УДАРНА ПЕСНИЦА РУСКЕ АРМИЈЕ У УКРАЈИНИ: Уништавање војне инфраструктуре отвара простор за другу фазу операције

Тупољев, руски авион
Фото: Јутјуб/MOTORIZADO

Током три недеље специјалне операције у Украјини, руске трупе, као и војске ДНР и ЛНР готово су потпуно одсекле Оружане снаге Украјине од обале Азовског мора, заузеле десетине насеља на југу земље и опколиле Кијев, Харков и Чернигов на северу, пише РИА Новости.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Руска авијација и прецизно наоружање уништили су највећи део војне инфраструктуре Украјине.

Руске Ваздушно-космичке снаге су брзо стекле премоћ у ваздуху, док је морнарица преузела контролу над Азовским морем и већим делом Црног мора. Украјински систем ПВО је престао да постоји као целина, а авиони који нису уништени су премештени на аеродроме на западу Украјине. Демилитаризација тече споро, али опрезно: Министарство одбране Руске Федерације је више пута истицало да је више од четири хиљаде војних инфраструктурних објеката гађано прецизним оружјем, пише руски медиј.

Управо је “паметном” муницијом пре неки дан погођен озлоглашени полигон Јаворив у Лавовској области. Овде од 2015. године инструктори НАТО-а обучавају украјинске војнике и официре тактици савремене комбиноване борбе. Почетком специјалне операције полигон је преквалификован у сабирно место западних плаћеника и добровољаца и претоварну базу европског и америчког наоружања које свакодневно прелази границу.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Претпоставља се да су овде коришћене крстареће ракете Х-101 које носе стратешки бомбардери Ту-160. Према подацима руског Министарства одбране, наводно је убијено око 180 плаћеника и украјинског војног особља, и уништена је велика количина западне војне опреме. Украјинска страна и западни медији пишу да је у нападу убијено 35 особа.

Према бројним објавама на друштвеним мрежама, које су махом непроверене, плаћеници, како их називају Руси, се масовно враћају кући. Схватили су да борба против Русије није исто што и рат против милитаната у Ираку или Авганистану.

Тај напад је уверио Кијев да су чак и западни региони Украјине на дохват руке руске војске. Штавише, Москва је саопштила да конвоје који превозе НАТО оружје из Пољске такође сматра легитимним циљевима. Напад на полигон Јаворив значајно ће отежати даљу подршку Запада Оружаним снагама Украјине.

– Специјална војна операција се спроводи не само дуж линије додира у Донбасу, већ и по свим објектима војне инфраструктуре Украјине, уз употребу високопрецизног наоружања – каже војни експерт Алексиј Леонков за РИА Новости.

Прочитајте и:

ПОБЕДНИК РАТА У УКРАЈИНИ ЈЕ ВЕЋ ОДЛУЧЕН: Амерички пуковник објаснио руску тактику и главно Путиново наређење

“ОВО ЈЕ КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ”: Путин о америчким санкцијама – Запад губи своју доминацију

РАТ У УКРАЈИНИ ПРАВИ ХАОС НА ТРЖИШТУ НАФТЕ: Могућ глобални шок због пада производње и санкција

Складишта се уништавају, ПВО је потиснут, авијације практично нема, беспилотне летелице Бајрактар ​​нису помогле. Блокирање украјинских трупа у Донбасу ће се наставити. Али, како пише РИА Новости, нема претње украјинским војницима који положе оружје.

Још један стратешки важан резултат је блокада Змијског острва на западу Црног мора. У почетку су украјински граничари одбили да се разоружају. Али након неколико ракетних салва са бродова Ратне морнарице Русије, 82 војника су се предала без отпора. Сада је то острво отворено за постављање система ПВО, обалских ракетних комплекса, што би омогућило Русима да држе на нишану готово читаву акваторију Црног мора, и део јужне Европе.

Истовремено је на мети напада била војна инфраструра коју су за Кијев изградили специјалци НАТО-а. Погођени су поморски оперативни центар у Очакову, који су финансирале САД. Важно је напоменути да се у близини налазио 73. центар за специјалне операције Морнарице Украјине. РИА Новости тврди да су се тамо обучавали диверзанти за акције на Криму.

Удари су изведени и по објектима војно-индустријског комплекса Украјине, тако да Оружане снаге Украјине не могу да поправљају технику. Конкретно, 14. марта је уништена велика фабрика муниције “Артем” у Кијеву, и предузеће “Импулс” у Сумској области. “Импулс” је једини у Украјини производио капице за детонаторе и електричне детонаторе. Узимајући у обзир чињеницу да је већина арсенала и складишта већ дигнута у ваздух, онеспособљавање ових погона озбиљно ће утицати на борбену способност Оружаних снага Украјине.

На Доњецком фронту сада је главна мета Мариупољ. Овај стратешки важан морски град и даље је делимично под контролом Оружаних снага Украјине, а чим буде коначно очишћен од непријатеља, руске трупе и снаге ДНР и ЛНР ће снаге ће напасти јединице које гранатирају Доњецк.

– Следећа фаза наше офанзиве су Авдејевка и Пески – рекао је официр војске ДНР са позивним знаком Береза.

– Украјинци су утврђивали те положаје дугих осам година. Последњих дана руска авијација све више напада непријатељске положаје код Доњецка. Интензитет непријатељске артиљеријске ватре после оваквих “посета” је нагло смањен – додао је Береза, а преноси руска агенција.

Како су за РИА Новости рекли извори у из армије ДНР, украјинске јединице у Донбасу су заправо обезглављене: прошле недеље су погинули шефови оперативних команди “Север” и “Исток” генерали Дмитриј Красилников и Јуриј Солод. Из овога следи само једно: Оружане снаге Украјине сада су способне само за жаришни отпор.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *