ЂЕНЕРАЛОВА СТРАЖА НАД БАГДАЛОМ: У Крушевцу сутра свечано откривање споменика Вељку Раденовићу

Вељко Раденовић
Фото: Јутјуб/TELEVIZIJA Jefimija

Споменик потпуковнику Вељку Раденовићу (1955-2012), јунаку српске полиције и предводнику ослободилачке битке за Ораховац 1998. године, пристигао је јуче у Крушевац, где је почело његово постављање у парку на Багдалском венцу.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Споменик ће сутра, на дан почетка НАТО бомбардовања, открити председник Александар Вучић, по чијој иницијативи је споменик и настао.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Прво обележје славном Ђенералу налази се на стотинак метара од породичне куће Раденовићевих потомака. Неустрашиви Вељко, најзаслужнији за спасавање десетина цивила од ОВК терориста, пре деценије сахрањен је без достојних државних почасти.

Исправљање неправде почело је 15. фебруара, када је потпуковнику постхумно додељен Сретењски орден. Раденовићи кажу да много дугују и председнику Вучићу, министру Вулину, као и свом суграђанину Братиславу Гашићу, директору БИА, који је, како подвлаче, на терену помогао да се цео пројекат оствари.

Прочитајте и:

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ПРЕТИ РУСИЈИ: Показали су оружје које се не може обуздати, поменуо нуклеарно оружје и руске градове

ЛУКАШЕНКО: Пшеница је ново злато и нафта, могуће је да ће бити и скупља

ДИРЕКТАН ПРИТИСАК БРИСЕЛА: ЕУ тражи од Србије да уведе санкције Русији

– Народ је Вељку дао име Ђенерал, јер је спасао многе људе на Космету – каже, за “Новости”, Вељкова супруга, Славица Раденовић. – И своје полицајце је гледао као своју децу. Срећни смо и тужни што је споменик изграђен.

Спомеником је одушевљен и мали Илија, Вељков унук, који је примио Сретењски орден:

– Много сам поносан на деду, када порастем, сигурно ћу да носим и ја униформу и да браним земљу ако треба.

Вељко Раденовић одрастао је у Ђаковици, Пећи и Вучитрну. Командовао је у Призрену и Куршумлији, а крај каријере дочекао је на месту помоћника командата Одреда Жандармерије у Краљеву. У том одреду данас је његов син, Вукашин.

До места где ће бити откривен споменик Раденовићу целе недеље довршавао се нов кружни ток. Пркосно ће са Багдале стражарити Вељко Раденовић. Гледаће ка Крушевцу и свом Космету.

(Новости)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *