Pečat nedelje

ČUDA NA SIRIJSKOM FRONTU

Kako su legitimne sirijske snage potpomognute ruskom avijacijom ostvarile značajniji proboj na frontu protiv Islamske države i probile opsadu pod kojom su islamski teroristi tri godine držali strateški važan grad Deir Ezor, počele su da se dešavaju stvari koje se mogu svrstati u čuda

Prvo čudo je pojavljivanje američkih specijalnih snaga i njihove opreme na položajima severno od Deir Ezora koje je ranije zaposedala Islamska država. Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je snimke iz vazduha na kojim se vidi i kako američke specijalne snage obezbeđuju prolaz borcima „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF) preko položaja Islamske države. „Bez ikakvog otpora boraca Islamske države, snage SDF se kreću duž leve obale Eufrata ka Deir Ezoru“, piše u saopštenju ruskog ministarstva i dodaje da se na fotografijama „jasno vidi da su američke specijalne snage stacionirane na položajima koje je prethodno držala Islamska država“. „Uprkos tome što se američki položaji nalaze na teritoriji ISIS-a, nisu organizovane nikakve patrole“, navodi rusko ministarstvo ističući da bi to moglo da znači da se američki vojnici u regionu pod kontrolom terorista „osećaju potpuno bezbedno“. Fotografije na kojima se vide i borbena oklopna vozila „kuguar“, kao i „hameri“, snimljene su između 8. i 12. septembra. Snimci pružaju osnove za ozbiljnu sumnju u to da su američke snage i „umereni pobunjenici“, s jedne strane, i teroristi Islamske države, s druge strane, postigli nekakav „sporazum“ o delovanju u ovom regionu. Ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, biće to samo još jedna potvrda da su SAD spremne na saradnju sa teroristima Islamske države kada je to u njihovom interesu. U ovom slučaju Islamska država omogućila bi proameričkim pobunjenicima da preuzmu kontrolu nad strateški važnim i naftom bogatim teritorijama u blizini Deir Ezora i spreče legalne sirijske snage da uspostave kontrolu nad ovim prostorom.
Drugo čudo koje se dogodilo u ovom regionu je ubistvo ruskog general-potpukovnika Valerija Asapova tokom njegovog boravka u komandnom centru sirijskih snaga u blizini Deir Ezora. Čudno je što je napad na Rusa bio precizan i selektivan, te Moskva i Damask sumnjaju da je u pitanju izdaja. Zamenik predsednika komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klincevič bio je direktan: „Postoje provereni podaci da se radilo o izdaji… Za izdajnicima se traga i biće nađeni u najskorije vreme.“ Veruje se, takođe, i da je napad, s obzirom na to da se radilo o samo jednom ispaljenom minobacačkom projektilu, bio navođen iz vazduha. Imajući u vidu sofisticiranost ovakve vrste ataka, pretpostavlja se da ga je izvela „obična teroristička jedinica“ i da iza njega stoje neki drugi „faktori“. Da Moskva sumnjiči SAD za ovaj napad, ali da to bez neoborivih dokaza ne želi da direktno kaže, ukazuje izjava zamenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova da je pogibija generala Aspadova „cena u krvi koju Rusija plaća zbog licemerne politike SAD u Siriji“.

Presuda kapetanu Draganu

Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića – kapetana Dragana – na 15 godina zatvora pošto je proglašen krivim po dve (od tri) tačke optužnice, za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i za napad na policijsku stanicu u Glini.
Vasiljković, državljanin Australije i Srbije, uhapšen je u Australiji još 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen 2015, pošto je najveći deo vremena proveo u ekstradicionom pritvoru.
Kapetan Dragan je, u svojoj završnoj reči prošle nedelje, negirao i svoju krivicu i da su se uopšte i dogodili zločini koji su mu stavljeni na teret, a čitav sudski proces nazvao je „opsesivnim fašističkim progonom nad Srbinom“ koga ne bi ni bilo da nije „fašizacije Hrvatske“.
Iznenađujuća potvrda ovakve ocene stigla je iz Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić. Gostujući na TV N1, direktorka pravnog programa FHP-a Milica Kostić izjavila je da se „stiče utisak da je visina kazne iznenađujuće visoka, ako pogledamo praksu sudova u sličnim predmetima“, a stiče se i „negativan utisak da hrvatski sudovi presuđuju u zavisnosti od nacionalnosti. Nesporno je da se takav utisak stiče i to je ono što je hrvatski sud trebalo da izbegne“.
Kostićeva je ocenila i da je ovoliku kaznu Vasiljković verovatno dobio kako bi se pokrilo skoro 12 godina koje je on proveo u zatvorima u Australiji i u Hrvatskoj. Upravo zbog tih „skoro 12 godina“ Vasiljković bi, inače, uskoro mogao da se nađe na slobodi, s obzirom na praksu, kakva postoji i u Haškom tribunalu, da se osuđenici puštaju iz zatvora pošto su odslužili dve trećine kazne.

Stižu migovi?

U intervjuu u prošlom broju „Pečata“ ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ustvrdio je da „nema intrige“ i da isporuka šest lovaca „mig 29“ iz Rusije, dogovorena krajem prošle godine, ide planiranim tokom.
S tim u vezi, „obećani borbeni avioni i vojna tehnika iz Rusije bi mogli da stignu već sledeće nedelje“, javljaju ovog utorka „Večernje novosti“, najavljujući da će „tačan datum biti utanačen u petak, 29. septembra, kada prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić ide u Moskvu“, gde će se susresti i sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.
Kako se najavljuje, Dačić i Lavrov razgovaraće i o pritiscima Zapada da uvedemo sankcije Rusiji, o Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu kome i dalje, upravo zbog zapadnih pritisaka, nismo dodelili diplomatski status iako smo sopstvenim zakonom na to obavezani, a razgovaraće Dačić i Lavrov, pišu „Novosti“, i o „namerama vlasti u Prištini da pređu prag više međunarodnih organizacija“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *