Почетна / ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Печат недеље

Печат недеље

Љуба као никада до сада!

Највећу и најрепрезентативнију у Србији икада приређену изложбу слика Љубе Поповића у суботу 8. априла, у Ваљеву, отворио Милорад Вучелић, главни уредник Печата

Изложба слика академика Љубе Поповића какву Србија до сада није видела отворена је прошле суботе у уметниковој задужбини – Модерној галерији у Ваљеву – у којој ће током наредна два месеца публика моћи да види импресиван број највреднијих дела (многа први пут пред очима јавности) једног од најзначајнијих стваралаца српског савременог сликарства.
Грандиозну и по много чему јединствену изложбу лане преминулог уметника отворио је Милорад Вучелић, главни уредник нашег листа и – како је и овом приликом на свечаности наглашено – један од Љубиних блиских пријатеља, који рад ваљевске Галерије прати од њених почетака.
„Волим и високо ценим Љубино сликарство. Обожавао сам да га слушам јер је био жива енциклопедија литературе, стрипа, филма и спорта. Био је ватрени партизановац, као и ја. Уз његове сликовите приче, које су трајале сатима, као да сам упознао толико много Ваљеваца о којима је стално говорио“, рекао је Вучелић, да би потом, у наставку свог обраћања, говорио не само о харизматичној личности великог уметника већ и о сјајној и успешној Љубиној дугогодишњој сарадњи с нашим листом.
Овом изузетном уметничком догађају, већ названом „културним и уметничким спектаклом“, уз друге бројне посетиоце, присуствовали су и многи уметници, високи званичници из Министарства културе, директори музеја и галерија у Србији, Љубини пријатељи славни спортисти Иван Ћурковић и Бранко Ковачевић, као и Љубина најстарија ћерка (вајарка) Андријана.
„Изложба Љуба − слике обухвата сликарство Љубе Поповића од шездесетих година прошлог века до прошле године, тј. последње године његовог живота. Сталну поставку у Модерној галерији Ваљево чине Љубина дела из ’југословенског’ периода, а ова изложба заокружује целокупан уметников опус. Изложено је 49 дела, из збирки преко 30 различитих колекционара и компанија и ово је уједно и највећа изложба Љубе Поповића у Србији, али и највећа изложба у његовој задужбини – Модерној галерији Ваљево. Већи део слика никада није јавно излаган и биран је по квалитету и значају представљања Љубиног сликарства у одређеном периоду. Посебан раритет је слика Време андроида из 1968. која је у власништву породице покојног Живојина Жике Павловића, и која до сада никада није излагана“, каже за Печат мр Војислав Јовановић, в. д. директора Модерне галерије Ваљево.

фото: Дрaгaн Aћимoвић,  Душaн Joвaнoвић

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *