ЏАЈИЋ ИЛИ ВИДИЋ?

Фудбал: Избор председника ФСС

Који ће од два великана нашег фудбала бити нови председник Фудбалског савеза Србије знаће се 14. марта, који би, судећи по обећањима оба кандидата, требало да буде почетни датум новог, плоднијег раздобља најпопуларнијег спорта у нашој земљи

После неуспелог покушаја избора председника Фудбалског савеза Србије (ФСС) у октобру прошле године, када је, по оцени „чаршије“, генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, предводећи врелу кампању црвено-белих против „Партизановог човека“, успео да „погуби“ од себе бољега, односно да спречи да Ненад Бјековић, тада једини кандидат, постане челник савеза, за 14. март је, у Спортском центру ФСС у Старој Пазови, заказано ново бирање и то између два кандидата – Драгана Џајића и Немање Видића, великих асова нашег фудбала, репрезентативаца и интернационалаца. Бјековић је јесенас, после грубих „стартова“ звездаша и непостојања кворума за гласање, повукао кандидатуру и тако остварио велику моралну победу, показавши да му је мир у српском фудбалу, који никад није био бистар и тих поток, важнији од председничке фотеље. Пре тога је две године успешно водио Савез као в. д. председника. Од новог челника ФСС се очекује да нам фудбал очисти од корупције и криминала, од погубног клубаштва и штетних политичких утицаја, дивљег менаџерства и намештања резултата, јер је то услов да се он вине у европске и светске висине, што милиони овдашњих фудбалофила одавно желе и чекају. Одлуку о новом председнику, чији ће мандат трајати до 2026. године, донеће 83 делегата Изборне скупштине тајним гласањем, а за победу је довољна проста већина. Претходни председник Славиша Кокеза је, почетком 2021, поднео оставку на ту функцију, после информација о његовој повезаности са организованим криминалом.

ВАЉАНИ КАНДИДАТИ Домаћа јавност, која новог председника очекује као „спаситеља“ одавно посрнулог српског фудбала, уверена је да се ради о два одлична кандидата, и да би најбоље решење било оно којег, дефинитивно, неће бити – да се искусни Џајић (76) и доста млађи Видић (41) удруже.
Џајић, проглашен за најбољег фудбалера Србије свих времена, дуго је био капитен и први ас трофејне генерације Црвене звезде, репрезентативац Југославије и интернационалац у француској Бастији. Био је Звездин председник и спортски директор кад су београдски црвено-бели били прваци Европе и света. Својевремено је хапшен због сумњи за финансијске махинације приликом трансфера фудбалера, па аболиран. Године 2016. постао је члан Главног одбора (и) тада владајуће Српске напредне странке (СНС). За челника ФСС кандидовао се као почасни председник Црвене звезде. Ожењен је и има две ћерке.
Видић је каријеру почео у Слободи из Ужица, одакле је прешао у Црвену звезду у којој је био капитен и освајач више домаћих трофеја. Из Звезде је отишао у московски Спартак, а из Русије у Манчестер јунајтед. Постао је капитен енглеског великана и добио статус легенде клуба, као један од најбољих одбрамбених играча Европе и света. Био је и истакнути репрезентативац, а каријеру је завршио у Интеру. Кад се повукао са „зеленог правоугаоника“, стекао је тренерску ПРО лиценцу и уписао УЕФА мастер курс на ком се бивши играчи спремају за финансијске, организационе и маркетиншке послове. Ожењен је и има три сина.
Они који сматрају да је Џајић „боље решење“ у први план истичу његово велико играчко и функционерско искуство, посебно подвлачећи да је Звезда, у време његовог директоровања, постала најбоља на свету. Та „струја“, истовремено, верује да је Видић прерано кренуо да освоји највишу фотељу у ФСС, јер му недостаје искуство у фудбалском раду ван терена. Бивши репрезентативац, а сада директор Омладинске школе Црвене звезде Драган Младеновић каже да је Видић „велико име“, али до то није довољно за функцију председника. „Мој одговор је – апсолутно Џајић (за председника) због великог искуства које Видић нема.“ Тренер Драган Окука који, такође, добро мисли о Видићу, није поздравио његову кандидатуру. „Не знам шта то бивше фудбалере тера да одмах буду председници. Ја бих њега (Видића) видео као контакт са ФИФА, УЕФА, као селектора…“
Супротна „страна“, готово хорски, изговара да је Џајић престар за место председника ФСС и да лавовски посао челника нашег узбурканог савеза може успешно да обави само млад и јак човек, какав је управо Немања Видић. „Џајић има 77 година… он нема енергију да би водио ФСС, то су године у којима пецаш, шеташ унучад, читаш, понекад нешто кажеш у медијима, а не да ти уједињујеш разједињену фудбалску Србију“, рекао је некадашњи фудбалер, а сад фудбалски аналитичар Раде Богдановић. Бивши фудбалер, тренер Црвене звезде и селектор Славољуб Муслин сматра да је Видић толико добар кандидат да би, „и да се није кандидовао за председника, фудбалска Србија требало да га замоли да преузме ту функцију“.

Тимови Џајића и Видића

Кандидати за будућег председника ФСС обелоданили су имена личности које желе у својој будућој фудбалској влади. У Џајићевом тиму су: Бранислав Недимовић, Бранко Зечевић, Јанош Жумбери, Сандра Сремчевић, Драгомир Лазовић, Владимир Петровић Пижон, Љубиша Тумбаковић, Дејан Делевић, Александар Михаиловић, Драган Симовић, Марко Здравковић, Владан Гашић, Небојша Живановић и Зоран Игњатовић. А у Видићевом: Милорад Мажић, Бранко Милутиновић, Славољуб Муслин, Петар Јовановић, Драгољуб Вукадиновић, Бранко Соса Бабић, Данко Лазовић, Милан Лане Јовановић, Верољуб Дугалић, Драгомир Станковић, Јелена Дамјановић, Иван Карапетровић, Раде Тодоровић и др Владимир Дугалић.

ВАЖНА ФУНКЦИЈА Функција председника националног фудбалског савеза је свуда у свету важна, просто зато што људи воле фудбал. Али и због тога што је та игра широко поље сукобљавања не само клупских и навијачких интереса него и пословних и политичких чему би он требало да буде брана. Потврда тога су многобројне афере од најнижих фудбалских лига па све до УЕФА и ФИФА, које су се, не једном, „тресле“ због разних малверзација. „Фото-робот“ председника ФСС, сачињен на основу изјава и жеља српских фудбалофила, одавно је познат: то је образован, способан и материјално осигуран човек, „оперисан“ од клубаштва, добар познавалац наших фудбалских прилика и (посебно) неприлика, личност непоткупљива и бескомпромисна, спремна на сарадњу и прихватање добрих идеја ма од кога оне долазиле.
Према Статуту ФСС, у надлежности председника су односи Савеза са његовим члановима, сарадња с другим националним савезима, као и међународним фудбалским организацијама – УЕФА и ФИФА. Све то значи да он има „хиљаду послова“ и велику одговорност, посебно наглашену чињеницом да се у Савез слива велики новац (буџет ФСС 2022. био је више од 30 милиона евра). Зато је за успех председникове мисије веома битно с каквим тимом сарадника ће ући у обављање одговорног посла, стално под лупом јавности. Свесни тога, Џајић и Видић су пажљиво бирали своју „владу“, односно најближе сараднике који ће, према Статуту, бити чланови Извршног одбора. У „тиму“ и једног и другог највише је бивших фудбалских асова, тренера и судија, па пословних људи, а има и некадашњих и садашњих политичара, лекара… На обе стране је и по једна жена. Пада у очи да се и Џајић и Видић, као заклети звездаши, нису либили кадровске „позајмице“ од љутог ривала Партизана, што био могло бити сигнал да ће доћи до побољшања односа између два наша најбоља и најпопуларнија клуба.
Оба кандидата су, подносећи кандидатуру изјавила да верују у лепшу будућност српског фудбала и да ће томе, ако буду изабрани, дати свој пуни допринос. „Моји су циљеви јасни и патриотски“, нагласио је Видић и додао да жели да уједињује, а не да разједињује. За Џајића, који је више од шест деценија доприносио развоју српског фудбала, ова кандидатура је израз жеље да то и даље чини.
Медији у Србији, попут љубитеља фудбала, различито прогнозирају исход предстојећег гласања, У оним блиским влади више је, чини се, изјава и прилога који „фаворизују“ Џајића, док се у такозваним опозиционим гласилима Џаја сматра „кандидатом председника Александра Вучића и СНС“, па се, сходно томе, фаворизује млађи Видић. На званичним и незваничним кладионицама Џајић, изгледа, „стоји“ боље, а има и предвиђања да ће његов тријумф бити убедљив. И поводом ових избора, попут оних политичких, говори се о утицају „страног фактора“. У појединим листовима се могло прочитати да Видића „гура“ УЕФА и да је његова кандидатура утврђена на састанку челника европске Куће фудбала Александра Чеферина с председником Вучићем. Има, како то обично бива, и оних који сматрају да је гласање завршено и пре гласања, јер је, како наводе, власт већ одлучила коме ће припасти највиша фотеља у ФСС. Међу таквима је и бивши фудбалер и тренер Партизана Владимир Вермезовић, који је у листу „Данас“ изјавио да је унапред одређени победник – Џајић. Било је и тврдњи да су напредњаци „уценили“ и „киднаповали“ Џајића да се појави као противкандидат Видићу и победи га. Докази за то су, наравно, изостали, а циљ оваквих писанија је био да се и овај догађај обоји или „загади“ политиком, односно политичком комбинаториком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *