Pečat nedelje

Albanska nameštaljka?

Albania Soccer Euro 2016Uprkos porazu od Srbije u Elbasanu (0:2) u kvalifikacijama za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2016. godine, fudbaleri Albanije uspeli su, pobedom nad Jermenijom od 3:0 u gostima, da osvoje drugo mesto u našoj kvalifikacionoj grupi i time se plasiraju na prvenstvo.
Ili nisu?
Albanski mediji, naime, objavili su da su četvorica jermenskih reprezentativaca bila potplaćena sa po 500 hiljada evra kako bi Albaniji dopustili da ostvari ključnu pobedu u kvalifikacijama, posle čega je usledila najava srpskih medija da će Evropska fudbalska organizacija (UEFA) po automatizmu povesti istragu o ovom slučaju, koji bi mogao da rezultira i izbacivanjem Albanije sa prvenstva. U tom, iako malo verovatnom scenariju, Srbija bi sa četvrtog dospela na treće mesto u našoj kvalifikacionoj grupi, i tako stekla pravo da igra u baražu za odlazak na prvenstvo.
Kako pišu ovdašnji mediji, osim tvrdnji iz Albanije o nameštanju utakmice, razlozi za sumnju u regularnost meča Jermenija–Albanija jesu i čudne reakcije jermenskih fudbalera, sumnjiv autogol kojim je Albanija povela već u 9. minutu utakmice, kao i „ogroman pad“ kladioničarskih kvota na pobedu Albanije, navodno, u razmaku od samo nekoliko časova, što bi takođe – ukoliko je ova informacija tačna – trebalo da ukazuje na postojanje dojave o nameštanju ove utakmice. UEFA, inače, u skladu sa svojom uobičajenom praksom, prati i ovakve pojave u kladionicama.

MH17 OBOREN SA ZEMLJE

 (AP Photo/Pavel Golovkin)
(AP Photo/Pavel Golovkin)

Holandski Odbor za bezbednost saopštio je da je malezijski avion na letu MH17 iznad Ukrajine uništila raketa iz sistema BUK, naoružana bojevom glavom 3N314M, ispaljena sa zemlje. Odbor je ukazao i da su ukrajinske vazduhoplovne vlasti priznale da je na istoku zemlje bilo naoružanja sposobnog da obori putnički avion. „U mesecima pre nesreće najmanje 16 vojnih aviona i helikoptera oboreno je u istočnom delu Ukrajine. Ukrajinske vlasti bile su svesne toga. One su saopštile da se povremeno koriste borbeni sistemi sposobni da dosegnu do visine krstarenja civilnih aviona. Ipak, uprkos svemu tome, Ukrajina nije zatvorila svoj vazdušni prostor“, rekao je šef Odbora Tjibe Justra. On je dodao da su ovakvim zaključkom odbačene spekulacije da je avion sa 298 putnika i članova posade pao pošto ga je pogodio projektil iz borbenog aviona. Holandski istražitelji priznali su da ne mogu da odrede ko je kontrolisao teritoriju sa koje je ispaljena raketa i da se radi o površini od oko 320 kvadratnih kilometara na istoku Ukrajine. Raketa je eksplodirala sa leve gornje strane kokpita i prednjeg dela aviona. Ovo je dovelo do trenutnog raspadanja aviona čiji su ostaci razneti na površini od 50 kvadratnih kilometara.
S druge strane, firma Almaz-Antej, proizvođač ovih borbenih sistema, izvršila je dve simulacije eksplozije u blizini aviona poput onog na letu MH17, i ustanovila da se radi o starijoj BUK raketi modela 9M38, koja je ispaljena sa teritorije pod kontrolom ukrajinskih snaga, čime se osporavaju preliminarni rezultati holandske istrage.

Lukašenkova pobeda razdora

(Nikolai Petrov/Pool Photo via AP, File)
(Nikolai Petrov/Pool Photo via AP, File)

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u nedelju je postigao dvostruku pobedu. Trijumfovao je na predsedničkim izborima, i usput podelio Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.
Svoj peti uzastopni predsednički mandat Lukašenko je osvojio više nego ubedljivo, dobivši skoro 84 odsto glasova uz visoku izlaznost od preko 86 odsto.
Samo dan kasnije, u ponedeljak, ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se da privremeno, na četiri meseca, suspenduju sankcije Belorusiji zato što su oslobođeni politički zatvorenici – Lukašenko ih je inače oslobodio još u avgustu – i zato što su održani izbori koji su ocenjeni kao „transparentniji i mirniji“ nego pređašnji.
Nasuprot ministrima EU, međutim, reagovao je američki Stejt department, izrazivši svoje „razočaranje“ predsedničkim izborima u Belorusiji koja, tvrdi Vašington, nije ispunila svoju međunarodnu obavezu o održavanju slobodnih i fer izbora.
Da li su ove razlike u oceni beloruskih predsedničkih izbora samo stvar nedostatka komunikacije između Brisela i Vašingtona, ili pak svedoče o ozbiljnijem razilaženju prekoatlantskih saveznika, postaće jasnije tokom naredna četiri meseca, za koliko su EU sankcije Belorusiji suspendovane.

RPC: Aktivistima LGBT iz Amerike zabraniti ulaz u Rusiju

Kao odgovor na predlog američkih kongresmena da se omogući zabrana ulaska u SAD strancima koji, po rečima predlagača zakona Dejvida Sisilinija, ometaju predstavnike seksualnih manjina da ostvaruju svoja prava, poslanik Skupštine Sankt Peterburga Vitalij Milonov poslao je ministru inostranih poslova RF Sergeju Lavrovu pismo u kojem ga je pozvao da zabrani ulazak u Rusiju aktivistima LGBT pokreta iz SAD.
„Naša zemlja ne samo da ima pravo već je prosto obavezna da sprovodi nezavisnu spoljnu politiku, koja je alternativa svetskom diktatu moralnog truljenja koji se širi sa suprotne obale Atlantika“ , napisao je u svom pismu Milonov.
Inicijativu poslanika podržala je Ruska pravoslavna crkva.
Vsevolod Čapljin, šef odeljenja Sinoda RPC za saradnju crkve i društva, izjavio je da je o zabrani ulaska propagandistima LGBT u Rusiju trebalo govoriti još ranije.

Do Rusije rečju i slikom

Dečji literarni konkurs na temu „Srbija i Rusija: šta nas spaja i objedinjuje?“, raspisan na početku školske godine na nivou svih osnovnih i srednjih škola u Srbiji, ulazi u svoju završnu fazu.
Duhovne, istorijske i savremene veze između naših dvaju naroda, te doživljaj pravoslavne slovenske zemlje sa kojom su nas kroz vekove vezivale snažne kopče, od princa i monaha Save Nemanjića preko Romanovih do savremenih dana, trebalo bi iz ugla dečje perspektive da se nađu sročene na papiru. U pitanju su dve nominacije: literarni rad i literarni rad sa ilustracijama. Učesnici konkursa će biti podeljeni u tri starosne grupe: 9–12 godina, 13–15 godina i 1 6–1 9 godina.
Radovi mogu biti poslati preko škole, poštom ili lično na adresu: Beograd, Srpska Patrijaršija, Ulica Kralja Petra 1 (sa naznakom: Konkurs „Srbija i Rusija: Šta nas spaja i objedinjuje?“) zaključno sa 25. oktobrom 2015. godine. Žiri će izdvojiti 18 dobitnika nagrada u svakoj nominaciji i u svakoj starosnoj grupi. Sve pobednike očekuju vredne nagrade.
Takmičenje organizuje ruska kompanija „RŽD Internešenel“ zajedno sa Srpskim odeljenjem Međunarodnog fonda jedinstvo pravoslavnih naroda, međunarodnom agencijom „Youth Time“ i časopisa „Svetosavsko zvonce“.

Nastavak saradnje NIS-a i Univerziteta u Beogradu

_TRJ3765Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević potpisali su Memorandum o nastavku saradnje kompanije i univerziteta u oblasti obrazovanja, istraživanja i razmene znanja.
Produžetak saradnje NIS-a i beogradskog univerziteta doprineće daljem povezivanju naučnog rada sa poslovnim aktivnostima NIS-a, kroz organizovanje studentske prakse u kompaniji, gostujuća predavanja stručnjaka iz NIS-a na univerzitetu, kao i putem obuka, treninga, stručnih savetovanja i zajedničkog učešća na projektima iz Fondova EU.
Saradnja NIS-a i Univerziteta u Beogradu traje od 2010, a pored toga kompanija sarađuje i sa devet fakulteta ovog univerziteta. Na inicijativu NIS-a, na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu je modifikovan i akreditovan studijski program Inženjerstvo nafte i gasa, kao i modul Geologija nafte i gasa na master studijama, čime su stvoreni uslovi za obrazovanje budućih inženjera za potrebe privrede i NIS-a.

SAD odbile da prime Medvedeva

Vašington je odbio da primi rusku delegaciju predvođenu premijerom Dmitrijem Medvedovom koja je trebalo sa američkim zvaničnicima da razgovara o koordiniranju akcije u borbi protiv terorizma u Siriji, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. „Predložili smo Amerikancima ono što je predsednik Vladimir Putin juče saopštio javnosti, da se pošalje delegacija vojnih stručnjaka u Moskvu kako bi se dogovorili o čitavom nizu zajedničkih koraka, posle čega bismo bili spremni da pošaljemo visoku delegaciju koju bi predvodio premijer Medvedev u Vašington“, rekao je Lavrov u ruskom parlamentu. „Danas nam je rečeno da oni (SAD) neće biti u mogućnosti da pošalju delegaciju u Moskvu, niti će moći da prime našu delegaciju u Vašingtonu“, dodao je on.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *