Почетна / БРОЈ 380 / Зелене стране – Ко нас то загрева?

Зелене стране – Ко нас то загрева?

Пише Мара Кнежевић Керн
Засут мантрама о неопходности „борбе против климатских    промена“, просечан становник Србије не добија ни минимум информација о сопственој кривици и цени коју треба да плати за спас    Планете. Међу политички коректним гостима јутарњег ТВ програма залутала је гошћа која се усудила да каже: „Емисија CO2 није узроч ник климатских промена, нешто се догађа с Голфском струјом“…

Дуго врело лето, праћено епизодама орканских олуја, снегом на Хавајима и библијским поплавама у Тексасу, збуњује „Барбике“ задужене за временску прогнозу, које се довијају како знају не би ли нам – уз усиљене осмехе „лото-девојака“– најавиле још један паклени дан, као да из бубња ваде лоптицу што ће нам променити живот.

Засут мантрама о неопходности „борбе против климатских промена“, просечан становник Србије не добија ни минимум информација о сопственој кривици и цени коју треба да плати за спас Планете. Међу политички коректним гостима јутарњег ТВ програма залутала је гошћа која се усудила да каже: „Емисија CO2 није узрочник климатских промена, нешто се догађа с Голфском струјом.“ Од ње толико.

ЗАЛИВСКИ ХОЛОКАУСТ

Голфска струја настаје у Мексичком заливу, а њена улога грејача – преносника топлоте ка Европи      – представља драгоцен природни феномен. На захтев рибара Њу Ингланда, забринутих због промена температуре мора и јачине струја, научници су се позабавили овим феноменом, утврдивши да је крајем октобра 2011. заиста дошло до померања Голфске струје према северу, уз пораст температуре воде за два степена и појаву изузетно јаких струја дуж „континенталног плићака“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *