ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Инаугурација председника Русије

ВЛАДИМИР ПУТИН СТУПИО НА ДУЖНОСТ ПРЕДСЕДНИКА

По пети пут изабрани шеф државе положио је заклетву на шестогодишњи мандат, обећавши рад на јачању Русије и стварању мултиполарног света

Председник Руске Федерације Владимир Путин поручио је да ће Русија наставити да са партнерима ради на стварању мултиполарног светског поретка, као и да је разговор о безбедносним питањима за западним земљама могућ уз поштовање равноправних услова.

РУСИЈА ЈЕ ПОУЗДАН ПАРТНЕР Говорећи на церемонији свечане инаугурације у Кремљу, нагласио је да је Русија била и биће отворена за јачање добрих односа са свим земљама које у њој виде поузданог и поштеног партнера. Казао је да Русија не одбија дијалог са земљама Запада, а да је избор на њима. При томе је појаснио да је на том блоку држава да одлуче „да ли да и даље планирају покушаје да обуздају развој Русије и наставе притисак на нашу земљу, који не престаје годинама, или да траже пут ка сарадњи и миру“.
„Понављам, разговор, укључујући и о питањима безбедности и стратешке стабилности, могућ је, али не с позиције силе него разговор без икакве бахатости, уображености, личне искључивости, само под једнаким условима, уз поштовање узајамних интереса“, поручио је Путин, који је на председничким изборима, одржаним од 15. до 17. марта, освојио 87,2 одсто гласова.

ВЕРА У ПОБЕДУ Путин је указао на то да је народ Русије јединствен и велики и да ће Руси заједно превазићи све препреке, остварити своје планове и победити. „Данас смо, у суштини, одговорни нашој хиљадугодишњој историји, нашим прецима који су освајали наизглед недоступне врхове, јер им је домовина увек била на првом месту. Знали су да велике циљеве могу остварити само заједно с државом и народом. И изградили су светску силу – нашу отаџбину“, рекао је Путин.
Нови/стари председник је, такође, поручио да треба образовати млађе генерације које ће јачати моћ Русије и чувати традицију свих народа који у њој живе. Нагласивши да ће интереси и безбедност руског народа за њега бити изнад свега, изразио је уверење да ће Руси достојанствено проћи кроз „овај тежак, критични период и постати још јачи“.
„Ви сте, грађани Русије, потврдили исправност курса земље, сада када смо суочени са озбиљним искушењима, у томе видим дубоко разумевање наших заједничких историјских циљева. Консолидована воља милиона људи је огромна снага, доказ нашег чврстог веровања да ћемо сами одредити судбину Русије“, нагласио је Путин, и служење Русији назвао огромном чашћу, одговорношћу и светом дужношћу шефа државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *