Печат недеље

ЧУДА НА СИРИЈСКОМ ФРОНТУ

Како су легитимне сиријске снаге потпомогнуте руском авијацијом оствариле значајнији пробој на фронту против Исламске државе и пробиле опсаду под којом су исламски терористи три године држали стратешки важан град Деир Езор, почеле су да се дешавају ствари које се могу сврстати у чуда

Прво чудо је појављивање америчких специјалних снага и њихове опреме на положајима северно од Деир Езора које је раније запоседала Исламска држава. Руско министарство спољних послова објавило је снимке из ваздуха на којим се види и како америчке специјалне снаге обезбеђују пролаз борцима „Сиријских демократских снага“ (СДФ) преко положаја Исламске државе. „Без икаквог отпора бораца Исламске државе, снаге СДФ се крећу дуж леве обале Еуфрата ка Деир Езору“, пише у саопштењу руског министарства и додаје да се на фотографијама „јасно види да су америчке специјалне снаге стациониране на положајима које је претходно држала Исламска држава“. „Упркос томе што се амерички положаји налазе на територији ИСИС-а, нису организоване никакве патроле“, наводи руско министарство истичући да би то могло да значи да се амерички војници у региону под контролом терориста „осећају потпуно безбедно“. Фотографије на којима се виде и борбена оклопна возила „кугуар“, као и „хамери“, снимљене су између 8. и 12. септембра. Снимци пружају основе за озбиљну сумњу у то да су америчке снаге и „умерени побуњеници“, с једне стране, и терористи Исламске државе, с друге стране, постигли некакав „споразум“ о деловању у овом региону. Уколико се ово испостави као тачно, биће то само још једна потврда да су САД спремне на сарадњу са терористима Исламске државе када је то у њиховом интересу. У овом случају Исламска држава омогућила би проамеричким побуњеницима да преузму контролу над стратешки важним и нафтом богатим територијама у близини Деир Езора и спрече легалне сиријске снаге да успоставе контролу над овим простором.
Друго чудо које се догодило у овом региону је убиство руског генерал-потпуковника Валерија Асапова током његовог боравка у командном центру сиријских снага у близини Деир Езора. Чудно је што је напад на Руса био прецизан и селективан, те Москва и Дамаск сумњају да је у питању издаја. Заменик председника комитета за одбрану и безбедност Савета Федерације Франц Клинцевич био је директан: „Постоје проверени подаци да се радило о издаји… За издајницима се трага и биће нађени у најскорије време.“ Верује се, такође, и да је напад, с обзиром на то да се радило о само једном испаљеном минобацачком пројектилу, био навођен из ваздуха. Имајући у виду софистицираност овакве врсте атака, претпоставља се да га је извела „обична терористичка јединица“ и да иза њега стоје неки други „фактори“. Да Москва сумњичи САД за овај напад, али да то без необоривих доказа не жели да директно каже, указује изјава заменика шефа руске дипломатије Сергеја Рјабкова да је погибија генерала Аспадова „цена у крви коју Русија плаћа због лицемерне политике САД у Сирији“.

Пресуда капетану Драгану

Жупанијски суд у Сплиту осудио је Драгана Васиљковића – капетана Драгана – на 15 година затвора пошто је проглашен кривим по две (од три) тачке оптужнице, за злостављање затвореника на Книнској тврђави и за напад на полицијску станицу у Глини.
Васиљковић, држављанин Аустралије и Србије, ухапшен је у Аустралији још 2006. године, а Хрватској је изручен 2015, пошто је највећи део времена провео у екстрадиционом притвору.
Капетан Драган је, у својој завршној речи прошле недеље, негирао и своју кривицу и да су се уопште и догодили злочини који су му стављени на терет, а читав судски процес назвао је „опсесивним фашистичким прогоном над Србином“ кога не би ни било да није „фашизације Хрватске“.
Изненађујућа потврда овакве оцене стигла је из Фонда за хуманитарно право Наташе Кандић. Гостујући на ТВ Н1, директорка правног програма ФХП-а Милица Костић изјавила је да се „стиче утисак да је висина казне изненађујуће висока, ако погледамо праксу судова у сличним предметима“, а стиче се и „негативан утисак да хрватски судови пресуђују у зависности од националности. Неспорно је да се такав утисак стиче и то је оно што је хрватски суд требало да избегне“.
Костићева је оценила и да је оволику казну Васиљковић вероватно добио како би се покрило скоро 12 година које је он провео у затворима у Аустралији и у Хрватској. Управо због тих „скоро 12 година“ Васиљковић би, иначе, ускоро могао да се нађе на слободи, с обзиром на праксу, каква постоји и у Хашком трибуналу, да се осуђеници пуштају из затвора пошто су одслужили две трећине казне.

Стижу мигови?

У интервјуу у прошлом броју „Печата“ министар одбране Србије Александар Вулин устврдио је да „нема интриге“ и да испорука шест ловаца „миг 29“ из Русије, договорена крајем прошле године, иде планираним током.
С тим у вези, „обећани борбени авиони и војна техника из Русије би могли да стигну већ следеће недеље“, јављају овог уторка „Вечерње новости“, најављујући да ће „тачан датум бити утаначен у петак, 29. септембра, када први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић иде у Москву“, где ће се сусрести и са својим руским колегом Сергејем Лавровим.
Како се најављује, Дачић и Лавров разговараће и о притисцима Запада да уведемо санкције Русији, о Српско-руском хуманитарном центру у Нишу коме и даље, управо због западних притисака, нисмо доделили дипломатски статус иако смо сопственим законом на то обавезани, а разговараће Дачић и Лавров, пишу „Новости“, и о „намерама власти у Приштини да пређу праг више међународних организација“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *