PEČAT NEDELJE

Otkaz zbog čestitke Putinu

Srpski fudbalski stručnjak izgubio posao u estonskom klubu zato što je čestitao rođendan predsedniku Rusije

Sport je, nažalost, odavno upao u ralje politike, a stiglo se dotle da se od sportista često zahteva da podržavaju vlast i da lične simpatije prema političkim ličnostima usklađuju sa željama svojih poslodavaca. Primer te naopake i opake prakse je ono što se, ovih dana, dogodilo srpskom fudbalskom stručnjaku Vladimiru Jovanoviću, treneru estonskog futsal kluba Vimsi, koji je bez posla ostao samo zato što je uputio rođendansku čestitku predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. „Slučaj“ je dobio značajan publicitet u Estoniji i Srbiji s tim što su ga ove dve sredine različito tumačile: prva, uglavnom, kao loš politički potez, a druga kao grubo kršenje nečijeg demokratskog prava i zadiranje u privatnost.
Tekst kratke čestitke, koji je Jovanović stavio na Fejsbuk, „Živi dugo imenjače, Srbi i Rusi braća zauvek“, bio je, po oceni klupskih čelnika estonskog kluba, dovoljan razlog da mu se uruči otkaz. Odluku o tome da mora da ide saopštio mu je predsednik Andrej Golovin, objasnivši da je njegov gest označen kao „neprimeren“. Jovanoviću je bilo jasno da takvo objašnjenje proističe iz činjenice da je Estonija, bivša sovjetska republika, u lošim odnosima s Rusijom i da je njen zvaničan stav da je upravo Putin najodgovorniji za rat u Ukrajini, pa je odluku primio mirno. I sa saznanjem da svako ko pokazuje bilo kakve simpatije za Rusiju ili Putina u, zvanično demokratskoj, Estoniji nije dobrodošao.
Jovanović je u klub koji ga je sada otpustio stigao krajem prošle godine, a njegovi poslodavci, tokom svih proteklih meseci, nisu imali nikakvih primedbi na njegov rad. Naprotiv – bili su veoma zadovoljni, jer su dobili stručnjaka koji se, odličnim rezultatima, dokazao u više zemalja. „Uvažavam svakog, ali mi niko na planeti ne može određivati kako ću misliti. Jer to je demokratija, pravo na slobodu govora“, rekao je Jovanović pred estonskim novinarima, odbijajući svaku pomisao da produži rad u sredini koja je u tolikoj meri pod uticajem politike. Nije želeo da, zbog onoga što mu se dogodilo, krivi bilo koga – shvatio je da takva praksa u Estoniji ima čvrst koren i da njegov eventualni protest ne bi ništa promenio.
„Momentalno sam se spakovao i došao u Beograd. Zahvalan sam klubu na svemu, igračima, a posebno predsedniku kluba. On je bio najbolji predsednik kluba kog sam imao za 25 godina. Politika je prosto bila iznad sporta, što je tužno i žalosno… Niko meni ne može da zabrani javno mišljenje, ako ne vređam ili pozivam na nasilje. Mene nije briga da li neko čestita rođendan Bajdenu ili Zelenskom“, izjavio je Jovanović po povratku kući za RT Balkan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *