PROPALI RAZGOVORI U BRISELU: Kurti sve odbio!

UPRAVO su završeni razgovori delegacija Beograda i Prištine u Briselu, i prema našim informacijama nije postignut nikakav dogovor pošto je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti sve odbio.

Predsednik Vučić rekao je da su razgovori neuspešno završeni u smislu pronalaženja puta ka noramlizaciji odnosa i rekao da svako ima svoje predloge, a da je Srbija na kraju prihvatila kompromisni predlog EU, dok Kurti to nije želeo pa je time sastanak okončan.

– Što se tiče samog toka bilo je ne mnogo prijatnih, već dosta neprijatnih stvari. Logično, svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO. Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli kakav kao i EU kako stvari moraju da se odvijaju. I mi smo takav predlog uprkos tome što nije lak za nas prihvatili, a Kurti j eodbio i tako je završeno sve. Mislim da ćete uskoro dobiti potvrdu od evropskih zvaničnika. Izneli smo da od našeg poslednjeg susreta, od 3. juna imamo 22 eskalatorna poteza i danas smo ih imali kada su u Zvečanu provocirali i zastrašivali ljude, a kada sam to izneo onda su se povukli – rekao je predsednik.

Vučić ističe da su incidenti na KiM svakodnevni u prethodna dva meseca i da su incidenti porasli za skoro 50% više nego kada je iko bio na vlasti na KiM. 

O povlačenju specijalnih jedinica

O povlačenju specijalnih jedinica tzv. Kosova predsednik kaže da je izneo i taj problem, kao i sve što se dešavalo od 25. juna.

– Srbija je pokazala želju da pristupa konstruktivnim rešenjima. Zabrinut sam za poziciju srpskih naroda na KiM posle onog što sam danas čuo. Očekujem reakciju Evrope nakon ovoga – kaže predsednik.

Vučić kaže da su u Leposaviću i Mitrovicu po Kurtijevom nalogu pridruži Albanskoj asocijaciji opština.

– Naravno da je to cirkuska predstava. Te opštine će kao i druge dve kao i ostalih 6 biti deo ZSO. Čudi me da vi albanski novinari koji dobro znate kako ste mislili pre 25,30 godina kada ste smatrali da su vam prava ugrožena. I sada se radujete tome. Možete vi na papir da stavite šta hoćete i na tarabi svašta piše. Nema ništa od toga. Leposavić i Zubin potok su srpski.

Podsetio je da su srpska deca ranjena na Badnji dan i da su uvek Srbi ti koji su ugroženi.

– Ja nisam Kurti koji govori da treba da se upotrebi bič protiv Srbije. Nikada to neću reći. Ne napadam onog ko ne može da se brani. Što bih to radio, to pitajte EU – kaže Vučić.

O izborima na severu KiM

Vučić je izjavio da je najbolje rešenje da se ide na ostavke.

– Namerno je to napravljeno da bi se izbegao suštinski proces izbora. Jer treba 118 dana za raspisivanje izbora. Pritom Kurti kaže da mu ne pada na pamet i da će pre da se odrekne ne znam čega nego svoje dvojice gradonačelnika. To je pristup koji ne razumem, ali sam spreman da razgovaram sa Srbima, ali to nije bilo na dnevnom redu. Diskutivali smo o ovome – kaže predsednik.

– Evropski predlog je da prvo ide ZSO. Suština je da oni ne žele to. Kada pitate Kurtija da li hoće da formira ZSO, nikada nemate pozitivan odgovor. Ili kaže hoću ako ne važi 21 od 22 tački, ili ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala Federika Mogerini ili ako je to u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali Šole i Eskobar, zamislite nama izvor prava postoje nešto što nije intervju već su pisali u nekim novinama. Ali mi imamo potpisana dokumenta 2013. i 2015. i to mora da bude ZSO. Ovde nije šta vi volite ili, već šta ste prihvatili. Ovo nas samo vodi u veće probleme – kaže on.

Predsednik kaže da će EU izaći sa još jasnijim stavom, jer je mir ispred svega.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *