Вучић из Њујорка: Ствари се мењају из сата у сат – ја сам борац и борићу се до краја

Председник Србије Александар Вучић обратио се директно из Њујорка где је говорио о дипломатској борби на Ист Риверу. Он ће 23. маја присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати предлог резолуције о Сребреници.

учић је на почетку обраћања рекао да следи састанак са руским представником, а потом и представницима Алжира и Египта.

– Овде радимо свој посао колико можемо упркос свим потешкоћама. Добили смо податке, биће разочаравајућих вести по питању неких држава од којих нисмо очекивали да нам забију нож у леђа. Ћутали су све време, али су се приклонили онима који су јаки. Биће и оних који ће издржави притиске и показати да су спремни да се боре за истину. Једино што сам обећао људима је да да ћем ода се боримо и то неће бити без резултата.

– Многи који ће да гласају за, правдаће се да то раде за наше добро, па ће да понове празну причу како ти није колективна кривица народа, а онда очекујте од петка и суботе умиривање ситуације “Срби су нам највећи пријатељи, да наставимо као да није ништа било”. Има десетак земаља које ће тако да поступају, који су послушници неких већих. Немци ће отворити седницу Скупштине, парадокс, како се то догоди после Првог и Другог светског рата, да нам Немачка суди својим увдоним обраћањем. Ја ћу бити тај који ће да одговори.

– Као на траци примам људе, борим се, биће још разочарања за нас, али шта да радите, то је живот. Кад вам се жале земље које су 50 пута веће од нас, да су под притиском. Прљаву игру су одиграли црногорски амандмани. То није Црна Гора, нико да не криви Црну Гору, они су само нечији потрчко. Ми знамо и чији, о томе ћу говорити у петак. Прецизно ћемо вам рећи. Мислили су да смо глупи. мислили су да свако нормалан би прихватио да има изговор пред својим грађанима и да каже: “Супер, сад имамо амандмане да Срби нису колективни кривци, да Србија није колективни кривац. И реците да прихватате то. Изађите пред људе. Вин вин ситуација…” Можда би они убедили све друге, али мене нису убедили. Да вам објасним зашто. Зато што су мислили да ћу да радим оно што они раде. Не мислим о Црној Гори, мислим о многим земљама. Да ћу да прихватим оно што ми је лакше и што ће да ме очува на власти и оно што ми нико неће замерити нигде. Ја сам донео одлуку, када сам постао председник, да ми је много важније шта ћу да урадим за свој народ, него шта ћу да радим за себе. Баш ме брига какве притиске ћу да трпим. Знам да је то превара, све што су урадили је превара, све им трикове знам. Знам како су планирани ти трикови и ко је све са ким разговарао, о чему ћу говорити дан после. Не преостаје нам ништа друго, већ да имамо веру у себе и Бога, борићемо се до краја, без обзира на разочарања у лажне пријатеље за које смо увек себе уверавали да су нам пријатељи па нас помало изненаде око Косова… Више нас макар не изненађују. Хвала људима у Србији што су се ујединили као никада до сада и то је за мене од великог значаја. Никада ми, овде у центру белог света није било теже и компликованије, али никада се нисам осећао поносније.

Каже да се само осмехне и окрене када чује објашњење неких земаља због чега морају да гласају за.

– Једна мала Србија могла је да се супротстави по питању тако тешке теме најмоћнијим силама света. Зар мислите да ћу ја Немцима да одћутим и да им се улизујем? Јел верујете да је то могуће? Јел знате некога ко је у ранијем периоду то урадио пред целим светом? Одговорићу им снажно и онолико храбро, колико храбрости има. Све што имам храбрости, знања и снге одговорићу им. И одговорићу им истинито. Одговорићу им, борићемо се. Наш народ није геноцидан народ.

Вучић је и упутио четири кључна питања, на које Запад нема одговор.

– Поставља се питање, због чега се доноси резолуција. Број два, која је намера и ко је доноси. Под три, а зашто у овом тренутку? Под четири, хоће ли то да уједини било кога, људе у БиХ, у региону. Ништа није више поделил орегион од овакве одлуке. Никад гору одлуку нико јије могао да донесе, као Немци и Сарајево. Шта сте постигли тиме? Шта је резултат? Шта ћете да радите сутра, отворили сте Пандорину кутију. Кад дођу резолуције о Јасеновцу, против Немаца? Хоћете тад имати исте принципе, или да то није у складу са међунардним правом. Узвратићу на сваки ударац и да им покажем да ће Србија да се брани. Србија овде брани свој образ и слободу. Ми Срби се боримо за слободу.

На питање шта очекује од Кине, јасно каже да ће Кина бити против.

– Ми подржавамо принцип једне Кине, како год они буду хтели да реше питање Тајвана као део своје територије, то је питање за њих, а ми имамо поверење Кине. Кина ће увек имати апсолутну подршку Србије по питању Тајвана. 

Председник је на питање новинара коментарисао и то што је пре одласка у Њујорк био у Храму Светог Саве.

– Мени није сметало када сам у Скупштини гледао људе, неки су се крстили, неки су се клањали, никада ми није сметало ако неко верује у Бога. Ја нисам неко ко је превелики верник и ко сваког јутра иде у цркву и на литургију, али поштујем цркву и да верујем у Бога. И отишао сам да се помолим и да ми патријарх да снаге да се супротставимо. Да бранимо своју земљу, Ако им је то засметало, жао ми је. А то што ми прете, није проблем. Они се Богу моле да ја погинем ,а ја се молим за нашу Србију. Различите су светиње којима се молимо. Они се моле за моју смрт, а ја за живот Србије.

– Нису они резолуцију покренули јер су паметни, већ што су хтели да покажу да ће политички да казне свакога ко је независан и друга ствар је како да покрију себе око Газе, да би показали да нису антимуслимански оријентисани,  а да по питању тога ништа не ураде. То је везано и за ондос према Русији.

– Не могу да прогнозирам, то се мења из сата у сат. Неће им бити лако, уверени су да ће имати велику подршку. Ја сам борац и борићу се до краја. И даље верујем да ће бити изненађени резултатом гласања, а негде сам већ ја укалкулисао све који се нису јављали да ће као да нас разочарају. Разочараће наш народ, али мене не могу да разочарају.

Један коментар

 1. Јелена

  У фази кад је светско лудило попримило апокалиптичке размере:

  – кад у тако високој инстанци Срби треба да буду, практично, проглашени за геноцидан народ, једини на планети:

  – кад као грохотан подсмех историји, доказима па и пресудама. видимо ко подноси тај предлог у име истинских геноцидаша, прошлих и актуелних;

  – кад ће да се пренебрегне чињеница да Лагумџија и компанија подносе УН предлог као приватну иницијативу;

  – Кад ће се направити преседан у вези са гласањем: непотребан консензус;

  – кад изгласавање резолуције повлачи одређене опаке и несагледиве импликације –

  г. Вучић, дефетиста и аминаш свих “пријатељских” условљавања на путу у ЕУ без
  алтернативе, одлучио да буде храбар! Очитаће им он, и тражиће да се покрене питање
  геноцида у Јасеновцу… и борићемо се…

  Мало касно, г. Вучићу, председниче многострадалне земље Србије!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *