ПРОПАЛИ РАЗГОВОРИ У БРИСЕЛУ: Курти све одбио!

УПРАВО су завршени разговори делегација Београда и Приштине у Бриселу, и према нашим информацијама није постигнут никакав договор пошто је премијер привремених институција Аљбин Курти све одбио.

Председник Вучић рекао је да су разговори неуспешно завршени у смислу проналажења пута ка норамлизацији односа и рекао да свако има своје предлоге, а да је Србија на крају прихватила компромисни предлог ЕУ, док Курти то није желео па је тиме састанак окончан.

– Што се тиче самог тока било је не много пријатних, већ доста непријатних ствари. Логично, сви се боре за своје. Јасно је да Курти избегава да формира ЗСО. Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли какав као и ЕУ како ствари морају да се одвијају. И ми смо такав предлог упркос томе што није лак за нас прихватили, а Курти ј еодбио и тако је завршено све. Мислим да ћете ускоро добити потврду од европских званичника. Изнели смо да од нашег последњег сусрета, од 3. јуна имамо 22 ескалаторна потеза и данас смо их имали када су у Звечану провоцирали и застрашивали људе, а када сам то изнео онда су се повукли – рекао је председник.

Вучић истиче да су инциденти на КиМ свакодневни у претходна два месеца и да су инциденти порасли за скоро 50% више него када је ико био на власти на КиМ. 

О повлачењу специјалних јединица

О повлачењу специјалних јединица тзв. Косова председник каже да је изнео и тај проблем, као и све што се дешавало од 25. јуна.

– Србија је показала жељу да приступа конструктивним решењима. Забринут сам за позицију српских народа на КиМ после оног што сам данас чуо. Очекујем реакцију Европе након овога – каже председник.

Вучић каже да су у Лепосавићу и Митровицу по Куртијевом налогу придружи Албанској асоцијацији општина.

– Наравно да је то циркуска представа. Те општине ће као и друге две као и осталих 6 бити део ЗСО. Чуди ме да ви албански новинари који добро знате како сте мислили пре 25,30 година када сте сматрали да су вам права угрожена. И сада се радујете томе. Можете ви на папир да ставите шта хоћете и на тараби свашта пише. Нема ништа од тога. Лепосавић и Зубин поток су српски.

Подсетио је да су српска деца рањена на Бадњи дан и да су увек Срби ти који су угрожени.

– Ја нисам Курти који говори да треба да се употреби бич против Србије. Никада то нећу рећи. Не нападам оног ко не може да се брани. Што бих то радио, то питајте ЕУ – каже Вучић.

О изборима на северу КиМ

Вучић је изјавио да је најбоље решење да се иде на оставке.

– Намерно је то направљено да би се избегао суштински процес избора. Јер треба 118 дана за расписивање избора. Притом Курти каже да му не пада на памет и да ће пре да се одрекне не знам чега него своје двојице градоначелника. То је приступ који не разумем, али сам спреман да разговарам са Србима, али то није било на дневном реду. Дискутивали смо о овоме – каже председник.

– Европски предлог је да прво иде ЗСО. Суштина је да они не желе то. Када питате Куртија да ли хоће да формира ЗСО, никада немате позитиван одговор. Или каже хоћу ако не важи 21 од 22 тачки, или ако нема извршних овлашћења као што је написала Федерика Могерини или ако је то у складу са уводним текстом који су писали Шоле и Ескобар, замислите нама извор права постоје нешто што није интервју већ су писали у неким новинама. Али ми имамо потписана документа 2013. и 2015. и то мора да буде ЗСО. Овде није шта ви волите или, већ шта сте прихватили. Ово нас само води у веће проблеме – каже он.

Председник каже да ће ЕУ изаћи са још јаснијим ставом, јер је мир испред свега.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *