДП да је марихуана уводни наркотик у даљу злоупотребу. Марихуана оштећује мозак и изазива тешку зависност. Поседовање, гајење и дистрибуција су забрањени и кажњиви. Дакле, марихуана јесте злочин, подмукао и опасан. Очекује се да кандидати ЛДП почну да деле бесплатну марихуану, сходно тренду.

Др Шапић не обећава много, а његов програм има две и по тачке и пун је неразумевања надлежности Града и општина. Такође, он је патентирао „бесплатне“ услуге Новобеограђанима. Те услуге плаћа новцем који добија од Града, „буразерским“ фирмама, које пружају „бесплатне“ услуге.

ПЛАН ВЛАСТИ Програм СНС има 106 пројеката који ће трансформисати Београд. Сви ти пројекти договорени су са Владом Србије. Средства су обезбеђена. Капитални пројекти СНС су: Метро. Новa аутобускa станица. Гондола Ушће–Калемегдан. Тиршова 2. Тунел од Савске до Дунавске падине. Реконструкција парка Ушће. Нови савски мост. Мост Ада Хуја. Музеј града Београда. Национални стадион у Сурчину. Галерија на Косанчићевом венцу. Индустријски парк Борча. Велики пројекти су: Нова зграда филхармоније. Нова зграда Опере и балета. Подземне гараже на Студентском тргу, у Косовској, на Тргу Републике и у Фрушкогорској. Реконструкција улица 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана. Реконструкција Кнеза Милоша са подземном гаражом испод улице. Изградња булевара који повезује булевар Војводе Мишића са Новим савским мостом. Градња Булевара патријарха Павла и спајање са Мостом на Ади. Топчидерски тунел од Моста на Ади до Аутокоманде. Уређење 600 фасада у старом језгру Београда и Земуна. Реконструкција четири градске пијаце – Каленић, Бајлони, Палилулска и Сењачка. Изградња постројења за прераду отпадних вода у Овчи, Баричу, Остружници, Младеновцу, Батајници, Крњачи, Великом селу. Изградња нових Домова здравља на Бањици, у Борчи, у Обреновцу. Реконструкција Дома здравља у Винчи. Изградња нових вртића Степа Степановић, Браће Јерковић, Јајинци, Филмски град, Сопот, Винча, Лабудово брдо.

Упоредите сами. Са једне стране епидемија лаже и паралаже (повећање плата од 15 одсто, бесплатни вртићи, школовање, превоз  и смештај, тринаеста пензија, субвенције 150 евра, легализација марихуане, омбудсман за мачке и псе), са друге, одрживи развој и конкретни пројекти. Опозициона фама о „бесплатном“ отвара питање поштовања достојанства грађана. Део опозиције третира народ као социјални случај коме је потребно издржавање и милостиња. Лажним обећањима о свему „бесплатном“, ове странке одузимају грађанима самопоштовање и достојанство, а нуде им презир и непоштовање. Има ли већег задовољства од оног када се човек сам издржава својим радом, када је у стању да плаћа своје рачуне, и да не зависи од туђе милостиње?

Наш мудри народ лепо збори о лажним обећањима: „Обећање лудом радовање“ и „Ко не плати на мосту, платиће на ћуприји“. 

 

Аутор је политички аналитичар, градски одборник у три мандата и кандидат за одборника на изборној листи „Александар Вучић – Зато што волимо Београд!“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *