Печат недеље

piramida-bogatstvaПирамида глобалног богатства

Чувена швајцарска банка „Креди Свис“ објавила је ове среде свој традиционални годишњи извештај о расподели светског богатства који показује поражавајуће ефекте неолибералистичког раслојавања а уз то, нехотице, пружа и објашњење незадовољства народа естаблишментом и процеса оличених у брегзиту, победи Доналда Трампа у Сједињеним Америчким Државама и расту популарности антисистемских странака широм развијеног Запада.
Укратко, најбогатији постају све богатији, средња класа се смањује, а сиромашни су још и сиромашнији него што су били а уз то их је и све више.
Конкретни подаци су застрашујући. Најбогатији слој, одрасли с личном имовином од преко милион долара – 0,7 одсто од укупног броја одраслих особа на свету – поседује скоро половину (45,6 одсто) укупне личне имовине у свету. Насупрот њима, преко три и по милијарде одраслих (скоро три четвртине укупне популације) поседује имовину вредну мање од 10.000 долара, односно, свега 2,4 одсто од укупне суме.
Забрињава и тренд, показујући куда заправо води владајући економски модел. Вредност укупне имовине најбогатијих, наиме, од 2010. до данас повећала се безмало двоструко (са 69,2 билиона долара на 116,6 билиона), удео укупног богатства више средње класе (вредност имовине између 100.000 и милион долара) смањен је за три одсто у односу на 2010, смањени су и број припадника и укупно богатство ниже средње класе (с имовином између 10 и 100 хиљада долара), док је повећан број најсиромашнијих (са 3,038 милијарди на 3,546 милијарди) уз истовремено смањење укупне вредности њихове имовине (са 8,2 билиона долара илити 4,2 одсто на 6,1 билион долара, односно споменутих 2,4 одсто укупног светског богатства).

[restrict]

Подршка Покрету социјалиста – од Русије преко Молдавије до Кине

a-vulinНа трећем по реду конгресу Покрета социјалиста под слоганом „Покрет“, одржаном у Центру „Сава“, представљени су резултати рада, планови и будући циљеви, а испред 4.000 делегата за председника партије је изабран Александар Вулин. Конгресу су присуствовали представници Европске левице, делегације Јединствене Русије, Праведне Русије, Италијанске левице и Сиризе.
Поздравна писма Покрету социјалиста упутила је Кубанска комунистичка партија и председник Праведне Русије Сергеј Миронов, као и новоизабрани председник Молдавије Игор Додон, који је поручио да се југоисточна Европа мора претворити у зону сарадње и развоја и постати мост између Истока и Запада, између Европске уније и Руске Федерације. Амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг прочитао је поздравно писмо Комунистичке партије Кине упућено овом покрету, у којем је наглашена жеља да се настави продубљивање односа између две партије и кинеско-српског свеобухватног стратешког партнерства.
У име Александра Вучића и Српске напредне странке, како стоји у саопштењу Покрета социјалиста, скупу се обратио потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и нагласио да је Покрет социјалиста партнер који је лојалан Србији и који стоји уз премијера Александра Вучића када се доносе најтеже одлуке.

Шведска Русији супротставља оружје из музеја

У недостатку адекватнијих средстава и у, по свему судећи, искреном страху од „руске агресије“ Шведска је одлучила да у активну службу врати ракетне системе из Хладног рата, који су били послати у војне музеје. Шведска војска је своју приобалну артиљерију распустила 2000. године, али сада схвата да копнени одбрамбени системи морају бити враћени у службу. Једини лансер који је ова земља икада произвела, Кустроботбатери 90, испаљује противбродске обалске ракете Саб РБС-15. „Да бисмо вратили у службу овај ракетни систем, морали смо да усвојимо креативан приступ“, рекао је адмирал Томас Енгевал за дневник Дагенс нихетер, додајући да је обављена „анализа да ли се поново може саставити нешто што би било у стању да лансира“ дотичне ракете. У ту сврху, из војних музеја су реактивирани камиони сканија. „Преостао нам је одређени број камиона. Преузели смо компоненте из постојећих ракетних бродова и чамаца који користе исти ракетни систем“, рекао је адмирал. Ракете РБС-15 уведене су у употребу 1985. године и имају домет од 70 километара, док бродска варијанта која се производи од 2004. има домет од око 250 километара.

Раскол прети Римокатоличкој цркви

Више кардинала католичке цркве сматра да је папа Франциско јеретик, док их он оптужује за уношење поделе у цркву. Разлике између кардинала Рејмонда Бурка, Валтера Брандмилера, Карла Кафаре и Јоахима Мајснера и папе прерасле су у отворени сукоб који је кулминирао писмом ова четири кардинала поглавару Римокатоличке цркве у којем га оптужују за изазивање „збуњености и смутње“ међу верницима. Они проблематичним сматрају ставове изнете у једном од поглавља папине енциклике и од њега захтевају да објасни одлуку о причешћивању грешника која, према њима, представља „разарање црквених доктринарних апсолута“. Кардинали сматрају да папа оваквим одлукама „напушта Христову истину“, што у цркви представља јерес, кривоверје. Да оваквих тврдњи у писму четворице кардинала има више него само у траговима указује чињеница да они папи постављају врло прецизна, готово инквизиторска питања која, уколико на њих не одговори, могу постављати основу за „формални акт корекције озбиљне грешке“ и за оптужбу за јерес. Папа је јавно коментаришући ове оптужбе лаконски рекао да му то „не одузима сан“.

Мајмун започео племенски рат

Четири дана жестоких сукоба између ривалских племенских милиција у либијском граду Сабахи, 16 мртвих и 50 рањених – резултат су инцидента који је изазвао мајмун скинувши фереџу са девојчице из племена Авлад Сулејман док се враћала из школе. У знак одмазде због овог гнусног чина, борци милиције Авлад Сулејман убили су три члана племена Гуедадфа, али и мајмуна провокатора. „Током другог и трећег дана дошло је до ескалације сукоба, укључујући и употребу тенкова, минобацача и другог тешког наоружања“, рекао је један локални становник агенцији „Ројтерс“, додајући да „још има спорадичних сукоба“. Према болничким изворима, међу погинулима и рањенима има и жена и деце. Сабха се налази у јужном делу Либије и, као и остатак ове некада једне од најбогатијих афричких земаља, од свргавања Моамера Гадафија поприште је крвавих сукоба ривалских фракција, као и шверца оружја, избеглица и других нелегалних активности. Племена Гуедадфа и Авлад Сулејман су две најмоћније фракције у овом региону.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *