РАИСИ ПОГИНУО, СУМЊЕ СЕ МНОЖЕ: Несрећа је отворила и многа питања, која за сада остају без одговора

СЦЕНАРИО којег се прибојавала планета током неизвесне потраге за срушеним хеликоптером у коме су били председник Ирана Ебрахим Раиси (63), шеф дипломатије Хосеин Амир Абдолахијан и још неколико државних званичника те земље остварио се јуче ујутру када је стигла вест да је пронађена летелица без преживелих. Свих девет путника из хеликоптера погинули су када се под још неразјашњеним околностима летелица у недељу по подне срушила на северозападу Ирана, у региону Верзеган, потврдио је први потпредседник Ирана Мохамед Мохбер. Ирански врховни вођа Ајатолах Али Хамнеи прогласио је петодневну жалост.

Настрадали су и гувернер провинције Источни Азербејџан генерал Малек Рахмати, имам из града Табриза ајатолах Мохамед Али Ал-Хашем, командант јединице за заштиту председника Сардар Сејед Мехди Мусави и сви чланови посаде. Државни званичници враћали су се са пословног пута у град Тариз на северу Ирана, из Азербејџана где су свечано отворили брану Киз Каласи на граници Ирана и Азербејџана.

Несрећа је отворила и многа питања, која за сада остају без одговора. Експерти примећују неуобичајену праксу да се два најактивнија руководства државе нашла у истој летелици. Поставља се питање и како је дошло до тога да се хеликоптер са Раисијем и Абдолахијаном срушио, а претходна два са министрима и званичницима безбедно слетела, иако су прешли су исти пут, под истим, тешким временским приликама. Док се, незванично, спекулише да би узрок пада летелице могле да буду, уз лоше временске прилике, и “људски фактор”, поставља се и питање одржавања хеликоптера којим се превозио председник. Но, иранска агенција ИРНА јуче је објавила да је узорк пада хеликоптера технички квар летелице.

Раније је турски министар саобраћај Абдулкадир Уралоглу изјавио да хеликоптер није поседовао сигнални систем или није био укључен. Он је новинарима рекао да је Иран спада у турску област одговорности за реаговање у ванредним ситуацијама, због чега су турске власти провериле да ли постоји сигнал након извештаја о паду летелице.

– Али нажалост, мислимо да је највероватније сигнални систем био искључен или да хеликоптер није имао тај систем, јер би у супротном сигнали били примећени – оценио је он.

Остатке хеликоптера иранског председника открили су спасиоци на висини 2.500 метара, саопштио је челник Иранског друштва Црвеног полумесеца Пир Хосеин Коливанд.

– Сви који су се налазили у хеликоптеру погинули су у првим минутима после несреће. У спасилачкој акцији учествовало је више од 2.000 људи. Операцију спасавања су извеле искључиво иранске снаге – истакао је Коливанд.

Но, касније је шеф иранске Агенције за управљање кризама Мухамед Нами изјавио је да је један од путника, ајатолах Мохамед Али Ал-Хашем, преживео читав сат после пада хеликоптера и чак покушао да ступи у контакт са кабинетом председника.

На снимку који је дроном направио Црвени полумесец, а пренела државна агенција “Фарс”, виде се олупина на стрмој, шумовитој падини. Објављене су и фотографије евакуације тела једног од погинулих чланова председничке делегације, као и спасилачких екипа како се крећу по магловитом и стрмовитом терену.

Иранска влада сазвала је је јуче хитан састанак после погибије највиших државних званичника у паду хеликоптера, јавила је иранска државна новинска агенција Ирна. Столица на којој је Раиси обично седео за време седнице владе била је празна и прекривена црном траком. Иран је изразио захвалност државама и међународним организацијама које су понудиле помоћ у проналажењу места несреће, рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани.

– Погибија иранског председника Ебрахима Раисија неће пореметити рад владе земље. Настављамо без икаквих сметњи – саопштила је иранска влада на “Телеграму”.

Стихови из Курана објављени су на званичном налогу председника Раисија на “Иксу”:

– Мир са Ебрахимом. Заиста, ми тако награђујемо оне који чине добро. Он је, заиста, био од наших верних слугу.

Новинар и истраживач из техерана Абас Аслани за амерички Си-Ен-Ен изјавио је да ће Иран покушати да обезбеди да све буде под контролом после смрти председника Раисија.

– Влада је имала хитан састанак. Желе некако да увере људе да неће бити хаоса. Влада ће се постарати да се транзиција власти одвија глатко – рекао је Аслани.

Да ли ће се и у којој мери пореметити владајућа структура у Ирану после трагедије друге најмоћније политичке фигуре у земљи показаће се у наредном периоду. Нарочито јер се трагедија догодила у тренутку док на Блиском истоку бруји рат између Израела и палестинске групе Хамас.

Недавно је дошло и до директне размене ватре између Техерана и Тел Авива, што је претило да сукоб прерасте у регионални. Осим по питању рата у Појасу Газе Раиси је био трн у оку и многима у својој земљи, због чега су поједини Иранци у земљи и дијаспори јуче славили његову смрт.

А.Војиновић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *