Na vidiku nova Partizanova „dupla kruna“

Piše Marko Marković

Dominacija fudbalera Partizana u Srbiji po svemu sudeći biće nastavljena i ove godine

Jedan od naših najtrofejnijih i najpopularnijih klubova imao je u daljoj i bližoj prošlosti daleko jače i kvalitetnije sastave.  Osvajao je trofeje na domaćoj sceni, a najzapaženiji uspeh u međunarodnim takmičenjima svakako je onaj iz 1966. godine, kada su „crno-beli“ stigli do finala Kupa šampiona. Izgubili su odlučujući meč protiv Reala u Briselu sa 2:1.
Partizan je žario i palio u bivšoj Jugoslaviji, kada je naša Liga bila jedna od najjačih i najcenjenijih u Evropi!
Ta lepa priča nastavlja se i sada, no jasno je, u drugačijim uslovima!
Nacionalno prvenstvo svelo se, praktično, na nadmetanje „VEČITIH RIVALA“ i njima je obezbeđena titula, pre nego što su okršaji za bodove i počeli.
Posle duže pauze, u tekućem Šampionatu Srbije približila se Vojvodina, no bez realnih izgleda da ozbiljnije ugrozi dva tima iz glavnog grada.
Posle pobede u derbiju sa 1:0 i ranijeg plasmana, u finale Kupa – izabranicima trenera STANOJEVIĆA „smeši“ se DUPLA KRUNA.
A ono, što je posebno zanimljivo, može da se dogodi da sa ovim SKROMNIM sastavom Partizan ostvari ono što nisu mogle prethodne sjajne generacije. Da po četvrti put uzastopno bude prvi u Nacionalnom šampionatu!
U redovima trenutno najbolje ekipe nema ekstraasova.
Uglavnom, to su prosečni igrači. Jedini reprezentativac je RADOSAV PETROVIĆ. A nekada događalo se da selektor iz redova Partizana pozove i po sedam-osam fudbalera!!
Ako se analizira sastav, onda se dolazi do zaključka da su glavni oslonci u stvari POVRATNICI. Bivši prvotimci koji su nastupali u inostranstvu, pa sada, pri kraju karijere, evo prilike da još malo ostanu na terenu.
Koliko oni stvarno mogu da pruže svima je jasno, pa svakako, čudi i takva politika Uprave da se uglavnom oslanja na ISLUŽENE SNAGE!?
Koliko je naš tim slabašan u takvom izdanju, za ozbiljnije poduhvate na internacionalnoj sceni, neka posluži i podatak da je u Ligi šampiona predstavnik Srbije izgubio svih šest utakmica, a da je ne računajući gol iz penala protiv Arsenala – mreža rivala za 540 minuta pogođena samo jednom!
Golman STOJKOVIĆ, pa bek STEVANOVIĆ (trenutno je u drugom planu), onda ILIJEV, KRSTAJIĆ, SMILJANIĆ, BABOVIĆ, ILIĆ jesu zvučna imena, bar za naše prilike, ali su ili „UMORNI“ ili ne toliko moćni da bi preokrenuli igru Partizana.
No i sa takvom postavom, kakva je takva je, Partizan je na pravom putu da trijumfuje u prvenstvu i Kupu Srbije.
Gledajući sadašnji sastav, a uspomene i sećanja neka nas vrate u prošlost – toliko je bilo supermajstora u redovima „crno-belih“ da je moglo da se sastavi bar deset idealnih ekipa!
U jednoj anketi, a učestvovali su čitaoci „PARTIZANOVOG VESNIKA“, klupskog glasila – sastavljen je najbolji tim svih vremena.
Izgleda ovako:
ŠOŠKIĆ (Ćurković) – BELIN, JUSUFI – ČAJKOVSKI, ZEBEC, VASOVIĆ – MILUTINOVIĆ, MIJATOVIĆ, BOBEK, GALIĆ, VUKOTIĆ.
I kad se prisećamo najboljih za njihova imena vezani su mnogi, individualni podvizi.
ŠOŠKIĆ je branio u reprezentaciji sveta kada je obeležavano 100 godina fudbala, na Britanskim ostrvima.
BOBEK je najefikasniji igrač nacionalne selekcije sa 38 postignutih golova.
VUKOTIĆ je rekorder po broju nastupa u prvom timu – 752 puta (309 pogodaka).
SAVO MILOŠEVIĆ je jedini više od 100 puta oblačio dres sa nacionalnim grbom – 102 puta.
Mladi i daroviti stručnjak STANOJEVIĆ i sam zna da sa ovakvim Partizanom nema svetlije budućnosti!
Kako i sam ističe, prilikom potpisivanja ugovora tražio je da se angažuju igrači po njegovom ukusu: mladi, daroviti, ambiciozni, eksplozivni, hrabri!
Naredni prelazni rok pokazaće koliko je od toga ostvareno?
Jer, osnovni cilj kluba je da se pored domaćih trofeja zabeleži zapaženiji domet u Ligi šampiona.
Bez afirmacije na internacionalnoj sceni nema pravih radosti.
Ni zapaženijeg ugleda…

6 коментара

  1. Prava je radost kad se uzmu oba pehara u domacem prvenstvu.

  2. Српско тројство, у виду шарене лаже, кренуло је 2008. године. Прво је Србију задесила “социјално-одговорна” Влада са невиђеном коалицијом Тадића, Дачића, Палме, Динкића… Друго, као последица на чело ФСС долази проверени демократски кадар Караџић са места председника FK Partizan (написао сам латиницом јер се тај клуб тако и потписује) и упоредо са њим у Црвену звезду (Марко Марковићу, најтрофејнији, најпопуларнији и најбољи клуб у Срба!) демократе “доводе” Топлице, Дан Тане и др… И, треће, као последица “европеизације”, “мапе пута” и стратешких државних пројеката (Коридор 10, Фијат, Partizan…) “дешава се” МАКАБИЗАЦИЈА у српском спорту (или, како медији (наравно слободни и независни) представљају “доминација”), па тако и дупле круне… П.С. Поређење са 1966. годином је, благо речено, неумесно. Тада, истинске фудбалске величине, а данас… боље прећутати. И, још нешто, постоји једна година, највећа година на овим просторима, 1991!

  3. Заборавих, г-дине Марковићу, да питам: Зашто нисте, после “годспоственог” понашања “Сер Алекса” за време и после дербија, написали други део о џентлменству Александра Станојевића који сте започели пре неколико бројева? Или сте већ били спремили други део ( пре дешавања на дербију ) са темом да је “Сер Алекс” џентлменство наследио од “Црног бика”?

  4. Zaista od ’91. Zvjezda nije imala pravog centarfora, prodornog napadača. Pa i ’91. u slavnom šampionskom Zvijezdinom timu nije bilo kvalitetnog napadača. Darko Pančev je bio klasični tanjirdžija, a pored Binića, Savićevića, Prosinečkog, Mihajlovića i drugih velikana iz Zvijezdine zlatne generacije, i malo dijete bi bilo odličan napadač tanjirdžija.
    Zvijezda već više od 20 godina nema pravog napadača, jedino je možda Goran Drulić bio neko ko je imao kvalitete prodornog napadača, ali i on se izgubio nečujno, vjerovatno zbog povrede.
    Nakon te šampionske zlatne Zvijezdine generacije, vanserijski talenat je bio jedino Dejan Rambo Petković.
    A što se tiče napadača, mi Srbi na tom polju imamo problema, a to je vjerovatno zasluga nekvalitetnih trenera u svim srpskim klubovima, koji rade sa napadačima.

  5. Partizan ce zasluzeno uzeti duplu krunu ove godine .Smatram da je i uspeh uci u LS ali za neki veci uspeh treba pored srece i tim sa sposobnijim igracima a koji uz to ,gle cuda i kostaju.Shodno teskoj situaciji u Srbiji ponovni ulazak u LS bi bio ravan cudu.Puno srece PFC iStanojevicu .

  6. campi budjenje srbije

    Skoro sam procitao jedan dobar aforizam ali se ne secam autora.
    Partizan je ponovo osvojio prvenstvo u fudbalu, kosarci, vaterpolu. Nije mi jasno zasto se ne oglasava antimonopolska komisija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *