Печат недеље

Албанска намештаљка?

Albania Soccer Euro 2016Упркос поразу од Србије у Елбасану (0:2) у квалификацијама за Европско фудбалско првенство 2016. године, фудбалери Албаније успели су, победом над Јерменијом од 3:0 у гостима, да освоје друго место у нашој квалификационој групи и тиме се пласирају на првенство.
Или нису?
Албански медији, наиме, објавили су да су четворица јерменских репрезентативаца била потплаћена са по 500 хиљада евра како би Албанији допустили да оствари кључну победу у квалификацијама, после чега је уследила најава српских медија да ће Европска фудбалска организација (УЕФА) по аутоматизму повести истрагу o овом случају, који би могао да резултира и избацивањем Албаније са првенства. У том, иако мало вероватном сценарију, Србија би са четвртог доспела на треће место у нашој квалификационој групи, и тако стекла право да игра у баражу за одлазак на првенство.
Како пишу овдашњи медији, осим тврдњи из Албаније о намештању утакмице, разлози за сумњу у регуларност меча Јерменија–Албанија јесу и чудне реакције јерменских фудбалера, сумњив аутогол којим је Албанија повела већ у 9. минуту утакмице, као и „огроман пад“ кладионичарских квота на победу Албаније, наводно, у размаку од само неколико часова, што би такође – уколико је ова информација тачна – требало да указује на постојање дојаве о намештању ове утакмице. УЕФА, иначе, у складу са својом уобичајеном праксом, прати и овакве појаве у кладионицама.

МХ17 ОБОРЕН СА ЗЕМЉЕ

 (AP Photo/Pavel Golovkin)
(AP Photo/Pavel Golovkin)

Холандски Одбор за безбедност саопштио је да је малезијски авион на лету МХ17 изнад Украјине уништила ракета из система БУК, наоружана бојевом главом 3Н314М, испаљена са земље. Одбор је указао и да су украјинске ваздухопловне власти признале да је на истоку земље било наоружања способног да обори путнички авион. „У месецима пре несреће најмање 16 војних авиона и хеликоптера оборено је у источном делу Украјине. Украјинске власти биле су свесне тога. Оне су саопштиле да се повремено користе борбени системи способни да досегну до висине крстарења цивилних авиона. Ипак, упркос свему томе, Украјина није затворила свој ваздушни простор“, рекао је шеф Одбора Тјибе Јустра. Он је додао да су оваквим закључком одбачене спекулације да је авион са 298 путника и чланова посаде пао пошто га је погодио пројектил из борбеног авиона. Холандски истражитељи признали су да не могу да одреде ко је контролисао територију са које је испаљена ракета и да се ради о површини од око 320 квадратних километара на истоку Украјине. Ракета је експлодирала са леве горње стране кокпита и предњег дела авиона. Ово је довело до тренутног распадања авиона чији су остаци разнети на површини од 50 квадратних километара.
С друге стране, фирма Алмаз-Антеј, произвођач ових борбених система, извршила је две симулације експлозије у близини авиона попут оног на лету МХ17, и установила да се ради о старијој БУК ракети модела 9М38, која је испаљена са територије под контролом украјинских снага, чиме се оспоравају прелиминарни резултати холандске истраге.

Лукашенкова победа раздора

(Nikolai Petrov/Pool Photo via AP, File)
(Nikolai Petrov/Pool Photo via AP, File)

Председник Белорусије Александар Лукашенко у недељу је постигао двоструку победу. Тријумфовао је на председничким изборима, и успут поделио Европску унију и Сједињене Америчке Државе.
Свој пети узастопни председнички мандат Лукашенко је освојио више него убедљиво, добивши скоро 84 одсто гласова уз високу излазност од преко 86 одсто.
Само дан касније, у понедељак, министри спољних послова Европске уније договорили су се да привремено, на четири месеца, суспендују санкције Белорусији зато што су ослобођени политички затвореници – Лукашенко их је иначе ослободио још у августу – и зато што су одржани избори који су оцењени као „транспарентнији и мирнији“ него пређашњи.
Насупрот министрима ЕУ, међутим, реаговао је амерички Стејт департмент, изразивши своје „разочарање“ председничким изборима у Белорусији која, тврди Вашингтон, није испунила своју међународну обавезу о одржавању слободних и фер избора.
Да ли су ове разлике у оцени белоруских председничких избора само ствар недостатка комуникације између Брисела и Вашингтона, или пак сведоче о озбиљнијем разилажењу прекоатлантских савезника, постаће јасније током наредна четири месеца, за колико су ЕУ санкције Белорусији суспендоване.

РПЦ: Активистима ЛГБТ из Америке забранити улаз у Русију

Као одговор на предлог америчких конгресмена да се омогући забрана уласка у САД странцима који, по речима предлагача закона Дејвида Сисилинија, ометају представнике сексуалних мањина да остварују своја права, посланик Скупштине Санкт Петербурга Виталиј Милонов послао је министру иностраних послова РФ Сергеју Лаврову писмо у којем га је позвао да забрани улазак у Русију активистима ЛГБТ покрета из САД.
„Наша земља не само да има право већ је просто обавезна да спроводи независну спољну политику, која је алтернатива светском диктату моралног труљења који се шири са супротне обале Атлантика“ , написао је у свом писму Милонов.
Иницијативу посланика подржала је Руска православна црква.
Всеволод Чапљин, шеф одељења Синода РПЦ за сарадњу цркве и друштва, изјавио је да је о забрани уласка пропагандистима ЛГБТ у Русију требало говорити још раније.

До Русије речју и сликом

Дечји литерарни конкурс на тему „Србија и Русија: шта нас спаја и обједињује?“, расписан на почетку школске године на нивоу свих основних и средњих школа у Србији, улази у своју завршну фазу.
Духовне, историјске и савремене везе између наших двају народа, те доживљај православне словенске земље са којом су нас кроз векове везивале снажне копче, од принца и монаха Саве Немањића преко Романових до савремених дана, требало би из угла дечје перспективе да се нађу срочене на папиру. У питању су две номинације: литерарни рад и литерарни рад са илустрацијама. Учесници конкурса ће бити подељени у три старосне групе: 9–12 година, 13–15 година и 1 6–1 9 година.
Радови могу бити послати преко школе, поштом или лично на адресу: Београд, Српска Патријаршија, Улица Краља Петра 1 (са назнаком: Конкурс „Србија и Русија: Шта нас спаја и обједињује?“) закључно са 25. октобром 2015. године. Жири ће издвојити 18 добитника награда у свакој номинацији и у свакој старосној групи. Све победнике очекују вредне награде.
Такмичење организује руска компанија „РЖД Интернешенел“ заједно са Српским одељењем Међународног фонда јединство православних народа, међународном агенцијом „Youth Time“ и часописа „Светосавско звонце“.

Наставак сарадње НИС-а и Универзитета у Београду

_TRJ3765Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић потписали су Меморандум о наставку сарадње компаније и универзитета у области образовања, истраживања и размене знања.
Продужетак сарадње НИС-а и београдског универзитета допринеће даљем повезивању научног рада са пословним активностима НИС-а, кроз организовање студентске праксе у компанији, гостујућа предавања стручњака из НИС-а на универзитету, као и путем обука, тренинга, стручних саветовања и заједничког учешћа на пројектима из Фондова ЕУ.
Сарадња НИС-а и Универзитета у Београду траје од 2010, а поред тога компанија сарађује и са девет факултета овог универзитета. На иницијативу НИС-а, на Рударско-геолошком факултету у Београду је модификован и акредитован студијски програм Инжењерство нафте и гаса, као и модул Геологија нафте и гаса на мастер студијама, чиме су створени услови за образовање будућих инжењера за потребе привреде и НИС-а.

САД одбиле да приме Медведева

Вашингтон је одбио да прими руску делегацију предвођену премијером Дмитријем Медведовом која је требало са америчким званичницима да разговара о координирању акције у борби против тероризма у Сирији, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. „Предложили смо Американцима оно што је председник Владимир Путин јуче саопштио јавности, да се пошаље делегација војних стручњака у Москву како би се договорили о читавом низу заједничких корака, после чега бисмо били спремни да пошаљемо високу делегацију коју би предводио премијер Медведев у Вашингтон“, рекао је Лавров у руском парламенту. „Данас нам је речено да они (САД) неће бити у могућности да пошаљу делегацију у Москву, нити ће моћи да приме нашу делегацију у Вашингтону“, додао је он.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *