“КРИВЕ ПУТИНА, А НАС ТРЕТИРАЈУ КАО ИДИОТЕ”: Масовни протести у Мадриду због великог скока цена (ВИДЕО)

Шпанија, протести у Шпанији
Фото: Јутјуб/WION

Хиљаде пољопривредника окупило се у недељу у Мадриду на масовним демонстрацијама под називом “20 милиона руралних” протестујући против владе која није у могућности да обузда растуће цене усред сукоба између Русије и Украјине, пише “Раша Тудеј”.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Пољопривредници су марширали улицама праћени возачима трактора који су трубили. Демонстранти су протестовали због повећања цена горива, струје и хране и позвали владу да помогне њиховом сектору, да заустави спекулације и усвоји нове законе за регулисање ланаца снабдевања.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

– Село је дошло да каже “Доста је да нас влада подводи и доводи рад великог броја људи у опасност” – рекао је Педро Барато, шеф удружења пољопривредних послодаваца АСАЈА, додајући да ако влада не усвоји захтеве демонстраната, то би показало “неодговорност” шпанског премијера Педра Санчеза.

– Данас је почетак тражења решења…  Доста је било, нека шеф владе престане да путује и почне да делује – рекао је он новинарима током протеста.

Званични извори процењују да је око 150.000 људи присуствовало масовном протесту у Мадриду. Међутим, организатори су пријавили да је учествовало више од 400.000 људи. Демонстрације су успешно завршене у недељу поподне без инцидената.

Прочитајте и:

И ЏАМИЈЕ У КАМПАЊИ БОЈКОТА СРПСКЕ РОБЕ: Директан говор мржње уперен против читавог српског народа

УКРАЈИНСКИ ДОКТОР МЕНГЕЛЕ: “Наредио сам да руске заробљенике кастрирају – они су бубашвабе, а не људи”

УДАРНА ПЕСНИЦА РУСКЕ АРМИЈЕ У УКРАЈИНИ: Уништавање војне инфраструктуре отвара простор за другу фазу операције

Масовне протесте подржали су лидери опозиционих партија Вокс, Партидо Популар и Сиудаданос.

Сантјаго Абаскал, председник крајње десничарске странке Вокс, наводно је захтевао оставку премијера Педра Санчеза.

Портпарол грађана у Конгресу посланика Едмундо Бал наговестио је да су поступци премијера увредљиви за пољопривредне раднике.

– Он нас третира као идиоте. И жели да верујемо да је Путин крив за ову ситуацију – рекао је он, а пренео шпански лист “Вокспопули”.

Међународна заједница је Русији увела економске санкције због операције у Украјини. Санкције укључују мере као што су замрзавање средстава које утичу на проширену листу руских званичника и бизнисмена, као и затварање ваздушног простора изнад већине европских земаља и ограничавање извоза и увоза одређене робе, сировина и енергената.

Ове санкције су већ имале утицај на глобалну економију, јер многе земље доживљавају пораст цена енергије, гаса и друге робе због поремећаја ланаца снабдевања.

(Новости)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *