Pečat nedelje

piramida-bogatstvaPiramida globalnog bogatstva

Čuvena švajcarska banka „Kredi Svis“ objavila je ove srede svoj tradicionalni godišnji izveštaj o raspodeli svetskog bogatstva koji pokazuje poražavajuće efekte neoliberalističkog raslojavanja a uz to, nehotice, pruža i objašnjenje nezadovoljstva naroda establišmentom i procesa oličenih u bregzitu, pobedi Donalda Trampa u Sjedinjenim Američkim Državama i rastu popularnosti antisistemskih stranaka širom razvijenog Zapada.
Ukratko, najbogatiji postaju sve bogatiji, srednja klasa se smanjuje, a siromašni su još i siromašniji nego što su bili a uz to ih je i sve više.
Konkretni podaci su zastrašujući. Najbogatiji sloj, odrasli s ličnom imovinom od preko milion dolara – 0,7 odsto od ukupnog broja odraslih osoba na svetu – poseduje skoro polovinu (45,6 odsto) ukupne lične imovine u svetu. Nasuprot njima, preko tri i po milijarde odraslih (skoro tri četvrtine ukupne populacije) poseduje imovinu vrednu manje od 10.000 dolara, odnosno, svega 2,4 odsto od ukupne sume.
Zabrinjava i trend, pokazujući kuda zapravo vodi vladajući ekonomski model. Vrednost ukupne imovine najbogatijih, naime, od 2010. do danas povećala se bezmalo dvostruko (sa 69,2 biliona dolara na 116,6 biliona), udeo ukupnog bogatstva više srednje klase (vrednost imovine između 100.000 i milion dolara) smanjen je za tri odsto u odnosu na 2010, smanjeni su i broj pripadnika i ukupno bogatstvo niže srednje klase (s imovinom između 10 i 100 hiljada dolara), dok je povećan broj najsiromašnijih (sa 3,038 milijardi na 3,546 milijardi) uz istovremeno smanjenje ukupne vrednosti njihove imovine (sa 8,2 biliona dolara iliti 4,2 odsto na 6,1 bilion dolara, odnosno spomenutih 2,4 odsto ukupnog svetskog bogatstva).

[restrict]

Podrška Pokretu socijalista – od Rusije preko Moldavije do Kine

a-vulinNa trećem po redu kongresu Pokreta socijalista pod sloganom „Pokret“, održanom u Centru „Sava“, predstavljeni su rezultati rada, planovi i budući ciljevi, a ispred 4.000 delegata za predsednika partije je izabran Aleksandar Vulin. Kongresu su prisustvovali predstavnici Evropske levice, delegacije Jedinstvene Rusije, Pravedne Rusije, Italijanske levice i Sirize.
Pozdravna pisma Pokretu socijalista uputila je Kubanska komunistička partija i predsednik Pravedne Rusije Sergej Mironov, kao i novoizabrani predsednik Moldavije Igor Dodon, koji je poručio da se jugoistočna Evropa mora pretvoriti u zonu saradnje i razvoja i postati most između Istoka i Zapada, između Evropske unije i Ruske Federacije. Ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang pročitao je pozdravno pismo Komunističke partije Kine upućeno ovom pokretu, u kojem je naglašena želja da se nastavi produbljivanje odnosa između dve partije i kinesko-srpskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.
U ime Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, kako stoji u saopštenju Pokreta socijalista, skupu se obratio potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i naglasio da je Pokret socijalista partner koji je lojalan Srbiji i koji stoji uz premijera Aleksandra Vučića kada se donose najteže odluke.

Švedska Rusiji suprotstavlja oružje iz muzeja

U nedostatku adekvatnijih sredstava i u, po svemu sudeći, iskrenom strahu od „ruske agresije“ Švedska je odlučila da u aktivnu službu vrati raketne sisteme iz Hladnog rata, koji su bili poslati u vojne muzeje. Švedska vojska je svoju priobalnu artiljeriju raspustila 2000. godine, ali sada shvata da kopneni odbrambeni sistemi moraju biti vraćeni u službu. Jedini lanser koji je ova zemlja ikada proizvela, Kustrobotbateri 90, ispaljuje protivbrodske obalske rakete Sab RBS-15. „Da bismo vratili u službu ovaj raketni sistem, morali smo da usvojimo kreativan pristup“, rekao je admiral Tomas Engeval za dnevnik Dagens niheter, dodajući da je obavljena „analiza da li se ponovo može sastaviti nešto što bi bilo u stanju da lansira“ dotične rakete. U tu svrhu, iz vojnih muzeja su reaktivirani kamioni skanija. „Preostao nam je određeni broj kamiona. Preuzeli smo komponente iz postojećih raketnih brodova i čamaca koji koriste isti raketni sistem“, rekao je admiral. Rakete RBS-15 uvedene su u upotrebu 1985. godine i imaju domet od 70 kilometara, dok brodska varijanta koja se proizvodi od 2004. ima domet od oko 250 kilometara.

Raskol preti Rimokatoličkoj crkvi

Više kardinala katoličke crkve smatra da je papa Francisko jeretik, dok ih on optužuje za unošenje podele u crkvu. Razlike između kardinala Rejmonda Burka, Valtera Brandmilera, Karla Kafare i Joahima Majsnera i pape prerasle su u otvoreni sukob koji je kulminirao pismom ova četiri kardinala poglavaru Rimokatoličke crkve u kojem ga optužuju za izazivanje „zbunjenosti i smutnje“ među vernicima. Oni problematičnim smatraju stavove iznete u jednom od poglavlja papine enciklike i od njega zahtevaju da objasni odluku o pričešćivanju grešnika koja, prema njima, predstavlja „razaranje crkvenih doktrinarnih apsoluta“. Kardinali smatraju da papa ovakvim odlukama „napušta Hristovu istinu“, što u crkvi predstavlja jeres, krivoverje. Da ovakvih tvrdnji u pismu četvorice kardinala ima više nego samo u tragovima ukazuje činjenica da oni papi postavljaju vrlo precizna, gotovo inkvizitorska pitanja koja, ukoliko na njih ne odgovori, mogu postavljati osnovu za „formalni akt korekcije ozbiljne greške“ i za optužbu za jeres. Papa je javno komentarišući ove optužbe lakonski rekao da mu to „ne oduzima san“.

Majmun započeo plemenski rat

Četiri dana žestokih sukoba između rivalskih plemenskih milicija u libijskom gradu Sabahi, 16 mrtvih i 50 ranjenih – rezultat su incidenta koji je izazvao majmun skinuvši feredžu sa devojčice iz plemena Avlad Sulejman dok se vraćala iz škole. U znak odmazde zbog ovog gnusnog čina, borci milicije Avlad Sulejman ubili su tri člana plemena Guedadfa, ali i majmuna provokatora. „Tokom drugog i trećeg dana došlo je do eskalacije sukoba, uključujući i upotrebu tenkova, minobacača i drugog teškog naoružanja“, rekao je jedan lokalni stanovnik agenciji „Rojters“, dodajući da „još ima sporadičnih sukoba“. Prema bolničkim izvorima, među poginulima i ranjenima ima i žena i dece. Sabha se nalazi u južnom delu Libije i, kao i ostatak ove nekada jedne od najbogatijih afričkih zemalja, od svrgavanja Moamera Gadafija poprište je krvavih sukoba rivalskih frakcija, kao i šverca oružja, izbeglica i drugih nelegalnih aktivnosti. Plemena Guedadfa i Avlad Sulejman su dve najmoćnije frakcije u ovom regionu.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *