ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Отказ због честитке Путину

Српски фудбалски стручњак изгубио посао у естонском клубу зато што је честитао рођендан председнику Русије

Спорт је, нажалост, одавно упао у раље политике, а стигло се дотле да се од спортиста често захтева да подржавају власт и да личне симпатије према политичким личностима усклађују са жељама својих послодаваца. Пример те наопаке и опаке праксе је оно што се, ових дана, догодило српском фудбалском стручњаку Владимиру Јовановићу, тренеру естонског футсал клуба Вимси, који је без посла остао само зато што је упутио рођенданску честитку председнику Руске Федерације Владимиру Путину. „Случај“ је добио значајан публицитет у Естонији и Србији с тим што су га ове две средине различито тумачиле: прва, углавном, као лош политички потез, а друга као грубо кршење нечијег демократског права и задирање у приватност.
Текст кратке честитке, који је Јовановић ставио на Фејсбук, „Живи дуго имењаче, Срби и Руси браћа заувек“, био је, по оцени клупских челника естонског клуба, довољан разлог да му се уручи отказ. Одлуку о томе да мора да иде саопштио му је председник Андреј Головин, објаснивши да је његов гест означен као „непримерен“. Јовановићу је било јасно да такво објашњење проистиче из чињенице да је Естонија, бивша совјетска република, у лошим односима с Русијом и да је њен званичан став да је управо Путин најодговорнији за рат у Украјини, па је одлуку примио мирно. И са сазнањем да свако ко показује било какве симпатије за Русију или Путина у, званично демократској, Естонији није добродошао.
Јовановић је у клуб који га је сада отпустио стигао крајем прошле године, а његови послодавци, током свих протеклих месеци, нису имали никаквих примедби на његов рад. Напротив – били су веома задовољни, јер су добили стручњака који се, одличним резултатима, доказао у више земаља. „Уважавам сваког, али ми нико на планети не може одређивати како ћу мислити. Јер то је демократија, право на слободу говора“, рекао је Јовановић пред естонским новинарима, одбијајући сваку помисао да продужи рад у средини која је у толикој мери под утицајем политике. Није желео да, због онога што му се догодило, криви било кога – схватио је да таква пракса у Естонији има чврст корен и да његов евентуални протест не би ништа променио.
„Моментално сам се спаковао и дошао у Београд. Захвалан сам клубу на свему, играчима, а посебно председнику клуба. Он је био најбољи председник клуба ког сам имао за 25 година. Политика је просто била изнад спорта, што је тужно и жалосно… Нико мени не може да забрани јавно мишљење, ако не вређам или позивам на насиље. Мене није брига да ли неко честита рођендан Бајдену или Зеленском“, изјавио је Јовановић по повратку кући за РТ Балкан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *