Печат недеље

ОСУЂЕНИ МОРНАР СЕ ПОЗИВА НАХИЛАРИ КЛИНТОН

Хилари КлинтонАмерички морнар којем прети затворска казна због тога што је мобилним телефоном фотографисао унутрашњост нуклеарне подморнице позвао се на случај демократског председничког кандидата Хилари Клинтон и затражио да буде осуђен условно. Бродски подофицир прве класе Кристијан Сосије (29), којем федерални суд треба да изрекне казну пошто је признао кривицу за „незаконито чување података важних за националну одбрану“, оптужен је пошто је његов мобилни телефон с неколико фотографија унутрашњости подморнице где је служио пронађен на ђубрету марта 2012. године. Пошто је сазнао да је предмет истраге, Сосије је уништио лаптоп, фотоапарат и меморијску картицу, што је довело до додатних оптужби за ометање правде. Према федералним законима, требало би да буде осуђен на 63 до 78 месеци затвора, али његов адвокат тражи условну казну позивајући се на однос власти према Хилари Клинтон, која је на свом приватном серверу чувала тајне и осетљиве информације док је била државни секретар. „Сосије је имао шест фотографија које се сматрају ’тајним’, што је много мање од 110 имејлова, колико их је имала Клинтонова“, навео је адвокат у писму федералним судијама и додао да би било „неправедно и непоштено Сосијеа осудити на било какву казну већу од условне за злочин за који су се много моћнији од њега извукли“. Сосије је ухапшен исте године када је откривено да је бивши шеф ЦИА генерал Дејвид Петреус на недозвољен начин чувао тајна документа и предавао их свом биографу и љубавници Поли Бродвел. Петреус се нагодио с тужилаштвом и осуђен је условно на затвор и казну од 100.000 долара.

[restrictedarea]

КАСТРО ПРОСЛАВИО 90. РОЂЕНДАН

КастроБивши кубански лидер Фидел Кастро захвалио је Кубанцима на указаним почастима поводом 90. рођендана, а у ауторском тексту који је тим поводом објављен у државним медијима поново је критиковао старог непријатеља – САД. Кубанци су овог месеца одали низ почасти свом пензионисаном „историјском лидеру“, предводнику револуције 1959. и градитељу комунистичке државе у дворишту САД, који је при томе преживео, како тврди, стотине атентата. Хиљаде људи плесале су уз звуке латино музике у кубанској престоници, на огромној уличној журци у његову част, а музичка група му је у поноћ уживо извела рођенданску песму уз ватромет с друге стране залива. „Желим да изразим дубоку захвалност за изразе поштовања, честитке и поклоне које сам добио ових дана, што ми даје снагу да размењујем идеје“, написао је Кастро у ауторском тексту. Критиковао је америчког председника Барака Обаму због говора који је у мају одржао приликом посете Хирошими. „Тада је Обама изоставио да затражи опроштај за убијање стотина хиљада људи“, навео је. Кастро је упозорио и да се „човечанство данас суочава с највећом опасношћу у својој историји“ и да се „мир у свету мора очувати и да се не сме дозволити било којој светској сили да верује да има права да убије милионе људских бића“. На свечаности у Позоришту „Карл Маркс“ Фидел је седео поред свог брата Раула Кастра и председника Венецуеле Николаса Мадура.

ИЗБЕГЛИЦЕ ЗА ДИКТАТУРУ У НЕМАЧКОЈ

ИзбеглицеМноге избеглице би подржале појаву чврстог лидера у Немачкој који би, када је потребно, управљао силом, указује истраживање берлинске Високе школе за медије, комуникације и економију под називом „Избеглице 2016“. Док већина избеглица тврди да подржавају демократију и слободу говора, парадоксално, 64 посто њих верује да је за државу најбоље да има „лидера који зарад добробити свих Немачком управља чврстом руком“, као и да је за свако друштво животно важно да се „одржавају закон и ред, када је потребно и присилом“. Многе избеглице мисле да је „Немачкој сада потребна јединствена снажна партија која оличава потребе заједнице“. Иако је истраживање обухватило скоро хиљаду испитаника и није у потпуности репрезентативно, оно нуди увид у оно за шта се избеглице залажу и у шта верују, рекао је доктор Роналд Фрејтаг, руководилац ове „анкете“. Истополне односе не подржава 43 одсто избеглица и они не би желели да за суседе имају хомосексуалце. Скоро половина, 48 посто, сматра да је секс пре брака грех. Апсолутна већина, чак 87 процената, сматра да је „вера приватна ствар“, али свега 13 одсто би прихватило брак између хришћана и муслимана. У закључку се наводи да су „политички ставови избеглица слични онима странке Алтернатива за Немачку и покрета Пегида“, екстремно десним групама које избеглице сматрају највећом опасношћу за Немачку.

Хаковање Сороша

Сајт dcleaks.com објавио је преко 2.500 хакованих интерних докумената Фондације за отворено друштво самозваног филантропа, берзанског шпекуланта и (пара)политичког актера глобалних размера Џорџа Сороша.
Највећу пажњу овдашње јавности, природно, изазвао је списак његових донација бројним невладиним организацијама и независним медијима у Србији – очекивани списак на коме су Хелсиншки одбор за људска права у Србији Соње Бисерко, Фонд за отворено друштво који је основала Наташа Kандић, Центар за евроатлантске студије Јелене Милић, Центар за културну деконтаминацију Борке Павићевић… – али и организације и институције које на списку прималаца Сорошевих донација ваљда не би смеле да буду, као што су Друштво судија Србије, Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије и Повереник за заштиту равноправности Републике Србије.
Међу хакованим документима Сорошеве фондације, међутим, налазе се и кудикамо значајнији папири који доказују утицај овог америчког милијардера на медије и политичаре у Европској унији, али и његов утицај на мигрантску кризу коју Фондација за отворено друштво препоручује као „нову нормалу“ и види као „нову прилику“ за фондацију да утиче на глобалну мигрантску политику кроз „сарадњу са лидерима у овом пољу“ с којима ће „обликовати одлуке о питањима миграција и утицати на регионалне и глобалне процесе“.

Ротшилдово упозорење

Лорд Јакоб Ротшилд, милијардер и челник „Ротшилд инвестмент траста“, у свом полугодишњем финансијском извештају деоничарима изнео је озбиљно упозорење на пут на коме се налази свет глобалних финансија.
„Централне банке настављају с оним што је засигурно највећи експеримент у монетарној политици у историји света. Због тога се налазимо у необележеним водама и немогуће је предвидети нежељене последице веома ниских каматних стопа, с око 30 одсто глобалног државног дуга под негативним каматама, у комбинацији са квантитативним олакшавањем (убацивањем новца без покрића у финансијски сектор) масивних размера“, упозорава Ротшилд и наводи да, иако берзе широм света расту, „раст остаје анемичан, са слабом потражњом и дефлацијом у многим деловима развијеног света“.
А на то се, наводи лорд Ротшилд даље, надовезује и „геополитичка ситуација које се погоршала одлуком Уједињеног Краљевства да напусти Европску унију, председничким изборима у САД у новембру који ће вероватно бити неуобичајено стресни, док ситуација у Кини остаје непрозирна а успоравање економског раста ће сигурно изазвати проблеме. Конфликт на Блиском истоку наставља се, и није вероватно да ће бити решен током наредних година. Већ смо осетили последице ове ситуације у терористичким нападима у Француској, Немачкој и Сједињеним Америчким Државама“.
Можда је у питању случајност, можда и не, тек, Ротшилдов колега милијардер Џорџ Сорош је, практично истовремено с овим упозорењем, удвостручио своју опкладу на крах америчке берзе, а оваквим предвиђањима придружио се и још један чувени берзански шпекулант и, подразумева се, милијардер Карл Ајкан, наводећи да је индекс вредности америчке берзе прецењен можда и читавих 20 пута због негативних каматних стопа, да се дан пропасти неумитно ближи а да је он, својим улагањима, од тога обезбеђенији више него икад раније.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *