РАЗговор

Александар Дугин
Магловито приступање ЕУ…

Ако би Србија затражила пријем у Евроазијску унију и ОДКБ, онда Русија мора да размотри тај захтев, узимајући у обзир вољу народа. Путин пажљиво слуша вољу народа и изузетно ретко иде против ње. Ако би проблем Косова постао и наш проблем, то би у старту гарантовало безбедност и живот за Србе, јер Русија признаје целовиту Србију. То не значи да бисмо одмах покренули војну операцију, али бисмо пружили одређене гаранције с којима би могло спокојније да се живи. Немамо ништа против Албанаца и тражили бисмо наш, евроазијски пут за договор са њима. Али имамо много тога против суровог комадања српске државе, противно вољи њеног народа. Зато замислите такву перспективу, уместо магловитог приступања ЕУ, одакле би многи радо побегли да могу. Уз то, треба да извршите и политичко самоубиство да бисте ушли у ту унију. Замислите шта би било са Вучићем када би којим случајем рекао да признаје Косово…
У интервјуу Срби су исти као Руси, само бољи, извор Политика, 30. јун 2017

Рамзан Кадиров
БУНДЕСТАГ И ИСКУСТВО ЧЕЧЕНИЈЕ

Прочитао сам једну вест: Бундестаг Немачке усвојио je Закон о истополним браковима. Погледао сам реакцију у дворани и помислио да је то последњи дан Помпеје. Уверени смо да је, напротив, потребно тежити јачању институције породице. Породица нема и никада неће имати алтернативу. У јакој, здравој породици расту морално стабилни, пристојни људи који поштују родитеље и воле домовину. Анализа која је спроведена по мојој поруџбини сведочи о томе да је већина младих људи који су последњих година починили тешке злочине у Чеченији расла у непотпуној породици.
У тексту Последњи дани Помпеје, извор ФСК, 3. јул 2017

Јакоб Аугштајн
ШТА НЕЋЕ ТУРЦИ…

Очекивало се 10.000 демонстраната и демонстранткиња. Дошло је, међутим, далеко мање, можда око 2.000. У Келну и околним местима очито нема толико Чича Томиних Турака. То је добар знак. Шта је то Чича Томин Турчин?
То је онај који увек ради оно што се од њега очекује. Некад се говорило: Али, очисти клоњу. Ајше, обриши деди гузицу. Данас се каже: Али и Ајше, ’ајте на демонстрације против тероризма. А ако нећете, онда ћемо бити врло, врло разочарани.
То је „баш штета“ изјавио је владин портпарол Сиберт када је исламско удружење Дитиб одбило учешће на демонстрацијама. Може бити да је Дитиб иначе једна гомила конзервативаца којом Ердоган управља издалека, но у овом случају је исламско удружење једноставно било у праву – такве демонстрације „стигматизују муслимане и сужавају међународни тероризам на њих, њихове заједнице и џамије“…
У тексту Чича Томини Турци, извор Шпигл/ Пешчаник, 5. јул 2017

Игор Пшењичников
АМЕРИКАНАЦИ СУ ЉУБОМОРНИ

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот назвао је центар у Нишу „шпијунским“ иако је, откако постоји, извео операције пружања помоћи и ликвидације ванредних ситуација на територијама Србије, Албаније, БиХ, Грчке и Словеније. Американци и не скривају да су њихове „препоруке“ о унутрашњој и спољној политици Србије у суштини – захтеви. Зато и покушавају да диктирају како да се Србија држи према Русима. Парламент Србије је 2015. године безмало тајно ратификовао споразум са НАТО познат као Status of Forces Agreement. Иако није чланица алијансе, Србија је тим споразумом на себе преузела обавезе које имају пуноправне чланице НАТО. Де факто, Србија је већ чланица НАТО – без права, а са обавезама. На њеној територији се налазе такозване „војне мисије“, односно – оружане снаге алијансе. Ово значи да су и Северноатлантска алијанса као целина и америчка војна лица – реалне газде у Србији. Управо зато свако присуство тамо руских грађана у војној униформи – што јесу наши спасиоци у центру у Нишу – изазива код Американаца напад беса и болесне љубоморе.
У тексту Хуманитарни центар у Нишу за Американце постаје Картагина коју би да разоре, извор РИА Новости/ Факти, 1. јул 2017

Јоргованка Табаковић
КРЕДИТЕ КОСОВА ОТПЛАЋУЈЕ СРБИЈА

Србија плаћа све дугове од 1990-их година, па и кредите Косова, јер Косово сматра делом своје територије. Сви дугови из деведесетих година па надаље, на нивоу ММФ-а, редовно се усаглашавају и проверавају. Достављамо месечне извештаје о стању тих кредита, не само оног које имамо унутар проблематичног дела једне територије Републике Србије, што је Косово, него и сви заостали дугови из деведесетих година са Чешком, Либијом и тако даље… Према најновијим прелиминарним резултатима који ће крајем јула бити познати, све перформансе привреде показују тренд раста. Извоз се мери двоцифрено, раст директних страних инвестиција на међугодишњем нивоу износио је 4,8 одсто у првих четири месеци, дознаке су веће за пет одсто.
У тексту Србија плаћа све дугове од 1990-их, па и кредите Косова, јер је та територија део Србије, извор Бета/ Факти, 5. јул 2017

Ф. Вилијам Енгдал
КИНЕЗИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

Отишао сам у град Ксиан у централној Кини, удаљен неких 1.200 километара од Пекинга. Император династије Хан – Жанг Кјан – отворио је копнену трговинску руту пре више од 2.200 година како би продавао драгоцену кинеску свилу Медитеранцима и Римском царству. А 1870-их немачки географ Фердинанд фон Риштофен ту руту назвао је Пут свиле. Трговинска рута повезује тада веома напредне цивилизације Кине, Индије, Персије и Арабије са Грчком и Римом.
За западне посматраче важно је да разумеју како је ова веома далека историја крајње жива и реална у културном сећању данашње Кине. Уопште није заборављена; добрим делом обликује визију иницијатора OBOR (Један појас – један пут) председника Си Ђинпинга. Након много разговора са Кинезима најразличитијих позадина, јасно ми је да схватају колико заправо важан постаје потенцијал иницијативе OBOR за избављање света из ере никад деструктивнијих ратова у дуги период мира и растућих животних стандарда.
Данашњи Кинези такође су потпуно свесни чињенице да су Запад и његови савезници користили опијум да опљачкају и униште Кину у периоду кад су британске и америчке трговачке компаније покренуле опијумске ратове 1840. године, па све до Мао Цедунговог оснивања данашње Народне Републике Кине 1949.
У тексту Повезивање Евроазије или Са пута по Кини, извор New Eastern Outlook/ Нови стандард, 3. јул 2017

Никола Маловић
СВЕТИ САВА (1219) У БОКИ

Ако не рачунамо последњи попис у Монтенегру, на коме се појавило преко 600 националних Бокеља, махом (еx) Срба, Бокељ је географско-културна одредница, или би то требало да буде. Као папагало понављам да се све што се у културном смислу догодило у Црној Гори – прво догодило у Боки (прва школа, прва банка, први јавни превоз, прва марка, прва апотека, прва гимназија, прво издање „Горског вијенца“ након 1. издања у Бечу, и први јавни споменик аутору тог дјела, прво пјевачко друштво, прво бродарско друштво, прво паробродарско, прво ово, прво оно…), све се, сем онога што је настало у тада слободарском раму пуном чојства, јунаштва, сира, кајмака, пршута, гусала и Петровића Његоша – догодило у Боки Которској.
Бити Бокељ значи прије свега бити западњак на истоку, и обратно, што је фраза само за онога ко не зна да је Св. Сава лично, 1219. у Боки основао прву Зетску епископију.
У тексту Бити Бокељ, извор ИН4С портал, 1. јул 2017

Бобан Јанковић
РЕКОНСТРУКЦИЈА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

Делегација Мионице боравила је у руском граду Калуги, где је присуствовала реконструкцији важног догађаја из руске историје – Великог стајања на реци Угру. Та битка се одиграла 1480. године, а Мионица жели да од Калуге узме мустру за историјску реконструкцију Колубарске битке. Колубарска битка је донела прву победу у Првом светском рату над Аустроугарском, Немачком и Италијом. Видели смо овде како се једна обимна реконструкција може практично реализовати. Видели смо добре идеје. Делегација Мионице је после упознавања са умањеном реконструкције битке потписала са Ђержинским рејоном Калушке области споразум о сарадњи. Обухватнији од саме реконструкције јер се тиче и економије, образовања, пољопривреде и културе. Домаћинима смо објаснили и како је и у којим условима српска војска у Колубарској бици разбила корпусе 5. и 6. аустроугарске армије под командом фелдмаршала Оскара Поћорека.
У тексту Делегација Мионице у Калуги – да би „узела мустру“ за реконструкцију Колубарске битке, извор Факти, 1. јул 2017

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *