Печат недеље

ДА ЛИ ЈЕ РУСИМА ОБЈАВЉЕН БИОЛОШКИ РАТ?

Да ли знате да се наш биолошки материјал прикупља широм земље? И то „материјал“ о појединачним људима, као и о целим етносима?, упитао је недавно Владимир Путин позивајући народ Русије на реакцију без панике. Ову информацију, како је потврдио Дмитриј Песков, председник Русије је добио од специјалних служби.
„Неки емисари се баве тиме. То су представници невладиних организација и других органа.“
Потврду да припрема биолошког рата против Русије није ствар уобразиље понудили су сами наручиоци „живог ткива Руса европске расе“. Наиме, „образовна команда“ америчке ратне авијације још у јулу је на сајту државних набавки Federal Business Opportunity огласила тендер за набавку узорака од особа без повреда костију и мишића, незаражених сидом, хепатитисом Б и Ц и сифилисом. Још је указано да од продаваца узорака треба прибавити податке о месту боравка, полу, узрасту, пушачком стажу, историји болести, расту и етничкој припадности.
Избор Руса, пожурили су да објасне Американци, није био намеран. Узорци су, иде даље образложење, били потребни само ради изучавања „костију и мишића“, а куповина је подразумевала свега 12 узорака рибонуклеинске киселине и 27 узорака за синовијалну течност која подмазује зглобове.
Но на то шта данашња молекуларна биологија заиста може упозорио је шеф катедре за генетику и микробиологију једног државног универзитета Никита Воченко.
„Данашња молекуларна биологија је у стању да произведе инфективне агенсе који на људе делују селективно. Могу, на пример, нападати блондине са плавим очима. Етногенетика европеидних Руса веома је шарена због сложеног историјског развоја на огромном простору.“
Путинов одговор је био очекиван: „Ето, постали смо предмет великог интересовања. Ми према томе, наравно, треба да се односимо без икаквог страха. Нека они раде шта желе, а ми ћемо радити оно што смо дужни да радимо.“

[restrict]

ХРВАТИ ДА ПРИЧЕКАЈУ БОЖЈЕ ВРЕМЕ

Посета државног секретара Свете столице Пјетра Паролина Загребу показала се, супротно очекивањима већине Хрвата, мање знаковитом. Уместо да донесе вест о канонизацији кардинала Алојзија Степинца, изасланик папе Франциска понео је из Хрватске осећање „велике љубав хрватског народа према пастиру Степинцу који је био бранитељ истине, што је посведочио својим делима и за то је положио живот“.
„Божје време је савршено, стога причекајмо Божје време“, одговорио је Паролин на питање новинара о канонизацији кардинала Алојзија Степинца.
Он је подсетио да је мешовита православно-римокатоличка комисија Хрватске римокатоличке цркве и Српске православне цркве издала усаглашено саопштење у вези са канонизацијом Степинца, те да су тај процес и заједничка комисија помогли око међусобног разумевања, а да је сама канонизација унутрашње питање Римокатоличке цркве.
Да ли су на чињеницу да духовни отац Хрвата није још увек постао и свеопшти римокатолички светац утицале историјске чињенице које је српска страна у дијалогу изнела може да се нагађа, али ако Ватикан заиста буде чекао Божје време и Божји суд, несумњиво је да ће „предзиђе кршћанства“ бити ускраћено за свог свеца.

РАЗОТКРИВАЊЕ СПОНЗОРА ТЕРОРИЗМА

Бивши премијер Катара, шејх Хамад бин Џасим бин Џабр ел Тани изјавио је на националној телевизији своје земље да су Катар, Саудијска Арабија и Турска уз помоћ и знање САД наоружавали Исламску државу и друге терористичке групе у Сирији. „Све оружје које је послато терористима у Сирији ишло је преко Турске у координацији са САД, чије су снаге биле задужене за расподелу“, рекао је он. Ел Тани је навео да те четири земље подржавају оружане групе које Запад сматра „умереном сиријском опозицијом“, али је признао и да је много оружја пронашло свој пут до Ал Нусра фронта блиског Ал Каиди, као и Исламске државе. Према његовим тврдњама, званична Доха располаже снимцима и документима који потврђују ове информације. Хамад је критиковао режим Саудијске Арабије због промене политике према Сирији и одустајања од захтева за збацивање председника Башара Асада. Ел Танијев наступ је својеврсни одговор Вашингтону и Ријаду чији званичници су недавно оптужили Катар да финансира Ал Каиду и Исламску државу. Устврдио је да су четири земље савезнице у рату против Сирије од самог почетка биле „у истом рову“ и да су међусобно координирале сва дејства у Сирији.

Медведев против долара

Све су гласнији, донедавно незамисливи, позиви за смену америчког долара с позиције резервне светске валуте.
Након што је, летос, јавни изазов долару први пут упутио председник Русије Владимир Путин, па се на то надовезала најава да ће Кина куповати нафту својим јуанима са златном подлогом уместо доларима, руски премијер Дмитриј Медведев поручио је из Пекинга ових дана да је „међународном финансијском систему потребна равнотежа, због чега нема места за једну доминантну валуту“, те да је Русија „задовољна због растуће улоге кинеског јуана у глобалним токовима новца“.

Зашто је смењен Муслин?

Иако је незванично већ најављивана, снажно осећање зачуђености и незадовољства изазвала је вест да је раскинут уговор са селектором фудбалске репрезентације Србије Славољубом Муслином премда је управо он, и то са прве позиције у квалификационој групи у којој су била чак три учесника претходног Европског првенства (Велс, Ирска и Аустрија), српску репрезентацију одвео на Светско првенство које ће идуће године бити одржано у Русији.
„Не разумем хајку и блаћење мене у делу жуте штампе и менаџерским круговима. Прошлог маја сам добио задатак да одведем репрезентацију на Светско првенство, и он је испуњен“, изјавио је Муслин „Вечерњим новостима“, наговештавајући узроке свог разлаза с Фудбалским савезом Србије: „Никада у каријери нисам дозволио тако нешто (да други састављају тим), и никада се то неће догодити. Не постоји теоретска шанса да ми менаџери, чаршија и полусвет састављају тим.“

ЧИЈЕ ЈЕ НЕБО ИЗНАД ЦРНЕ ГОРЕ?

Ваздушни простор Црне Горе ускоро ће бити под контролом Грчке и Италије, НАТО чланица, најавио је министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић наводећи да је у току потписивање споразума са Алијансом и њеним чланицама.
„Управо ће Грчка и Италија радити air policing за Црну Гору, као што то раде већ дужи низ година. То нас ништа не кошта“, казао је Бошковић.
Скупштина Црне Горе претходних је дана усвојила низ споразума који произлазе из чланства државе у НАТО-у.

[/restrict]

ПОСЕБАН ПРОГРАМ ОСИГУРАЊА ЗА СЛУЧАЈ ОБОЛЕВАЊА ОД РАКА ОД САДА И У СРБИЈИ

Према подацима референтних здравствених установа у Србији, малигне болести један су од водећих узрока умирања у нашој земљи. Сваке године у Србији од рака оболи око 36.000 особа, а умре око 19.000 пацијената. Мушкарци највише оболевају и умиру од карцинома плућа, дебелог црева и простате, док су код жена најчешћи карциноми дојке и грлића материце. Последњих година направљени су велики помаци у дијагностици и терапији малигних болести, при чему превенција и даље остаје основни и најефикаснији метод у борби против рака. У земљама с најразвијенијом здравственом заштитом одавно је препозната потреба за додатним здравственим осигурањем за случај оболевања од најтежих, пре свега малигних болести. Поред здравог стила живота и редовних систематских прегледа, додатно осигурање представља „лек избора“, јер омогућава неопходну стручну подршку и финансијску потпору, за целу породицу у најтежим тренуцима.
У Србији је, први пут, у сарадњи са стручњацима развијен управо такав програм осигурања за случај оболевања од рака – Cancer Protection. Cancer Protection, као посебан вид додатног здравственог осигурања, подразумева исплату уговорене суме или њеног дела уколико се у току трајања осигурања постави прва дијагноза рака. Осим тога, овим видом осигурања обухваћена је и могућност прибављања другог лекарског мишљења у врхунским здравственим центрима у свету, као што су Harvard Medical School Teaching Hospitals i London’s King’s College Hospital, чиме пацијенти добијају мишљење и савет о најсавременијим методама лечења која се примењују у развијеним земљама.
Једино знањем, правовременом превенцијом и савременом терапијом можемо победити рак.
Др Јанко Самарџић,
специјалиста клиничке фармакологије

Значај полисе добровољног здравственог осигурања

CANCER PROTECTION, као посебан вид додатног здравственог осигурања, подразумева исплату уговорене суме или њеног дела уколико се осигуранику у току трајања осигурања постави прва дијагноза рака. По приступачној цени, већ од неколико стотина динара месечно, осигурана сума у случају постављања дијагнозе може бити од 500.000 динара до 5.000.000 динара. Посебна предност полисе Cancer Protection јесте могућност прибављања другог лекарског мишљења, са препорученим начином лечења у сарадњи са компанијом „MediGuide“. Реномирана компанија „MediGuide“ из САД омогућава контакт и прибављање другог лекарског мишљења у врхунским здравственим центрима у свету.  Све потребне информације можете добити бесплатним позивом Контакт центра Компаније „Дунав осигурање“ на број 0800 386 286 или на сајту www.dunav.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *