Печат недеље

piramida-bogatstvaПирамида глобалног богатства

Чувена швајцарска банка „Креди Свис“ објавила је ове среде свој традиционални годишњи извештај о расподели светског богатства који показује поражавајуће ефекте неолибералистичког раслојавања а уз то, нехотице, пружа и објашњење незадовољства народа естаблишментом и процеса оличених у брегзиту, победи Доналда Трампа у Сједињеним Америчким Државама и расту популарности антисистемских странака широм развијеног Запада.
Укратко, најбогатији постају све богатији, средња класа се смањује, а сиромашни су још и сиромашнији него што су били а уз то их је и све више.
Конкретни подаци су застрашујући. Најбогатији слој, одрасли с личном имовином од преко милион долара – 0,7 одсто од укупног броја одраслих особа на свету – поседује скоро половину (45,6 одсто) укупне личне имовине у свету. Насупрот њима, преко три и по милијарде одраслих (скоро три четвртине укупне популације) поседује имовину вредну мање од 10.000 долара, односно, свега 2,4 одсто од укупне суме.
Забрињава и тренд, показујући куда заправо води владајући економски модел. Вредност укупне имовине најбогатијих, наиме, од 2010. до данас повећала се безмало двоструко (са 69,2 билиона долара на 116,6 билиона), удео укупног богатства више средње класе (вредност имовине између 100.000 и милион долара) смањен је за три одсто у односу на 2010, смањени су и број припадника и укупно богатство ниже средње класе (с имовином између 10 и 100 хиљада долара), док је повећан број најсиромашнијих (са 3,038 милијарди на 3,546 милијарди) уз истовремено смањење укупне вредности њихове имовине (са 8,2 билиона долара илити 4,2 одсто на 6,1 билион долара, односно споменутих 2,4 одсто укупног светског богатства).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *