DŽAJIĆ ILI VIDIĆ?

Fudbal: Izbor predsednika FSS

Koji će od dva velikana našeg fudbala biti novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije znaće se 14. marta, koji bi, sudeći po obećanjima oba kandidata, trebalo da bude početni datum novog, plodnijeg razdoblja najpopularnijeg sporta u našoj zemlji

Posle neuspelog pokušaja izbora predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) u oktobru prošle godine, kada je, po oceni „čaršije“, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, predvodeći vrelu kampanju crveno-belih protiv „Partizanovog čoveka“, uspeo da „pogubi“ od sebe boljega, odnosno da spreči da Nenad Bjeković, tada jedini kandidat, postane čelnik saveza, za 14. mart je, u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, zakazano novo biranje i to između dva kandidata – Dragana Džajića i Nemanje Vidića, velikih asova našeg fudbala, reprezentativaca i internacionalaca. Bjeković je jesenas, posle grubih „startova“ zvezdaša i nepostojanja kvoruma za glasanje, povukao kandidaturu i tako ostvario veliku moralnu pobedu, pokazavši da mu je mir u srpskom fudbalu, koji nikad nije bio bistar i tih potok, važniji od predsedničke fotelje. Pre toga je dve godine uspešno vodio Savez kao v. d. predsednika. Od novog čelnika FSS se očekuje da nam fudbal očisti od korupcije i kriminala, od pogubnog klubaštva i štetnih političkih uticaja, divljeg menadžerstva i nameštanja rezultata, jer je to uslov da se on vine u evropske i svetske visine, što milioni ovdašnjih fudbalofila odavno žele i čekaju. Odluku o novom predsedniku, čiji će mandat trajati do 2026. godine, doneće 83 delegata Izborne skupštine tajnim glasanjem, a za pobedu je dovoljna prosta većina. Prethodni predsednik Slaviša Kokeza je, početkom 2021, podneo ostavku na tu funkciju, posle informacija o njegovoj povezanosti sa organizovanim kriminalom.

VALJANI KANDIDATI Domaća javnost, koja novog predsednika očekuje kao „spasitelja“ odavno posrnulog srpskog fudbala, uverena je da se radi o dva odlična kandidata, i da bi najbolje rešenje bilo ono kojeg, definitivno, neće biti – da se iskusni Džajić (76) i dosta mlađi Vidić (41) udruže.
Džajić, proglašen za najboljeg fudbalera Srbije svih vremena, dugo je bio kapiten i prvi as trofejne generacije Crvene zvezde, reprezentativac Jugoslavije i internacionalac u francuskoj Bastiji. Bio je Zvezdin predsednik i sportski direktor kad su beogradski crveno-beli bili prvaci Evrope i sveta. Svojevremeno je hapšen zbog sumnji za finansijske mahinacije prilikom transfera fudbalera, pa aboliran. Godine 2016. postao je član Glavnog odbora (i) tada vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Za čelnika FSS kandidovao se kao počasni predsednik Crvene zvezde. Oženjen je i ima dve ćerke.
Vidić je karijeru počeo u Slobodi iz Užica, odakle je prešao u Crvenu zvezdu u kojoj je bio kapiten i osvajač više domaćih trofeja. Iz Zvezde je otišao u moskovski Spartak, a iz Rusije u Mančester junajted. Postao je kapiten engleskog velikana i dobio status legende kluba, kao jedan od najboljih odbrambenih igrača Evrope i sveta. Bio je i istaknuti reprezentativac, a karijeru je završio u Interu. Kad se povukao sa „zelenog pravougaonika“, stekao je trenersku PRO licencu i upisao UEFA master kurs na kom se bivši igrači spremaju za finansijske, organizacione i marketinške poslove. Oženjen je i ima tri sina.
Oni koji smatraju da je Džajić „bolje rešenje“ u prvi plan ističu njegovo veliko igračko i funkcionersko iskustvo, posebno podvlačeći da je Zvezda, u vreme njegovog direktorovanja, postala najbolja na svetu. Ta „struja“, istovremeno, veruje da je Vidić prerano krenuo da osvoji najvišu fotelju u FSS, jer mu nedostaje iskustvo u fudbalskom radu van terena. Bivši reprezentativac, a sada direktor Omladinske škole Crvene zvezde Dragan Mladenović kaže da je Vidić „veliko ime“, ali do to nije dovoljno za funkciju predsednika. „Moj odgovor je – apsolutno Džajić (za predsednika) zbog velikog iskustva koje Vidić nema.“ Trener Dragan Okuka koji, takođe, dobro misli o Vidiću, nije pozdravio njegovu kandidaturu. „Ne znam šta to bivše fudbalere tera da odmah budu predsednici. Ja bih njega (Vidića) video kao kontakt sa FIFA, UEFA, kao selektora…“
Suprotna „strana“, gotovo horski, izgovara da je Džajić prestar za mesto predsednika FSS i da lavovski posao čelnika našeg uzburkanog saveza može uspešno da obavi samo mlad i jak čovek, kakav je upravo Nemanja Vidić. „Džajić ima 77 godina… on nema energiju da bi vodio FSS, to su godine u kojima pecaš, šetaš unučad, čitaš, ponekad nešto kažeš u medijima, a ne da ti ujedinjuješ razjedinjenu fudbalsku Srbiju“, rekao je nekadašnji fudbaler, a sad fudbalski analitičar Rade Bogdanović. Bivši fudbaler, trener Crvene zvezde i selektor Slavoljub Muslin smatra da je Vidić toliko dobar kandidat da bi, „i da se nije kandidovao za predsednika, fudbalska Srbija trebalo da ga zamoli da preuzme tu funkciju“.

Timovi Džajića i Vidića

Kandidati za budućeg predsednika FSS obelodanili su imena ličnosti koje žele u svojoj budućoj fudbalskoj vladi. U Džajićevom timu su: Branislav Nedimović, Branko Zečević, Janoš Žumberi, Sandra Sremčević, Dragomir Lazović, Vladimir Petrović Pižon, Ljubiša Tumbaković, Dejan Delević, Aleksandar Mihailović, Dragan Simović, Marko Zdravković, Vladan Gašić, Nebojša Živanović i Zoran Ignjatović. A u Vidićevom: Milorad Mažić, Branko Milutinović, Slavoljub Muslin, Petar Jovanović, Dragoljub Vukadinović, Branko Sosa Babić, Danko Lazović, Milan Lane Jovanović, Veroljub Dugalić, Dragomir Stanković, Jelena Damjanović, Ivan Karapetrović, Rade Todorović i dr Vladimir Dugalić.

VAŽNA FUNKCIJA Funkcija predsednika nacionalnog fudbalskog saveza je svuda u svetu važna, prosto zato što ljudi vole fudbal. Ali i zbog toga što je ta igra široko polje sukobljavanja ne samo klupskih i navijačkih interesa nego i poslovnih i političkih čemu bi on trebalo da bude brana. Potvrda toga su mnogobrojne afere od najnižih fudbalskih liga pa sve do UEFA i FIFA, koje su se, ne jednom, „tresle“ zbog raznih malverzacija. „Foto-robot“ predsednika FSS, sačinjen na osnovu izjava i želja srpskih fudbalofila, odavno je poznat: to je obrazovan, sposoban i materijalno osiguran čovek, „operisan“ od klubaštva, dobar poznavalac naših fudbalskih prilika i (posebno) neprilika, ličnost nepotkupljiva i beskompromisna, spremna na saradnju i prihvatanje dobrih ideja ma od koga one dolazile.
Prema Statutu FSS, u nadležnosti predsednika su odnosi Saveza sa njegovim članovima, saradnja s drugim nacionalnim savezima, kao i međunarodnim fudbalskim organizacijama – UEFA i FIFA. Sve to znači da on ima „hiljadu poslova“ i veliku odgovornost, posebno naglašenu činjenicom da se u Savez sliva veliki novac (budžet FSS 2022. bio je više od 30 miliona evra). Zato je za uspeh predsednikove misije veoma bitno s kakvim timom saradnika će ući u obavljanje odgovornog posla, stalno pod lupom javnosti. Svesni toga, Džajić i Vidić su pažljivo birali svoju „vladu“, odnosno najbliže saradnike koji će, prema Statutu, biti članovi Izvršnog odbora. U „timu“ i jednog i drugog najviše je bivših fudbalskih asova, trenera i sudija, pa poslovnih ljudi, a ima i nekadašnjih i sadašnjih političara, lekara… Na obe strane je i po jedna žena. Pada u oči da se i Džajić i Vidić, kao zakleti zvezdaši, nisu libili kadrovske „pozajmice“ od ljutog rivala Partizana, što bio moglo biti signal da će doći do poboljšanja odnosa između dva naša najbolja i najpopularnija kluba.
Oba kandidata su, podnoseći kandidaturu izjavila da veruju u lepšu budućnost srpskog fudbala i da će tome, ako budu izabrani, dati svoj puni doprinos. „Moji su ciljevi jasni i patriotski“, naglasio je Vidić i dodao da želi da ujedinjuje, a ne da razjedinjuje. Za Džajića, koji je više od šest decenija doprinosio razvoju srpskog fudbala, ova kandidatura je izraz želje da to i dalje čini.
Mediji u Srbiji, poput ljubitelja fudbala, različito prognoziraju ishod predstojećeg glasanja, U onim bliskim vladi više je, čini se, izjava i priloga koji „favorizuju“ Džajića, dok se u takozvanim opozicionim glasilima Džaja smatra „kandidatom predsednika Aleksandra Vučića i SNS“, pa se, shodno tome, favorizuje mlađi Vidić. Na zvaničnim i nezvaničnim kladionicama Džajić, izgleda, „stoji“ bolje, a ima i predviđanja da će njegov trijumf biti ubedljiv. I povodom ovih izbora, poput onih političkih, govori se o uticaju „stranog faktora“. U pojedinim listovima se moglo pročitati da Vidića „gura“ UEFA i da je njegova kandidatura utvrđena na sastanku čelnika evropske Kuće fudbala Aleksandra Čeferina s predsednikom Vučićem. Ima, kako to obično biva, i onih koji smatraju da je glasanje završeno i pre glasanja, jer je, kako navode, vlast već odlučila kome će pripasti najviša fotelja u FSS. Među takvima je i bivši fudbaler i trener Partizana Vladimir Vermezović, koji je u listu „Danas“ izjavio da je unapred određeni pobednik – Džajić. Bilo je i tvrdnji da su naprednjaci „ucenili“ i „kidnapovali“ Džajića da se pojavi kao protivkandidat Vidiću i pobedi ga. Dokazi za to su, naravno, izostali, a cilj ovakvih pisanija je bio da se i ovaj događaj oboji ili „zagadi“ politikom, odnosno političkom kombinatorikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *