ПРЕЂЕНА ЈЕ ГРАНИЦА КОЈУ ЧУВА ЈАВНИ ДИСКУРС

О медијској канонади поводом случаја страдалог детета у Бору

Јасно је да се цео свет налази у метежу и сукобу вредносних перспектива. Али зашто Србија дозвољава себи да се додатно понижава банализовањем несрећа у сопственом дворишту? Мора се рећи да је већ пређена она граница коју поред институција система треба да заштити и јавни дискурс

Недавни трагични догађаји у Бору и нестанак малолетне девојчице могу се и морају посматрати феноменолошки. Жан Бодријар је давно закључио да живимо у „друштву спектакла“. Случај нестале Данке потврдио је тужан закључак да се и Србија претворила у друштво спектакла.
Медијска канонада која (још) траје јасно указује да су све вредности друштва релативизоване до границе вулгарности и уједно разоткрива сву дубину посрнућа нашег друштва. А као што историја учи, од свих криза с којима се бори једно друштво, увек је највећа криза морала. Свакодневна бујица претпоставки, дезинформација, коју носе са собом разноразни аналитичари, неуки правници и теоретичари завере, уз сладострасно оптуживање несрећних родитеља, још једном је показала да у нашем друштву више нема апсолутних вредности. Медији су преплављени разноразним тумачењима и претпоставкама од којих се обичном човеку диже коса на глави. Данас се може закључити да су сви такви актери постали саучесници у злом догађају, и они који онемогућавају да се друштво суочи с погубним процесима и појавама. И у том посрнућу највеће жртве су истина, морал једног друштва, али и етика свакодневног живота.
Свима је јасно да се цео свет налази у метежу и сукобу вредносних перспектива. Али зашто Србија дозвољава себи да се додатно понижава банализовањем несрећа у сопственом дворишту. Мора се рећи да је већ пређена она граница коју поред институција система треба да заштити и јавни дискурс. А наш јавни дискурс је на најнижем нивоу. Штавише, целокупна јавна сцена претворила се у својеврсне саучеснике протеклих трагичних догађаја.
Обрт се мора засновати на враћању поверења. Али и поверење може да егзистира само у једном систему вредности. Без система вредности који обавезује све и сваког коначни суноврат биће неизбежан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *