Печат недеље

ДА ЛИ ЈЕ РУСИМА ОБЈАВЉЕН БИОЛОШКИ РАТ?

Да ли знате да се наш биолошки материјал прикупља широм земље? И то „материјал“ о појединачним људима, као и о целим етносима?, упитао је недавно Владимир Путин позивајући народ Русије на реакцију без панике. Ову информацију, како је потврдио Дмитриј Песков, председник Русије је добио од специјалних служби.
„Неки емисари се баве тиме. То су представници невладиних организација и других органа.“
Потврду да припрема биолошког рата против Русије није ствар уобразиље понудили су сами наручиоци „живог ткива Руса европске расе“. Наиме, „образовна команда“ америчке ратне авијације још у јулу је на сајту државних набавки Federal Business Opportunity огласила тендер за набавку узорака од особа без повреда костију и мишића, незаражених сидом, хепатитисом Б и Ц и сифилисом. Још је указано да од продаваца узорака треба прибавити податке о месту боравка, полу, узрасту, пушачком стажу, историји болести, расту и етничкој припадности.
Избор Руса, пожурили су да објасне Американци, није био намеран. Узорци су, иде даље образложење, били потребни само ради изучавања „костију и мишића“, а куповина је подразумевала свега 12 узорака рибонуклеинске киселине и 27 узорака за синовијалну течност која подмазује зглобове.
Но на то шта данашња молекуларна биологија заиста може упозорио је шеф катедре за генетику и микробиологију једног државног универзитета Никита Воченко.
„Данашња молекуларна биологија је у стању да произведе инфективне агенсе који на људе делују селективно. Могу, на пример, нападати блондине са плавим очима. Етногенетика европеидних Руса веома је шарена због сложеног историјског развоја на огромном простору.“
Путинов одговор је био очекиван: „Ето, постали смо предмет великог интересовања. Ми према томе, наравно, треба да се односимо без икаквог страха. Нека они раде шта желе, а ми ћемо радити оно што смо дужни да радимо.“

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ПОСЕБАН ПРОГРАМ ОСИГУРАЊА ЗА СЛУЧАЈ ОБОЛЕВАЊА ОД РАКА ОД САДА И У СРБИЈИ

Према подацима референтних здравствених установа у Србији, малигне болести један су од водећих узрока умирања у нашој земљи. Сваке године у Србији од рака оболи око 36.000 особа, а умре око 19.000 пацијената. Мушкарци највише оболевају и умиру од карцинома плућа, дебелог црева и простате, док су код жена најчешћи карциноми дојке и грлића материце. Последњих година направљени су велики помаци у дијагностици и терапији малигних болести, при чему превенција и даље остаје основни и најефикаснији метод у борби против рака. У земљама с најразвијенијом здравственом заштитом одавно је препозната потреба за додатним здравственим осигурањем за случај оболевања од најтежих, пре свега малигних болести. Поред здравог стила живота и редовних систематских прегледа, додатно осигурање представља „лек избора“, јер омогућава неопходну стручну подршку и финансијску потпору, за целу породицу у најтежим тренуцима.
У Србији је, први пут, у сарадњи са стручњацима развијен управо такав програм осигурања за случај оболевања од рака – Cancer Protection. Cancer Protection, као посебан вид додатног здравственог осигурања, подразумева исплату уговорене суме или њеног дела уколико се у току трајања осигурања постави прва дијагноза рака. Осим тога, овим видом осигурања обухваћена је и могућност прибављања другог лекарског мишљења у врхунским здравственим центрима у свету, као што су Harvard Medical School Teaching Hospitals i London’s King’s College Hospital, чиме пацијенти добијају мишљење и савет о најсавременијим методама лечења која се примењују у развијеним земљама.
Једино знањем, правовременом превенцијом и савременом терапијом можемо победити рак.
Др Јанко Самарџић,
специјалиста клиничке фармакологије

Значај полисе добровољног здравственог осигурања

CANCER PROTECTION, као посебан вид додатног здравственог осигурања, подразумева исплату уговорене суме или њеног дела уколико се осигуранику у току трајања осигурања постави прва дијагноза рака. По приступачној цени, већ од неколико стотина динара месечно, осигурана сума у случају постављања дијагнозе може бити од 500.000 динара до 5.000.000 динара. Посебна предност полисе Cancer Protection јесте могућност прибављања другог лекарског мишљења, са препорученим начином лечења у сарадњи са компанијом „MediGuide“. Реномирана компанија „MediGuide“ из САД омогућава контакт и прибављање другог лекарског мишљења у врхунским здравственим центрима у свету.  Све потребне информације можете добити бесплатним позивом Контакт центра Компаније „Дунав осигурање“ на број 0800 386 286 или на сајту www.dunav.com.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *